Stjørdalskunstneren kom nylig hjem fra Firenze i Italia der hun har en stor utstilling på Galleri Tornabuoni Arte med 19 verk, en utstilling som skal stå frem til 29. september. Hun er hjemom kun på en snarvisitt før hun setter kurs mot Sør-Europa igjen.

Les også: Bleken, Killi-Olsen og Furunes bidrar med kunstverk til utsmykningen av Utøya

Oppsøker kunstscener over hele verden

- Jeg reiser via kunstmønstringen Basel Art Fair. Det er gallerier fra hele verden som stiller ut her, og det gir en kjempefin oppdatering av hva som foregår på kunstfeltet rundt omkring, sier Furunes. Hun oppsøker kunst over alt, og følger med på både nye og etablert kunstnere.

- Det som overrasket meg mest, og som inspirerte meg i Basel, var å se at det er veldig mye spennende som skjer med maleri for tiden. De presenterte en rekke maleri-installasjoner og verk som utfordrer den sjangeren. De har også en stor utstilling på Fondation Beyeler av viktige kunstnere der de tar for seg hele kunstnerskapet, og i år var det med blant andre Giacometti og Francis Bacon, og på Schaulager var det Bruce Nauman. Dette var flotte presentasjoner av hele prosessen i et kunstnerskap, noe som interesserer meg mer og mer, forteller Furunes, som selv jobber mye med malerier. Hun er opptatt av hvordan et langt liv skaper en eller annen undersøkelse gjennom et kunstnerskap.

Les også: - Jeg ble veldig rørt av fotografiene

Opptatt av tidsaspektet

Selv synes hun det er vanskelig å si noe om hvordan man utvikler seg selv som kunstner, men at hun hele tiden har vært opptatt av hva hukommelse gjør med oss. Hun har også vært ute etter å finne ut mer om hvordan det vi opplever her og nå preges av det vi har opplevd tidligere, og hvordan dette påvirker fremtiden vår.

- Det handler ofte om å hente frem historier som ikke tidligere er fortalt. Jeg har for eksempel jobbet mye med det rasebiologiske materialet i Sverige. Dette var det knapt vært snakket om før, og rett etter krigen ble det kastet i containere fordi det ikke var helt stuerent. Deler av dette materialet ble reddet fordi noen fant ut at det var en viktig del av Sveriges historie, men noe gikk tapt, forteller kunstneren som har benyttet flere av disse historiene og fotografiene i sine verk.

- Portettet har vært hovedfokus i min kunst, og jeg deltar i en utstilling som står ut året ved Rutgers University i Newark som heter «Mirror-Mirror». Den handler om om ulik tilnærming til portrett. I den forbindelse jobber jeg nå med en forelesning som jeg skal holde der i høst.

Hjerte for de glemte

Det siste verket hun har jobbet er et større KORO-prosjekt utviklet i samarbeid med Norsk Polarinstitutt i Tromsø. To glemte polarhelter fra tidlig på 1900-tallet, Hanna Resvold Holmsen og Per Savio, med hver sin sterke historie, er hentet frem. Holmsen gikk til Arktis og dokumenterte Svalbardfloraen, mens Savio reiste med Borchgrevink-ekspedisjonen til Antarktis. Nå blir begge hedret med et monument signert Furunes, og avdukingen av monumentet vil skje i løpet av høsten. I sommer skal Furunes til Budapest der hun har vunnet en internasjonal konkurranse for kunst i offentlig rom, et verk som skal feire den ungarske kunstneren Victor Vasarely.

- Dette verket skal stå i nærheten av Vasarely-museet i Budapest, så litt av sommerferien min vil gå med til å jobbe med dette prosjektet. Jeg er nesten litt sjokkert over at jeg vant dette oppdraget. Det blir kjempespennende og veldig gøy, sier Furunes smilende, som nå skal i gang med å sanke materialet til det store verket.

- Det er vel sånn at vi bærer med oss det vi holder på med hele tiden, selv om vi har ferie. Bare det å være på reise kan sette i gang helt nye tankeprosesser, og det er gjerne da man får ideer om å gjøre noe nytt, sier Furunes og sikter til at hun trives med å fly, rent bortsett fra at det forurenser. Tiden om bord i lufta bruker hun effektivt til å både lese og skrive. Og det blir mye reising på kunstneren gjennom et år. Hun har flere prosjekter i utlandet enn her hjemme. Dessuten har hun en 50 prosent stilling ved Kunstakademiet i Trondheim der hun underviser kunststudenter. Det blir derfor en del farting frem og tilbake mellom utstillingssteder i utlandet og studentene her hjemme.

Både kunstner og lærer

- Det at jeg jobber både som kunstner og lærer er veldig inspirerende. Dessuten tror jeg det er bra for studentene at de som underviser også er skapende kunstnere. Det er viktig å være tett på det virkelige kunstlivet, sier Furunes.

Hun jobber mye i Italia der hun samarbeider med flere gallerier, og reisene går ofte dit. Men i år ser hun frem til sommerens reise som går østover, til Hanoi i Vietnam.

- Jeg er utdannet arkitekt i tillegg til kunstutdannelsen min fra Kunstakademiet i Oslo. Derfor blir det ofte til at vi vandrer rundt og kikker på bygg og arkitektur når vi er på ferie. Og vi oppsøker museer, gallerier og ser utstillinger der vi er. Mannen min er også kunstner, så det er jo kunst det meste dreier seg om for oss, sier Furunes.

I vår ble hun tildelt Statens seniorstipend for kunstnere, noe som gir henne en garantilønn i ti år fremover.

- Det er en stor anerkjennelse å ha fått dette stipendet, og det gir meg en unik frihet til å fortsette med disse undersøkelsene av glemte folk og glemte historier, avslutter Furunes.

Les også: - Vi blir dummere uten kunst

Kunstneren Anne-Karin Furunes bor og arbeider i Stjørdal, men farter verden rundt med utstillinger. Foto: Privat