- Vi ønsker å være miljøvennlige og har sett på ulike tiltak. Det koster å gå nye veier, og det koster å være alternativ, så vi innledet dialog med Sparebank 1 SMN, for å se om vi kunne få støtte derfra, forteller Thomas Ryjord, som er festivalsjef på Stokkøya.

Dialogen med banken resulterte i at Stokkøya fikk 200 000 kroner til prosjektet.

- Vi hadde ikke klart et så ambisiøst program uten. Foreløpig er lite tilrettelagt for å satse på en miljøvennlig festival, og i vårt tilfelle - en festival uten plast.

Stokkøya - en perle

Store arrangement følger en mal, og serveringen gir et stort volum med avfall; øl i plastglass, mat i halvfabrikata preservert i plast, som serveres på plast og spises med plastbestikk. Jo større festival, jo større menger avfall. Stokkøya festival er liten, Ryjord tror han får ca 1500 betalende hver dag, og anslår totalt 1750 på området daglig.

- Stokkøya er en perle, med vakker, urørt natur. Vi har et særlig ansvar for å sikre nærområdet vi er i.

- Hvordan skal dere klare å gjennomføre uten å bruke plast?

- Noen av tiltakene er egentlig banalt enkle, men vil redusere plastforbruket og CO2-fotavtrykket vårt med flere tonn, sier Ryjord:

. Ingen sugerør i plast

. Ingen engangsglass i plast

- Vi bruker enten vaskbare glass eller drikke servert i boksen. Vi vurderte maisglass som kan komposteres og bli til jord, men det eneste mottaket ligger i Kristiansand og transporten dit ville ha ødelagt Co2-regnskapet. Løsningen fant vi hos Glastonbury-festivalen, der de i fjor brukte glass i stål. Vi har bestilt slike med vår logo. De koster litt og det er innført pant på glassene, slik at folk enten kan beholde dem som souvenirer eller levere dem inn.

. Ingen engangs bestikk eller fat i plast:

- Vi skal bruke bestikk og fat laget av hvetekli, og eksperter fra en 4H-gård skal hjelpe oss med kompostløsninger.

. Ikke flaskevann

- Vi deler ut drikkeflasker i stål til artister og frivillige som de får ta med hjem.

. Ikke vakumpakket mat - tilberedes fra bunnen på stedet:

- Næringstilsynet har strenge regler for tilbereding og oppbevaring av mat. Denne løsningen krever flere hender, men vi mener det er verdt det.

- Brød bakes på stedet, pakkes ikke i plast:

- Stokkøy bakeri ligger på festivalområdet, og leverer alt av brød, kaffebrød, lefser og veggisruller etc. Bakeriet er drevet av to syriske flyktninger.

Kan vinne festivalpass

. Ingen engangs regnponcho - vi har secondhand:

- Avlagte regnjakker kan leveres til alle Sparebankens filialer i Trondheim eller på Fosen, der de blir vasket og sendt til lånestasjonen vår.

. Ingen bruk av plaststrips og sperrebånd i plast

- Her bruker vi rett og slett hamptau og gjenbrukstau til gjerder o.l.

I tillegg skilt av tre, store fellesgriller på camp i stedet for engangsgriller, lett tilgjengelige avfallsstasjoner og eget varmkompostanlegg som sørger for at fat, bestikk og matrester blir til jord.

Trenger flere hender

Festival uten øl er ingen stas, men glass er uaktuelt, til det er risikoen for skader for stor. Plast er løsningen for de fleste, men uaktuelt på Stokkøya, som har jaktet alternative løsninger verden over.

- Vi gir støtte for å utfordre bransjen, og Stokkøya blir forsøkskaniner i år, sier Rolf Jarle Brøske, konserndirektør i Sparebanken 1 SMN.

- Hvordan har involverte møtt ideen om plastfri festival?

- Det har vært tøft ute, men god spirit innad, selv om vi har møtt litt skepsis fra jobbegjengen. For vi får helt klart utfordringer når vi dropper halvfabrikata og går for mat laget fra bunnen, det betyr at vi må ha flere hender. Men vi finner løsninger, og skal blant annet ha et eget festivalbakeri som drives at to syriske flyktninger.

Vi har god infrastruktur, med fibernett og masse strøm, men trenger fortsatt flere frivillige. Folk som er interessert må gjerne melde seg, sier Ryjord.

- Stokkøya er pilot

- Vi har funnet leverandørene og løsninger. Det krever litt mer arbeid, men vi får det til.

- Stokkøya er en pilot for ander festivaler. Vi har gått inn i 2017 med ambisjoner om å engasjere folk til å bidra for mindre plast i omløp, og vi håper at de tiltakene vi ser her, blir erfaringer som andre festivaler kan dra nytte av, sier Brøske.

Han ser for seg strengere miljøkrav i framtiden, og aller helst festivaler som er plastfrie.

- Vi tok en runde i fjæra på Stokkøya, men fant nesten ingenting. Det handler om å rydde opp etter seg, og vi ønsker å bygge en kultur som er selvforsterkende på dette, sier festivalsjefen.

- Gi bort regnjakka

I mange år har folk tydd til engangs plastponchoer på festival. Den veier ingenting, tar liten plass, holder regnet ute og er lett å kvitte seg med. Et typisk plastprodukt i forbrukersamfunnet.

- Vi vil helst ikke se dem. Regnponchoene er så lette, at mister du dem så fyker de av gårde med vinden og forsøpler land og strand. Vi er ganske sikre på at det finnes nok regntøy i Trøndelag til å dekke behovet, og oppfordrer folk til å levere inn gamle regnjakker hos nærmeste filial for Sparebanken, i byen eller på Fosen. Da er man samtidig med i trekningen om festivalpass, to personer kan vinne to festivalpass hver, sier Ryjord.

Stokkøya-festivalen arrangeres i helga 29. - 30. juni.