Igjen huser Trondheim landsfinalen av Ung Kultur Møtes (UKM).

Fra fredag til og med mandag møttes nesten 600 ungdommer mellom 15 og 20 år til fire dager med forestillinger, workshops, konserter, filmvisninger, utstillinger, medieproduksjon og sosialt samvær.

En av de som skulle opptre søndag kveld var Isabel Ingvoldstad (16) fra Fredrikstad. Vi møter henne utenfor storsalen i Olavshallen, bare minutter før hun skal gå på scenen.

- Jeg er nervøs, men det er litt med vilje. Jeg vet jeg presterer bedre da. Jeg er aktiv konkurransedanser, og når man konkurrerer er det viktig å yte det aller beste, sier hun.

Isabel har danset hip hop aktivt de siste seks årene. Hun har vært med i UKM tidligere, men dette er første gangen hun er kommet til Trondheim.

Bringer kreativ ungdom sammen

Det siste året har hun gått på toppidrettsskole i Østfold, men til høsten skal hun begynne på danseskole i Oslo. For det er danser hun skal bli.

- Jeg elsker å danse, og det er det jeg har lyst til, ja, sier Isabel, som skryter av UKM.

- UKM er et veldig flott ungdomsarrangement som bringer mange flinke og kreative ungdommer sammen. Her finner du kremen av ungdomskulturen i Norge. Jeg har fått mange venner mens jeg har vært her, sier Isalbel.

At det er stort spenn i sjanger skjønner vi da vi treffer Ingrid Nyhus (16) fra Krødsherad i Buskerud. Hun har akkurat vært ute på scenen og lest det politiske diktet «De Som Tror».

- Jeg så en Youtube-video av en amerikansk forfatter og journalist som sa noe som provoserte meg. Hun mente at det store fredlige flertallet av muslimer ikke har noe å si så lenge det finnes radikale muslimer. At alt det gode er forgjeves, liksom. Diktet var en reaksjon på det, forklarer Ingrid.

Hun har skrevet tekster siden midten av ungdomsskolen, også til sitt eget band Valhyric - som er et anagram av det engelske ordet chivalry, som betyr ridderlighet.

- Jeg spiller egentlig piano, men nå holder jeg på å lære meg bass, for det er det jeg spiller i bandet.

Litt senere møter vi igjen Isabel, som kommer rett fra scenen. Nå er hun i ferd med å bli fotografert av Amalie Larsen Ovrid (17) fra Førde og Felix Tello (15) fra Oslo som jobber i UKM Media.

- Det gikk bra, men nå har jeg veldig mye syre i armene, sier Isabel. Men tydeligvis ikke mer enn at hun foreslår å stå på hodet uten hender når hun skal avfotograferes.

80 jobber med media

Ikke alle som deltar på UKM skal opptre. Noen er kommet videre som arrangører eller som konferansierer. I tillegg har UKM en egen redaksjon med nesten 80 ungdommer som jobber kontinuerlig med å dokumentere festivalen. Det tilsvarende et ganske stort norsk mediehus.

- Det publiseres fortløpende artikler og videoreportasjer på UKMs nettsider. Mange av sakene er blitt solgt til lokalaviser over hele landet, og flere har laget saker ut fra pressemeldingene vi har sendt ut, sier Mari Hove, pressekontakt og pr-ansvarlig.

I 2014 skrev journalistspirene fra UKM for adressa.no

Alle forestillingene inne i Olavshallen streames live på nettet i en proff firekamera-produksjon.

Fotografene Katrine Pilskog (18) fra Ulsteinvik, Magna Sofie Neuberg (18) fra Bodø og Andreas Fothun Olsen (16) fra Sande i Sundfjord forteller at de har tatt bilder både backstage og til nyhetssaker gjennom helga.

Neste år i Sandnes

Sosiale medier er selvsagt et viktig verktøy og publiseringsplattform.

- Mange av bildene publiseres på Facebook og Instagram. Og så har vi en egen Flicker-profil der vi prøver å legge ut det aller meste. Det som foregår mellom opptredenene - gleden og alle de fine øyeblikkene - filmes med Snapchat, forklarer Mari Hove, som ikke er i tvil om at UKM betyr mye for ungdommene.

- Det er utvilsomt et skikkelig boost for mange av dem å treffe andre engasjerte ungdommer med de samme interessene. Samtidig får de anerkjennelse for det de holder på med. Det er viktig.

UKM-festivalen har hatt fast tilholdssted i Trondheim i mange år. Til neste år arrangeres det i Sandnes, forteller Hove.