Plastposen (1986)

Reinert skulle egentlig bare ut en kort tur for å kaste søpla, men endte opp med å bli dratt inn i noe han ikke hadde kunnet forestille seg.

Søpla havnet ikke i søppelkassa, men på panseret til en gjeng bankranere. Og posen havnet på hodet til en politimann på motorsykkel. Så uflaks kan man ha. I hvert fall hvis man har intelligens på linje med betjeningen på Sesam Stasjon. Ingen kan vel heller påstå at Jon Skolmen (Selskapsreisen) er noen stor skuespiller. Som alltid spiller han en oppskrudd versjon av seg selv – i en film som ikke kan beskrives som annet enn fjollete.

Her framstilles de kriminelle som idioter, ikledd Solhatt ala Pål Bang-Hansen, løsbart og dumme briller. Hele greia akkompagneres av musikk som utelukkende er basert på 80-talls synth. Det skal sies at dette ikke er en film som kunne ha vunnet Gullbjørnen i Berlin, men samtidig har den en viss sjarm. Det naive manuset og skuespillerens overspill står som et minnesmerke over tidstypisk norsk forviklingskomedie. Attpåtil er det alltid vakkert sommervær.

Sjanger: Komedie

Regi: Hans Otto Nicolaysen

Skuespillere: Jon Skolmen, Sverre Anker Ousdal, Hilde Grythe

Reprise: Poetisk sammenblanding av humor og alvor i denne vakre sommerfilmen fra Oslo.

Reprise (2006)

Dette er en av få norske filmer som har klart å balansere humor og alvor på en vellykket måte.

I Joachim Triers første langfilm møter vi forfatteren Phillip (Anders Danielsen Lie). Etter en heftig forelskelse ender han opp med å utvikle en dyp psykose. Det er en melankolsk historie om kjærlighet, men også om tiden mellom ungdom og voksenliv. En morsom, trist, men også poetisk skildring av en ungdomsgjeng der alle er i ferd med å gå hver sin vei.

Sjanger: Drama

Regi: Joachim Trier

Skuespillere: Anders Danielsen Lie, Espen Klouman Høiner, Viktoria Winge

Ung flukt (1959)

En tørrpinn av en fyr kaprer den saftigste lakrisen i hele byen.

Og den snertne snella (Liv Ullmann) vil rømme til skogs med ham. I en liten hytte langt ute i marka bosetter det unge paret seg. Der skal de få være alene, tro de. Dessverre avbrytes deres noe halvhjertede romanse av tørrpinnens far og en fant. Dessuten fører den unge pikens psyke og den unge gutten naive syn på kjærligheten til problemer i forholdet. Filmen bæres av et, til norsk film å være, velskrevet manus, og enestående skuespillerprestasjoner. Spesielt gjør Liv Ullmann og Rolf Søder det godt. Til tross for en naiv kardemommebyaktig slutt, har produksjonen et uvant internasjonalt preg. Dette er kanskje 1950-tallets beste norske film.

Sjanger: Drama

Regi: Edith Carlmar

Skuespillere: Liv Ullmann, Atle Merton, Rolf Søder

Skjær i sjøen (1965)

En middelaldrende mann faller pladask for tenåringsdatterens farlig unge bestevenninne.

Johannes Mørk (Henki Kolstad) er en forfatter som har isolert seg i sitt hvitmalte sommerhus på Sørlandet. Her skriver han på sin siste roman, men arbeidsroen brytes når hans datter og hennes to venninner entrer skjærgårdsidyllen. Den ene av dem, Lone, får den gamle enkemannen til å kjenne seg ung og viril igjen. De bader, synger og gjør ting middelaldrende menn helst ikke skal gjøre med tenåringsjenter. Dette blir begynnelsen til en slags norsk Lolita, ispedd store doser fint solskinnsvær, og musikk, med tekster som spenner over det samme tema. «Å hvilken dag det er, for regn og sol og sommervær» synger jentene.

Høydepunktet i «Skjær i sjøen» er uten tvil Henki Kolstad. Aldri har vel hans naive og kunstig glade vesen kommet bedre til nytte enn i denne produksjonen. Hans gubbete framtoning er med på å bygge opp under inntrykket av en hjelpeløs, ensom og keitete fyr, som har mistet kontakten med virkeligheten.

Sjanger: Drama

Regi: Knut Andersen,

Skuespillere: Henki Kolstad, Tone Danielsen, Solfrid Heier.

Kleine sjekkereplikker: Stompa er i ferd med å miste uskylden i denne snodige eventyrfilmen. Skuespiller Ole Enger (Stompa) i 1965.

Himmel og hav! – Stompa til sjøs (1967)

- La oss leke morselek, jeg er prikk og du er strek, synger Rolf Just Nilsen (Båsen) til Eva Opaker (Gnista).

En snodigere sjekkreplikk har vel aldri blitt framført i noen norsk ungdomsfilm. Det merkeligste er at dette skjer i det uskyldsrene Stompa-universet, befolket av asexuelle figurer som Lektor Tørrdal og Bodø. Nå har Stompa (Ole Enger) blitt stor gutt. Han er ferdig på Landåsen pensjonatskole, og sammen med to kamerater mønstrer han på ei skute som setter kursen mot New York. Her blir det romanser, arbeid og sommer til sjøs i en film som mest av alt minner om en barnefilm for voksne.

