Nico & Vinz, som tidligere kalte seg «Envy», har blitt lyttet til over 50 millioner ganger. De er kanskje mest kjent for låta «Am I Wrong», denne alene er blitt spilt av 43 millioner ganger på Spotify. Fredag kommer de til Blæst, og for fansen er det grunn til å glede seg:

- Dere kan forvente mye, vi forventer i alle fall mye av oss selv. Det blir et show der vi gir 100 prosent og sprer energi som gjør at folk blir glade og vil danse. Når folk går ut fra konserten, skal de tenke at dette var de beste 70 minuttene de har opplevd på lenge, har duoen tidligere fortalt Adresseavisen.

Best med blåser

I helga er det klart for Norgesmesterskap for janitsjarkorps. Amatørkorps fra hele landet møtes og fordeles på sju divisjoner. Fredag er det første, fjerde, sjette og sjuende, samt «lottodivisjonen», som skal i ilden, mens andre, tredje og femte divisjon viser seg frem lørdag. Denne dagen avsluttes janitsjarseansen med «elitedivisjonen» i Olavshallen.

Norgesmesterskapet er en del av Norwegian International Wind Festival, som har flere konserter på plakaten: Fredag kan du få med deg Knut Lauritzen Storband og Jiggs Wigham på Royal Garden.

På Studentersamfundet fredag er det klart for Eye Emma Jedi + Jitney. Samme dag feirer også bandet Soulmates sitt 10-årsjubileum. De hadde sine første øvinger på Støren i 2004. Bandet har utviklet seg siden den gang; med to vokalister, fire blåsere og et heftig komp stiller de nå på Byscenen.

Kosmorama avslører

En annen 10-årsjubilant er filmfestivalen Kosmorama. Hvis du tar turen innom Brukbar og Supa fredag kveld får du, foruten å være med på slippfesten for den nyeste utgaven av Natt&Dag, være en de første til å snuse på Kosmoramas rykende ferske program. Det blir også visning av filmen «Just for kicks».

Festivaldirektør Silje Engeness har allerede fortalt Adresseavisen om programposten hun er stoltest av, filmen «Tusan bitar»:

– Det at vi får «Tusan bitar» som åpningsfilm på Kosmorama er jeg veldig stolt av, og jeg har store forventninger til at den filmen vil skape engasjement hos publikum. Den er en varm skildring av Björn Afzelius sitt liv. Han var på mange måter en reservetrønder også, blant annet en god venn av Åge Aleksandersen, sa hun.

Mange former for dans

Dansefestivalen Multiplié har flere ulike forestillinger denne helga. Bak festivalnavnet («plié» er et kjent begrep i danseverdenen, og betyr å bøye) skjuler det seg et ønske om å vise en fleksibilitet og allsidighet innen dansekunsten. Multiplié ønsker å sprenge grensene for hvem som kan være en dansekunstner og hvem som kan skape dansekunst.

Fra fredag kan du se forestillingene «No Title av Mette Edvardsen» på Teaterhuset Avant Garden, «Fravær av klarhet» i Lademoen kirke og «Choreographers Appointment» på Babel kunst. I tillegg kan man også få med seg en Workshop i dans i Dansits lokaler. Lørdag vises «Blackout!» i Verkstedhallen, «Jorggáhallan» i Lademoen kirke og «Rabalderdans» i Dansits lokaler. Denne dagens faglige alibi er foredraget «Sosial dansekunst» på Verkstedhallen.

Barnas dag

Lørdag er en god dag for barnefamilier, med «Forfattertreff for hele familien» med forfatter Maria Parr på Trondheim folkebibliotek først, før Familiekonsert med Rasmus Rohde på Rockheim. Spellemannen Rasmus Rohde kommer for å underholde barna i opplevelsessenterets Knutsen & Ludvigsen-rom. Det kan bli trangt om plassen denne dagen, så arrangøren oppfordrer til å møte i god tid.

Dette er også en dag for de som er glad i kor: På Byscenen dirigerer Brynjar Sonstad seks kor under «Sound of Sonstad», med musikk blant annet fra Queen, Vamp og Tre små kinesere. I Øysteinsalen, Erkebispegården, feirer kvinnekoret Embla sitt 20-årsjubileum der de presenterer høydepunktene i korets historie.

Fredag kveld avsløres Kosmoramas program på Blæst. Festivaldirektør Silje Engeness lover at ingen kommer til å gå tomme for noe å se på under festivalen. Foto: Jens Petter Søraa
Dansefestivalen Multiplié viser fleksibilitet og allsidighet innen dansekunsten. Her representert ved Danseteatret 55+ med sine godt voksne dansere, to rullestoldansere og en blind danser. Foto: Idun Haugan, Adresseavisen