Samarbeidet mellom E.C. Dahls og Brooklyn har båret mange frukter de siste årene, men dette er første gang de to bryggeriene offisielt brygger et konkret øl i fellesskap.

De to bryggerimestrene Wolfgang Lindell ved Dahls og Garrett Oliver fra Brooklyn har jobbet i nært samarbeid med kunstneren selv. Gullvåg har nemlig ikke bare peiling på visuell komposisjon og farger, han er også god på smak – og har klare meninger om hva som er godt øl.

En aura av terpentin

- Det bør være terpentin involvert, kanskje?

- Ja, faktisk. Jeg forbinder øl med terpentinlukt. Øl er aldri så godt som når den drikkes etter lange timer og dager i atelieret, med terpentinlukten som bakteppe.

- Vi må få inn terpentin-aromaen på et vis, sier Garrett Oliver, mens de to smaker på demerarasukkeret som skal ned i øltanken. Det som etter hvert skal bli 7000 liter Gullvåg-øl ble brygget ferdig fredag. Etter 4–5 uker på tank, skal det over i gamle akevittfat der de skal godgjøre seg i mange måneder. I løpet av denne tiden kan ulike smakstilsetninger tilføres, urter, bær, mulighetene er åpne.

Slår på sukkeret: Brooklyns Brewerys sjefsbrygger Garrett Oliver kjenner triksene.

Øl for jubileumsåret 2019

I høst er ølet drikkeklart, men det vil tåle lang lagring. I hvert fall gjennom hele 2019, året kunstneren fyller 60 år. Gullvåg skal ha et betydelig program i sitt jubileumsår, men detaljene er ikke klare.

- Jeg tenkte det var greit å starte med å bryggingen, og så la planene modne i takt med ølet. det er god festplanlegging, ler Håkon Gullvåg.

Bryggingen er i gang: Garett Oliver fisker etter den første smak av vørteret. Wolfgang Lindell og Håkon Gullvåg venter spent.

Gullvåg er glad i øl, er oppvokst like i nærheten av bryggeriet, og det var i forbindelse med hans utstilling «Barndom» i fjor at tankene begynte å modnes om et øl. Bryggerimester Lindell brygget et lite kvanta spesial-øl for å hylle Gullvåg, og det ble mange hyggelige kvelder. Så vokste ideen om å lage et øl også andre kunne drikke og kjøpe, og som Gullvåg kunne bruke i arrangementer i sitt jubileumsår.

Sukker må til: Det var høy stemning på E. C. Dahls fredag ettermiddag da Garrett Oliver (til venstre), Wolfgang Lindell (med ryggen til) og Håkon Gullvåg tilførte demerararsukker av beste kvalitet for å sikre ønsket alkoholstyrke til det nye Gullvåg-ølet.

Kvelder med hard research

- Jeg er glad i mørke, kraftige øl, forteller Gullvåg, som har forsket seg gjennom de forskjellige øltypene gjennom mange kvelder sammen med Lindell.

- Hard research?

- Ja, spesielt én kveld ble veldig hard, innrømmer Gullvåg.

Lagde øl til Tony Bennett

Kollega Garrett Oliver i Brooklyn Brewery fikk høre om prosjektet, og ville gjerne bidra.

- Jeg har ikke møtt Håkon Gullvåg før i dag, men jeg har gjort det likevel, for jeg hat bodd fast på Scandic Nidelven når jeg er i Trondheim, og der har jeg møtt kunsten hans, som har fascinert meg. Jeg har jobbet med kunstnere før, blant annet lagde jeg et øl for sangeren Tony Bennett

- Det var mitt øl og ikke champagne som ble servert på 90-årsdagen hans. Til italienske Bennett passet et øl med mye sitron, men lyst øl går jo ikke til den mørke kunsten til Gullvåg.

Den første smaken: Bryggingen er i gang, og det er på tide å smake på vørteret. Mer enn godkjent, konstaterer Garrett Oliver, Wolfgang Lindell og Håkon Gullvåg.

Ti prosent er for svakt

Det blir en lagerøl. Mange tenker at lager er lyst, men det lagerølet som ble brygget i Norge for noen hundre år side var nok ganske mørkt.

- Men kanskje ikke så alkoholsterkt som det vi lager nå. Det blir på 12 prosent, sier Lindell.

- Ja, jeg mente 10 prosent var for svakt, ler Håkon Gullvåg. Det blir brygget syv tusen liter av ølet, som kommer til å bli tappet på 0.75 liter store flasker av champagnetypen og solgt på vinmonopolet i hele landet, og også utenlands. Etiketten blir selvsagt laget av Gullvåg, men han må smake på det ferdige ølet før han vet hvordan det vil fortone seg.