Vi møter et muntert rockeikon inne på Norli i Nordre gate, der køa går rundt begge etasjene med ivrige trøndere som vil ha signert den siste bokutgivelsen hennes «M Train».

Patti Smith er tilbake i Trondheim på Olavsfestdagene fire år etter konserten i Borggården. Denne gangen skal hun spille to konserter i Vår Frue Kirke.

- Vakkert at Vår Frue Kirke åpner armene sine til fattige

- Jeg har ikke sett Vår Frue Kirke, men jeg har lest om den. Og jeg vet at den åpner armene sine til de fattige. Det er vakkert. Jeg har jo ingen religion, men jeg liker alle kirker, de er alle vakre. Ikke bare arkitekturen, men tanken på alle menneskene som har skapt kirka, gjør at det alltid er en ganske spesiell vibrasjon der. Jeg fikk spørsmål om jeg ville spille i Vår Frue Kirke eller en annen større scene. Jeg sa: «La oss gjøre to konserter i kirka». For menneskene som jobber med kirka, godheten deres, forteller Smith som har markert sin avstand til religion i lang tid.

Sønnen Jackson med på gitar

- Ofte har jo kirker også veldig god akustikk. Vi kommer til å gjøre en del rockelåter, men ikke like tunge som jeg gjør med rockebandet mitt. Sønnen min Jackson er en utrolig dyktig gitarist, og jeg tror akustikken og låtene vil mikses godt med hans måte å spille på.

For knapt en uke siden, sto Bruce Springsteen i Granåsen og fremførte «Because The Night».

- Bruce og jeg skrev «Because The Night» sammen. Vi skrev separat, men vi spilte den sammen i New York da vi først var ferdige med den på CBGB i 1978, om jeg ikke husker feil. Jeg husker at Bruce hadde skrevet låten, og at han slet med å skrive teksten. Jeg skrev teksten til den daværende kjæresten min, den avdøde mannen min Fred «Sonic» Smith, som døde i 1994. Det som er så fint er at jeg har med meg sønnen min som spiller gitar i bandet, og vi får mulighet til å spille den for hans avdøde far. Jeg tror«Because The Night» ble så populær fordi Bruce lager så sterk autentisk musikk, forteller Smith.

Ingen «Gloria» i kirka

Neste uke kommer Van Morrison til Trondheim, og det sies at han vil mest sannsynlig spille «Gloria». Men Smith sier ydmykt at hun ikke ønsker å fremføre sin versjon av samme låt, nettopp av respekt for kirka.

- Det hadde vært respektløst å spille «Gloria» i kirka. Ikke fordi «Gloria» er respektløs ovenfor Jesus, men da jeg skrev låten som tjueåring, var det for å vise min uavhengighet fra kirka. Det er ikke noen som ber meg om å ikke spille den, men det handler om å respektere at det er en aktiv kirke, og ikke bare en scene, for min del. Dessuten, har jeg en del andre låter ...

LES OGSÅ: Patti tok kontrollen

Førti år etter at «Gloria» og albumet «Horses» kom ut, har Smith fortsatt et sterkt grep om det yngre publikummet.

Hvem vil bli arvtageren din?

- Ingen. Det vil aldri bli noen ny meg, og det vil ikke bli noen ny av andre stjerner heller. Ingen bør bli kalt det, de bør bli kalt seg selv. Men, det kommer til å komme noen som blir større enn meg, avslutter Patti Smith.