Skjerf har vært en stor trend lenge, og nå er det rutete skjerf det handler om. Stjerner og dyreprint på lange ullskjerf har vært i motebildet de siste årene, men nå er det rutene som ruler.

Ralph Lauren-stilen, den eksklusive, klassiske moten er hyperaktuell akkurat nå. Han er typisk for hele preppystilen, en stil som har vært aktuell siden 50-og 60-tallet. Nå har stilen dukket opp overalt, og den er like aktuell for både kvinner og menn.

– Det smaker av tømmerhytter og jakt og store peisbål, rutete skjorter, pledd med pelskant og rutete skjerf. Og Ralph Lauren er ikke alene. Mange moteskapere har vært kjent for akkurat denne stilen, sier tekstilkunstner Lise Skjåk Bræk.

Fashionistatrend

– Hvordan dukker en slik trend opp?

– Jeg tenker at noe er motens vesen og kommersielle drive, som bringer ting til torgs rett og slett ut fra behovet for å skape et nytt behov. Så er det selvfølgelig alltid en viss forklaring i forhold til tiden, og ofte en reaksjon på det som er moten i øyeblikket. I dag har vi ikke bare en trend, men mange, og preppy stilen er en stil som alltid har ligget og kruset, men kanskje som en litt prektig, litt kjedelig og absolutt litt borgerlig stil. Sossete, sa vi da jeg var ung, og den manifesterte seg i foldeskjørt, cardigangensere og perlekjeder, forteller Skjåk Bræk.

Hun tror stilen nå har kommet sterkt tilbake som en kontrast til og reaksjon på en lang periode med sexifisert mote.

Kontrast

– Det er ikke mye mere å kle av eller sjokkere med der. Vips har vi den sporty-elegante stilen tilbake, kontrasten. Det satte, borgerlige og litt kjedelige er hot på nytt, og selvfølgelig med mye korte skjørt, litt lær og modernisert sveis. Dyden og synden går litt hånd i hånd her, sier Skjåk Bræk.

– Vi merket det allerede i sommer, supplerer Hilde Wedø hos Carma i Trondheim.

– I den varme julimåneden kom høstskjerfene, og de første vi solgte ut var de rutete variantene. Og da snakker vi om store ullskjerf med ruter. Nå ser vi at det bare blir mer og mer ruter, og når verdens kjendiser begynner å gå med rutete skjerf, det er da det tar helt av. Det starter gjerne med fashionvisninger, og at fashionistaer rundt omkring i verden setter i gang en bølge. Det kan for eksempel være at Victoria Beckham har på seg noe som plutselig bare alle må ha.

Den klassiske stilen i ensfarget lyseblått eller marineblått får et mer sporty preg med rutene. Det skjer noe med hele uttrykket når rutene kommer på, ifølge Wedø.

– Antrekket blir litt mer spennende med ruter, og du får inn flere farger i en høstmote som ellers er ganske mørk i år. Og de store bloggerne bruker skjerfene som et plagg, og styler den som en poncho med belte i livet. Da får du en tøff og elegant stil.

Rutete ull: Store ullskjerf i skotskrutete varianter er en hit denne høsten. Foto: Annemona Grann
Varm rundt halsen: De klassiske skotskrutete skjerfene er å se i alle vairanter i de fleste klesbutikkene nå. Hilde Wedø hos Carma tror rutete skjerf blir årets julegave for mange. Foto: Annemona Grann