Onsdag gikk NRK i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal over til heldigitale radiosendinger, og riksdekkende FM-sendinger ble slukket i disse fylkene.

Adresseavisen var til stede i NRKs lokaler på Tyholt i Trondheim da slukkingen ble markert kl. 11.11, og det var pensjonert sjefingeniør Tore Øvensen (87) som skrudde av knappen. Han har vært sentral både i utbyggingen av FM- og DAB-nettet.

Null skurr

- Dette er en stor dag. Med DAB, altså digital lydkringkasting, har du muligheten til å ta inn flere radiokanaler. I et fjelland som Norge med høye fjell og dype daler, fører reflekser fra fjellterrenget til skurring på FM. Men på dab-systemet skjer ikke dette, sier Øvensen.

- Vil alle i Midt-Norge, selv om vi bor i grisgrendte strøk bak et fjell, kunne lytte til digitale radiosendinger?

- Ja, dekningen med DAB er bedre enn på FM, sier Øvensen som i sin tid studerte ved svakstrømslinjen ved NTH.

30 kanaler

21. april stenger også P4, Radio Norge og flere lokalradioer FM-signalet i fylkene. Radiosjef Kenneth Andresen i P4-gruppen mener FM-slukkingen er positiv for radiolyttere landet over.

- Med digital distribusjon har vi muligheten til 30 riksdekkende radiokanaler mot dagens fem kanaler. Radiotilbudet blir dermed mye større og alle får det samme tilbudet uansett hvor du bor i landet.