Kulturrådets direktør Anne Aasheim døde onsdag, 53 år gammel. Hun var direktør i Norsk kulturråd fra 2011 og frem til i dag. Men før det hadde Aasheim et langt liv bak seg i pressen, først i NRK og senere som sjefredaktør i Dagbladet.

– Hun var en usedvanlig dyktig og kreativ journalist, radioprogramleder og administrator. Hun hadde veldig god teft og var nyskapende. Anne hadde alt. Hun huskes som en meget dyktig leder og redaktør, og var både høyt respektert og godt likt av medarbeiderne i P3 fra første stund, sier tidligere NRK-kollega Tormod Kjensjord.

Grunnlaget for P3-suksess

Han jobbet som vaktsjef i P2s Morgenradio tidlig på 90-tallet, da de ble oppmerksomme på «ei flink dame i Bergen». Aasheim jobbet da i NRK Hordaland. På plass i Trondheim gikk Aasheim inn som programleder og journalist i morgenradioen, som var et underholdende nyhetsmagasin. Etter to og et halvt år i P2 fikk Aasheim i 1992 jobben som stedfortredende kanalsjef i ungdomskanalen P3, som var under oppbygging. Kjensjord begynte som P3-sjef i februar 1993 og de jobbet sammen frem mot lanseringen 2. oktober samme år.

– Hun var allerede på plass da jeg begynte og hun var med å legge grunnlaget for den suksessen P3 ble, og fortsatt er. Hun hadde avgjørende innflytelse i arbeidet med den nye kanalen, og viste stor evne til fremdrift. Dessuten var Anne var kjent for å skape et godt arbeidsmiljø rundt seg, og det har Tyholt beholdt den dag i dag, sier Kjensjord, som selv gikk av med pensjon ved årsskiftet.

– Det er fryktelig trist at Anne er død, alt for tidlig. Hun var et utrolig levende menneske, engasjert, modig, raus og med masse humor. Anne har hatt en imponerende mengde lederjobber. Hun var sentral på Tyholt, både i P2- og P3-utviklingen. En fargeklatt og banebryter, og en livsglad og omtenksom og person. Vi savner Anne, sier Sigrid Gjellan, regionredaktør i NRK Trøndelag.

Sidsel Wold: - Vi var fryktelig lei oss da hun sluttet i NRK

I dag ble Sidsel Wold utnevnt som Olsokprofil. Avdøde Anne Aasheim hadde samme «sommerjobb» i 2008. Wold kjente Aasheim godt etter flere år sammen i NRK, blant annet på Tyholt.

– Vi jobba samen på Tyholt på 90 tallet og så var hun sjefen min i mange år i Oslo. Hun var en klar leder og hun brakte en ny stil inn i ledelsen av NRK. Røde briller og motorsykkel var uortodokst i en organisasjon full av dresskledte menn. Hun var veldig godt likt - jeg husker vi var forferdelig triste da hun sluttet i NRK.

Wold ble utnevnt som Olsokprofil på samme dag som dødsbudskapet ble kjent. Hun er ydmyk for å følge i Aasheims fotspor.

– Det er en utrolig sterk rekke av profiler og ikke minst Anne var en sterk Olsokprofil. Jeg er veldig ydmyk og stolt av å få dette oppdraget.

De to har mer enn olsoktittel og NRK-bakgrunn felles.

– Vi er begge sånne «rødt og svart»-damer. Jeg vet ikke hvem som begynte, men vi har nå gått med røde og svarte klær begge vi to, i flere tiår.

I dag er Wold både stolt olsokprofil og veldig trist eks-kollega og venn.

– Det er en veldig trist dag. Vi har visst det lenge, men likevel er det forferdelig trist når det nå er endelig.

Tydelig leder

Tidligere kulturminister Trond Giske minnes Aasheim som en markant direktør i Kulturrådet og en fremtredende medieleder.

– Jeg visste at hun var alvorlig syk uten utsikt til bedring, men det er alltid veldig trist at noen går bort – og særlig midt i livet. Hun hadde fortsatt veldig mye å gi og etterlater seg et stort tomrom, sier Giske til Adresseavisen onsdag.

«Etter Anne Aasheim skinner historien om en særdeles sosialt intelligent leder. Usedvanlig flink til å bevege organisasjoner i ønsket retning», skriver NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes i et minneord på nrk.no.

«Som menneske og leder var Anne like tydelig som fargene hun elsket; svart, rødt og hvitt. Men fargene løy også. Absolutter var ikke hennes måte. Hennes måte var fleksibilitet, åpenhet, omsorg og samarbeid. Å gi plass til andre. Å få andre til å skinne. Og selvfølgelig; betydningen av å ha det skikkelig gøy på jobben. For alle», skriver Moxnes.

– Beholdt humor og raushet til siste stund

Anne Aasheims bror, Erik Aasheim, forteller til VG om søsterens siste dager:

– Logistikkens mester til det siste. Hun sovnet stille og fredfylt inn på fantastiske Hospice Lovisenberg i morges, mens hennes kjære Mette holdt rundt henne. Finere kunne det ikke bli. Og hun beholdt humor og raushet til siste stund. Hun vil bli inderlig dypt savnet, sier Erik Aasheim til VG.

I et portrettintervju med samme avis fortalte Anne Aasheim om at hun var uhelbredelig syk.

– Det såre ved dette, er at det ikke er tomt på varelageret. Det er fullt. Jeg har mer kjærlighet å gi. Til kona mi. Til vennene mine. Jeg har mye ugjort i arbeidslivet. Et par bøker ville jeg ha skrevet, fortalte hun til VG i februar i år.

foto
Tidligere programdirektør Tormod Kjensjord minnes en drivende kraft i oppbyggingen av P3 på Tyholt. Foto: Jon-Annar Fordal, NRK
foto
Sigrid Gjellan, regionredaktør i NRK Trøndelag, minnes Anne Aasheim som et modig og engasjert menneske. Foto: Rune Petter Ness