Gravide bør kanskje advares mot «Shelley», en løfterik skrekkfilm og debut laget av iransk-danske Ali Abbasi. Den dyktige trønderske filmfotografen Sturla Brandt Grøvlen har bidratt til kvalitet og særpreg i en film som spiller mye på atmosfære og underbelyst setting, med ekstra rom for indre gru.

Les om Sturla Brandth Grøvlen, «Heimdaling funnet i Cannes»

Norske Ellen Dorrit Petersen spiller en av hovedrollene, som skandinav på landet, der et par overtaler sin rumenske hushjelp til å føde et barn for dem. Cosmina Stratan er eminent i rollen som surrogatmor som etter hvert får bange anelser om hva hun bærer på.

Filmen er gjennomført stemningsmalende med et stigende ubehag. At handlingen foregår hos en alternativt orientert familie, uten elektrisitet, gjør filmen ekstra dunkel. Regissør Abassi bygger stemning mer enn sjokk. I en landlig variant av «Rosemary's Baby» som er bra ekkel på ganske imponerende vis.

Selv om filmen ikke er spesielt original, trekker den godt veksler på typer og landskap til en psykothriller med traumatisk svangerskap som viser en løfterik filmskaper med evne til å få ganske mye ut av enkle virkemidler og en ganske god idé.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG