Anne B. Ragde og Arve Tellefsen har sagt ja til å delta i NRKs nye satsing på søndager, «Datoen». I den 12 episoder lange serien følger seerne tre personer født på samme dato, i samme år, i samme land. Én av dem kjent, de andre to vanlige mennesker. NRK tar mål av seg til å «fortelle noe om nordmenns felles historie, om oss selv og hvem vi er».

- Det virker veldig ordentlig og grundig, med høyt ambisjonsnivå. Og folk har åpnet seg som de aldri før har gjort, så jeg er kjempespent på hvordan det blir. Jeg har ikke sett det og tror ikke jeg skal se det før det sendes. Og da vil jeg se det sammen med sønnen og svigerdatteren min, sier Anne B. Ragde til Adresseavisen.

I tillegg til Ragde og Tellefsen, finner vi blant andre Wenche Myhre, Åse Kleveland, Jens Stoltenberg, Magne Furuholmen og Abid Raja blant deltakerne i programmet som har premiere søndag 6. september.

LES ANMELDELSE: «Diktaturet» bør bli mer diktatorisk

– Privat reise

Til NTB sier Wenche Myhre at innspillingen av serien ble en privat reise tilbake i tid.

– Jeg syntes konseptet hørtes spennende ut, underholdende og litt alvor. Min dato er 15. februar 1947, og jeg fikk et fint innblikk i «mitt år», sier Wenche Myhre, som gravde frem gamle bilder av foreldrene.

– Jeg følte meg så rik da jeg var liten. Så ser man tilbake, og innser at det var litt stusslig, at det var trange kår. Men mine minner er at alt var så fint, sier hun.

Mobilknipsere

Fullstendig ukjent for TV-seerne er NRKs nyeste programleder ut, Misgina Ghebremeskel, som skal lede realitykonkurransen «Mobilfotografene» fra 1. september. Der skal seks ivrige mobilfotografere konkurrere mot hverandre, med noen av landets beste «ekte» fotografer i juryen.

Hele tre deltakere i «Mobilfotografene». Hanne Jonassen, Marius Svaleng Andresen og Marthe Brox Aune, kommer fra Trondheim.

Godnatt fra Seltzer

Av andre nye serier, kan «Trygdekontoret»-fansen merke seg at Thomas Seltzer får komme opp av kjelleren – og ifølge NRK «utvide horisonten» når han legger ut på landeveien for å møte det han kaller «det virkelige Norge». Serien heter «Natta, Norge» og lover måneskinnshistorier i tillegg til solskinnshistorier. Den blir å se fra november.

Samme måned starter også Linda Eides nye serie «Smæsj», der hun utforsker åtte helt ulike idrettsgrenser som alle springer ut fra folks behov for lek og moro. Hun svinger golfkøllen på St. Andrews, blir løftet opp i basketkurvhøyde, men fastslår helt klart hva som er den vanskeligste sportsgrenen:

– Det er synkronsvømming.

I serien prøver hun det, i et basseng i Las Vegas sammen med Bill May, som i 2004 ble nektet å delta i OL-synkronsvømming.

– Etterpå vant han tidenes første VM-medalje i synkronsvømming for en mann, sier Linda Eide stolt.

På tv i høst: Alle disse møter du på NRK i høst. Fra venstre kanalvert Hilde Yvonne Smelror, Thomas Seltzer, Wenche Myhre, Anne B. Ragde, Abid Raja, Åse Kleveland, Misgina Ghebremeskel og Agnete Brun, mens Alexandra Gjerpen, Siri Seljeseth, Gina Cornelia Pedersen og Linda Eide har tatt plass foran da NRK presenterte TV-høsten fredag. Foto: Poppe, Cornelius, NTB Tema