Det er godt over 20 år siden Frank Kjærstad forlot jobben som helsefagarbeider til fordel for å leve ut kafédrømmen.

- Livet er så kort at man må gjøre mer enn bare én ting, sier han.

I dag er det Gurli Riis Holmen som eier og driver stedet, men selv om Frank har pensjonert seg, er han fortsatt en del av avgjørelsene hun tar.

- Frank sitter i veggene. Det er mange ganger jeg spør meg selv hva han ville gjort i en gitt situasjon, forklarer hun.

Desperat etter å åpne kafé

Selve bygget har historie tilbake til 1700-tallet, og skal angivelig ha huset mange ulike virksomheter – alt fra hattemakerforretning til vaskeri. Om det faktisk har fungert som skysstasjon, er det foreløpig ingen som kan bekrefte. Arkitekt Trond Eide kjøpte stedet da huset fungerte som bolighus på nittitallet, og ringte Frank mens han var på jobb, og spurte om han ville starte kafé.

- Trond hadde hørt at jeg var desperat etter å åpne kafé. Halv tolv samme dag takket jeg ja, det gikk litt fort, forteller Frank.

Bygningen hadde forfalt i løpet av årene, men Frank og vennene hans hadde en klar visjon for stedet. De dro ofte ut sammen, men fant aldri et sted som ble deres.

- Vi var ute etter en behagelig plass hvor vi kunne slappe av uten stress, uten høy musikk og mye fremmede lyder – et fristed rett og slett. En rolig plass hvor du kan prate med de du er sammen med uten å bli forstyrret av musikk eller mobiler som ringer, sier Frank og kikker på et mobilfri sone-skilt skrudd fast i veggen.

Husker ikke åpningsdagen

Etter ett og et halvt år med skrubbing av vegger, maling, riving, alt i verneverdighetens ånd, sto Skydsstationen ferdig. Åpningsdatoen var 8. mars 1997.

- Jeg var sånn i «svima» at jeg ikke husker noe fra åpningsdagen. Jeg husker ikke at dørene åpnet eller at folk strømmet inn. Det eneste bildet jeg har i hodet, er at det var helt fullt her, forteller Frank.

Siden har han aldri angret.

- Nei, det var fantastisk. Selv om det var utrolig hardt arbeid, 16–18 timer i døgnet, måned etter måned i mange år. Jeg tenkte aldri at det var for mye arbeid fordi det var så artig.

- Tenkte at det var en idiot fra NSB

På grunn av sykdom kunne ikke Frank drive kafeen mer. Det at han fant Gurli, var ganske tilfeldig. Han trengte å låne en kopimaskin da hans egen var tom for blekk, og dro ned til kafeen på jernbanestasjonen.

- Der hørte jeg en trillende latter som fikk meg til å føle meg vel.

Personen med latteren var Gurli, som på den tiden jobbet på jernbanekafeen. Frank tenkte at hun var den eneste rette til å ta over.

- Jeg visste ingenting om Gurli på det tidspunktet, forteller han.

Da Gurli, på sin egen fødselsdag i 2008, kom på jobb, lå det en lapp på skrivebordet. På den sto det: «Hei. Du kjenner ikke meg, men har du noen minutter til overs? Ring meg. Frank».

- Jeg tenkte at det var en eller annen idiot fra NSB som hadde lagt igjen den, fordi vi laget mat til toget på den tiden, og hadde mye kontakt med dem, ler Gurli.

Hun ringte ham likevel opp, og resten er historie. I 2009 tok hun over som eier av Skydsstationen, og har siden den gang drevet stedet.

Følger ikke trender

Frank og Gurli er klare på at kafeen aldri har brydd seg om å følge mattrender.

- Det er artig at denne plassen ikke forandre seg. Den kan være slik den er i 300 år framover, fordi det er så ekte, forklarer Frank.

- Folk er ofte redde for at vi har fjernet noe av maten på menyen, så det er ikke noe vi bare plutselig kan gjøre.

Omtale førte til to nye ansettelser

I 2012 ble kafeen kåret til beste kafé av National Geographic Traveler.

- Først tenkte jeg «Ja, ja – hva så?», sier Gurli.

Det var først da hun ble nedringt av journalister at hun begynte å tenke at «noe var på gang».

- Så begynte vi å merke at folk kom. Omtalen resulterte faktisk i to hele årsverk i løpet av ett år.

Selv etter fem år kommer det fortsatt nysgjerrige folk innom for å sjekke ut stedet.

- Det har faktisk stoppet drosjer utenfor her med sjåfører som forteller passasjerene om stedet. Etterpå kjører de videre. Det er helt enormt, sier Gurli og smiler.

Gammelt bygg: Bygget har stått siden 1700-tallet, men det er fremdeles uvisst om det noen gang har vært en skysstasjon. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Hederlig omtale: Skydsstationen ble kåret til «Årets kafé» av National Geographic i 2012. Det førte til to nye årsverk. Her er gjestene Heidi Lindblad, Bo Lindblad med datteren Julie og venninnen Sandra. Foto: Håvard Haugseth Jensen