- Det er en økning fra i fjor, vi har faktisk økt besøket hvert år siden festningen ble frigjort til sivilt bruk i 2002, sier festningsforvalter Johnny Gylland.

Han antyder at kun Nidarosdomen er en bedre besøkt severdighet i Trondheim.

- Vi hadde et håp om å passere 300 000, men det stoppet på 299 079, opplyser han.

Flere turister, flere lokale

Gylland forteller at de har tellesystemer både ved innganger og utganger til indre festning, og at tallet derfor er kvalitetssikret.

Kristiansten festning kommer også godt ut når det gjelder tilfredshet med besøket.

- Hva skyldes den økende populariteten?

- Det er vanskelig å si sikkert, men én årsak er nok at det kommer flere cruiseskip hit enn før. Samtidig ser vi at flere og flere trondheimsfolk bruker festningen, blant annet har mange oppdaget at resturant Kommandanten holder god kvalitet, sier Gylland.

Nasjonal trend

I en pressemelding fra Forsvarsbygg opplyses det at de fleste besøkende er voksne, men at også skoler og barnehager er flinke til å besøke anlegget. Blant de besøkende i fjor var det noen flere kvinner enn menn, og kvinnene er også noe mer tilfredse med sitt besøk.

Tallene fra Kristiansten festning bygger opp under en nasjonal trend, der alle landets 14 fredede festningsanlegg opplever godt og økende besøk.

- Vi forsøker også å ha aktivitet gjennom arrangementer, og de aller fleste besøkes av mange.

Økt satsing på kunst

- Misjonen vår er å skape nytt liv på historisk grunn, og legge til rette for mest mulig sivil aktivitet på antikvariske militære anlegg, sier Gylland, som forteller at festningen også brukes mye i kunstprosjekt. Nylig vakte det for eksempel oppsikt da kunstneren Dominik Mysiak projiserte bilder på de hvite festningsveggene. Området huser også en skulpturutstilling av engelske Laura Ford, som skal stå i ett år til.

-Slike ting ønsker vi å gjøre mer av, men vi skal selvsagt være nøye med hvem vi slipper til, forsikrer festningsforvalteren.

Armfeldt-markering i 2018

I 2018 skal Kristiansten festning stå sentralt under 300-årsmarkeringen av General Armfeldts hærtog mot Trondheim. Det blir mange markeringer gjennom året, spesielt 19. august, da det blir et stort arrangemente med fakkeltog ned til Nidarosdomen der det blir fredsgudstjeneste.