Foran en fullsatt kirke med medelever og lærere fremførte russestyret ved skolen juleevangeliet i hiphop-form.

«Jesus Christ, this one's for you» proklamerte en av de tre caps- og solbrillekledte rapperne i ensemblet, og etterhvert kom Maria og Josef inn, spilt av Malin Mørseth og Atle Sunde, mens Simon Gullikstad hadde rollen som Jesus.

Låten var basert på Klovner i Kamps «Et juleevangelium», med egenskrevne refreng av russestyregjengen.

Fritt valg

– Det har vært morosomt å jobbe med dette, sier russepresident ved skolen, Askild Haagensen.

Selv regner han seg ikke som personlig kristen, men han synes julegudstjenesten er en hyggelig tradisjon som han har vært vant til gjennom barne- og ungdomsskolen.

– Men det er selvfølgelig et fritt valg, jeg har også respekt for de som velger å ikke stille, legger han til.

Nylig skrev Adresseavisen om at færre skolebarn møter opp på skolegudstjenestene i Trondheim etter det kom krav om aktiv påmelding. Flere skoler nekter å rette seg etter praksisen fordi de frykter tomme kirkebenker.

Humor og alvor

Prest Beate Iren Lerdahl setter pris på samarbeidet med skolen.

– De er veldig kreative og målet vårt er å tilnærme oss de litt friere tradisjonene det er for sånne julespill, som for eksempel i USA og England. Vi vil gjerne involvere elevene på deres premisser. Det er viktig med både humor og alvor, og dette er med på å gjøre oss mer aktuelle, sier presten.

Samtidig hadde Trondheim Katedralskole juleandakt i Nidarosdomen, blant annet med er dansenummer med egen julekoreografi fra elever ved musikk, dans og drama-linjen.

I prekenen tok Lerdahl opp uroen ute i verden, krigføringen i Midtøsten, flyktningkrisen og terroranslagene. Og hun snakket om frykten for det fremmede. I en kronikk som nylig ble publisert i Adresseavisen tar hun opp noen av de samme spørsmålene. «I debatten om kors, om bruk av hijab og andre religiøse symboler, fornemmer jeg en berøringsangst med det religiøse, som jeg liker veldig dårlig», skriver presten (Pluss).

Inkluderende

Rundt 430 elever valgte juleandakten som skoleavslutning før en etterlenget juleferie. Emma Størseth (sang) og Nikola Otterstad (flygel) fremførte en var og stemningsfull versjon av «O Holy Night», og en gruppe fra Ila Brass Band bidro også i seremonien.

Rektor Anders Buhaug benyttet anledningen til å takke samtlige elever ved skolen for innsatsen med å skape et godt skolemiljø.

– Vi er, og skal være, en inkluderende plass for alle våre elever, sa rektoren.

Russestyret ved Thora Storm videregående tok i bruk store deler av alteret under sin fremføring av juleevangeliet i Våre Frue kirke fredag. Foto: Bård Sande
Rundt 430 elever fra Thora Storm videregående skole var samlet til juleandakt i Vår Frue kirke fredag 18. desember. Foto: Bård Sande