Det er tiende gangen at Per Borten inviterer til julekonsert med seg selv som kapellmester, og en imponerende rekke vokalister på scenen.

Tradisjonen ble startet på Blæst i 2003, og skulle være en motpol til tradisjonelle julekonserter og spesielt Ole Dalens juleshow.

- Det er ikke alternativt og rart. Jeg tror en vanlig musikkinteressert person har hørt 90 prosent av låtene som fremføres, sier Borten, som understreker at han ikke har noe imot andre julekonserter.

- Men det er ingen andre som arrangerer en slik type konsert, så da må jeg gjøre det.

Mastodon og Elton John

I år arrangeres konserten for første gang på Byscenen. Med seg i husbandet har Borten Kenneth Kapstad på trommer, Eirik Øien på bass, Håkon Marius Pettersen på keyboard, Alexander Pettersen på gitar og Roar Øien på lapsteel.

Hele 20 vokalister skal opptre, blant dem Kristoffer Lo fra Highasakite, Erik og Trond fra G.O.D.S, Siri Gjære, Frank Reppen, Marie Denise, Andreas Elvenes, Petter Vågan og Kristin Jensen (se fullstendig liste i faktaboksen).

Borten vil ikke avsløre hvilke låter som kommer, men lover et bredt sammensatt program som spenner fra Mastodon og X-Ray Spex til Half Moon Run og Elton John.

- Det er bredt nok det, eller er det kanskje for smalt. Hva synes du? For meg føles det kjempebredt.

Lar vokalistene skinne

Foran forrige julekonsert i 2013 sa Borten at det ble siste gangen.

- Da tenkte jeg at nå har det generasjonsskiftet jeg hadde ventet på kommet, og noen andre kan fortsette med lignende ting. Jeg har bygd studio og fartet rundt med Spidergawd. Jeg har prøvd å rykke opp en generasjon, sier Borten.

Samtidig har han en veldig tenning på å bidra i musikkmiljøet i byen.

- Hvis dette kan bli en arena der noen nye musikere kan skinne litt, så blir jeg veldig glad. Da jeg var 20 år, var det flere eldre musikere som tok meg under vingen. Jeg håper å kunne bidra med det samme. Det er en grunn til at jeg aldri flyttet til Oslo, selv om det var det opplagte. Jeg ønsker å være i Trondheim og bidra til å sette byen på kartet, sier Borten.

- Det går an å bruke medvinden fra Spidergawd og la den blåse litt på de andre også. Jeg prøver i alle fall det. Om jeg lykkes vet jeg ikke.

Synger på tsjekkisk

2015 har vært et viktig år for Borten. Spidergawd ga ut sin andre plate «II» i januar, som igjen banet vei for headliner-jobber nedover Europa. Han har bygd opp Sørgården studio på Ler, som har offisiell åpning like over nyttår. Og han har spilt inn den tredje platen med Spidergawd. Midt opp i alt dette ble han far for første gang.

- Jeg har ikke laget plate som nybakt far før. Å lage en plate krever en tremåneders periode der du må speise fullstendig ut. Det var en feeling med bismak denne gangen. Samtidig føles det som om vi har laget vår beste plate, sier han om albumet som utgis i februar. Platen følges opp med europaturné med 30 konserter på rappen, som avsluttes på Byscenen i Trondheim 12. mars.

«Spidergawd på hjemmebane ble en opplevelse av de sjeldne», skrev vår anmelder og ga terningkast seks da bandet spilte i Samfundet i vinter.

Men først blir det altså julekonsert. Selv skal Borten fremføre den tsjekkiske sangen som avslutter «Tre nøtter til Askepott»-filmen.

- Det er veldig julestemning over den sangen, så den må være med. Dæven ta hvis NRK slutter å sende filmen, da sliter jeg med å få julestemning. Jeg har den på dvd, men uten Knut Risans fortellerstemme, så det blir ikke det samme.

Den store juletrefesten. Byscenen fredag klokken 21.30.

foto
Julerock, som arrangementet tidligere het, har vært arrangert med ujevne mellomrom siden 2003. Årets konsert er den tiende, og den første på Byscenen. Foto: Unni Skoglund, Adresseavisen