Sjanger: Familiefilm

Regi: Nils-Reinhardt Christensen

Skuespillere: Ole Enger, Didrik Arnesen, Eva Opaker

Deilig er fjorden! (1985)

Terje (Rolv Wesenlund) opplever båtsommeren fra helvete.

Han kolliderer nesten med danskebåten, og ankeret havner ikke i vannet, men på dekket til nabobåten. Attpåtil har han egentlig ikke råd til båt. Det at denne filmen er produsert av et selskap ved navn «Jumbofilm» sier vel sitt om kvaliteten. Tamme onelinere, slapstick og et ellers halvhjertet manus er ikke et kjennetegn for kvalitet. Det som likevel gjør dette til en severdig kuriositet er rollelisten, som foruten Rolv Wesenlund, bekles av blant annet Kari Disen, Øivind Blunck og Leif Juster.

Sjanger: Komedie

Regi: Jan Erik Düring

Skuespillere: Rolv Wesenlund, Elsa Lystad, Sverre Holm

Bryllupsfesten (1989)

- Ja kone, vi har en lang dag foran oss.

Slik hilser Holm (Knut Husebø), «med slank L», sin kone på bryllupsdagen til deres vakre datter. Lise Holm (Julie Wiggen) skal gifte seg med en simpel rørlegger, noe som ikke faller i god jord hos den snobbet familien på Oslo-vest. Det blir et heidundrende liv når slektninger fra de to familiene møtes til bryllupsfest en varm midtsommerdag i 1989. Båtturer, biljakter, hardbarka kriminell og barske menn som ikke nøler med å slippe «bikkja opp i tertta» på ungjenter – hva nå det måtte bety. Filmen er et verk av duoen Wam og Vennerød, som er kjent for harde sosialrealistiske filmer som Lasse og Geir og Adjø Solidaritet. Her prøver de seg på komedie. Som alltid framføres de velskrevne replikkene på overdrevent teatralsk vis. Det fører til at filmen også blir ufrivillig morsom. Et imponerende rollebesetning bestående av blant annet Leif Juster (Bussen), Harald Heide-Steen jr. (Olsenbanden) og Ernst-Hugo (Riket) er også med på å løfte galskapen mot nye høyder.

Sjanger: Komedie

Regi: Petter Vennerød, Svend Wam

Skuespillere: Knut Husebø, Eli Anne Linnestad

Høyere enn Himmelen (1993)

Mennesker som er positive framstår som dummere enn dem som er pessimister.

Pessimister er også vesentlig mye morsommere. I denne produksjonen, basert på Klaus Hagerups bok, blir det et møte på tvers av generasjoner mellom to likesinnede. Den tungsindige tenåringsjenta Mari (Inger Lise Winjevoll) møter sin likekvinne i den pensjonerte lærerinnen Frk. Kjær (Harriet Andersson). To ensomme sjeler, som framstår som de eneste intelligente skapningene i en filmverden befolket av streite nisser. Blant dem finner vi smårollinger som stryker skjortene sine selv, og rektorer som tror at noen blir oppriktig glade for en bukett med rosa tanteblomster. Dette er en uendelig lang nostalgisk sommerferie som heldigvis aldri ser ut til å ta slutt.

Sjanger: Familiefilm

Regi: Berit Nesheim

Skuespillere: Inger Lise Winjevoll, Harriet Andersson

Elling utforsker Syden: Egentlig skulle han bare lese Arbeiderbladet på stranden. Slik ble det ikke.

Mors Elling (2003)

Det blir aldri kjedelig med Per Christian Ellefsen i rollen som Elling.

I filmen, basert på Ingvar Ambjørnsens prisbelønte bøker, reiser Elling sammen med sin tilårskomne mor (Grete Nordrå) til Syden. Der møter de nye kulturer, og gamle enkemenn på jakt. Når en pensjonert oberst (Helge Reiss) legger an på mor Elling, blir han redd for å miste den viktigste kvinnen i sitt liv. Det er en historie om ensomhet, samhørighet og sydenklisjeer. Om alle som klapper når flyet lander. Og om Elling som klapper når bussen ankommer hotellet. Det blir også strandliv, fremmed mat, svenske guider og en lokalbefolkning som til Ellings forargelse ikke forstår det internasjonale oljespråket norsk. Med andre ord, en tragikomisk, varm sydenfilm.

Sjanger: Dramakomedie

Regi: Eva Isaksen

Skuespillere: Per Christian Ellefsen, Grete Nordrå, Helge Reiss

Ulvesommer (2003)

Skal ulven skytes eller vernes?

12 år gamle Kim (Julia Braaten) har åpenbart et svar på det. I denne norske hollywoodkopien blir den naturglade jenta gode venner med en ulv, noe de lokale jegerne ikke akkurat setter pris på. En spenningsfilm der girlpower, nymotens GPS-teknologi og menn med store geværer er noen av hovedingrediensene. Alt satt i den rotnorske sommerskogen. Tilgjengelig via Netflix.

Sjanger: Familiefilm

Regi: Peder Norlund

Skuespillere: Julia Pauline Boracco Braaten, Jørgen Langhelle

Kleine sjekkereplikker: Stompa er i ferd med å miste uskylden i denne snodige eventyrfilmen.