Etter at Erlend Skomsvoll snudde opp ned på Åge Aleksandersens låter under jazzfestivalen i fjor, var turen kommet til Difference i år. Mens Skomsvoll tok seg enorme friheter, var årets arrangør, trompetisten Erik Johannessen, noe mer forsiktig.

Det var nok et klokt valg, for mens Åges sanger er allemannseie, er ikke Difference-repertoaret like godt kjent av alle. Konserten ble en tydelig demonstrasjon på at Ivar Gafseth, Tore Johansen og Erling Mylius' låter fra slutten av 60-tallet og begynnelsen på 90-tallet fortjener enda større utbredelse enn de har fått.

Erik Johannessen var ikke helt på jordet sa han introduserte «Tree Of Love» som den beste poplåten som er laget i Norge.

Deretter spilte de elleve musikerne i bandet en strålende versjon av den vakre klassikeren. Det var både storslått og majestetisk og dempet og lyrisk, samtidig som vokalist Kari Eskild Havenstrøm tok godt vare på tekst og melodi.

Da konserten åpnet med en instrumentalversjon av «Ballad Of A Broken Heart", lurte jeg på om Johannessen hadde valgt en innfallsvinkel til Difference-klassikerne som var i overkant streit og ærbødig.

Men det var ingen grunn til bekymring. Bandet slo seg snart løs, både med spreke improvisasjoner og svingende ensemblespill i grenselandet mellom pop og jazz. Det vil føre for langt å ramse opp alle som imponerte, men saksofonistene Olav Slagsvold og Martin Myhre Olsen, trompetist Jacob Eri Myhre og bassist Elsa Bergman er blant dem som bør nevnes.

Vi fikk høre en rekke sterke låter. «Lady Universe» var et tidlig høydepunkt. Den betagende balladen «You» ble framført i en så sterk versjon at den bør gjøres tilgjengelig for flere enn dem som var i Dokkhuset. «Land Of Love» ble en forrykende finale.

De fleste Difference-medlemmene satt i salen, og det var ingen tvil om at de var fornøyd med det de hørte. Like fornøyd som det tallrike publikummet.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO

Imponerte: Vokalist Kari Eskild Havenstrøm og fiolinist Adrian Løseth Waade var blant musikerne som imponerte da studenter på Jazzlinja spilte Difference-låter i helt nye versjoner i Dokkhuset lørdag kveld. Foto: OLE MARTIN WOLD