Hvor var du da Johndoe-Jonas solodebuterte i hjembyen?

Sannsynligvis ikke på bitte lille Moskus. For der var vi bare 75 stykker – som sto som sild i tønne for å få med oss en solodebut det vil bli snakket lenge om.

Et 25 minutters sett med oppstart så tidlig som halv åtte på kvelden er ikke det beste utgangspunktet for en konsert, men Jonas og gjengen naila det. Han kom inn som en popstjerne, etter at bandet allerede var godt i gang, og forlot scenen mens de ennå sang det siste refrenget på avslutningslåten «Fantom».

Innimellom der var han høyt og lavt, intenst, nesten truende til stede, uten gitaren å gjemme seg bak denne gangen.

Og musikken?

Etter å ha hørt hans nye singel «Kutt», hadde jeg forventet en myk videreføring av Johndoe på sitt softeste. Men det ble fort klart at soloprosjektet er noe mer og litt annet enn det.

Alle fem låtene hadde et solid popfeste, med catchy gitar-hooks, streite, men smarte arrangement med interessante vrier og stopper, med Skybakmoens rytmiske vokal på toppen som spyttet ut tilforlatelige, sentimentale tekster om avgjørende ubetydeligheter.

Pop, ja visst, men full tenning og vel så det.

Med seg hadde han blant andre David Aleksander Sjølie på gitar, bassist Martin Morland, søsteren Anja Skybakmoen på kor, og ikke minst Marte Eberson fra Highasakite som bidro med både feeling og vokal der hun sto i kjent positur bak synth-racket.

Søsteren Anja Skybakmoen bidro med kor på konserten.

Skybakmoen låner fortsatt frekt fra både Springsteen og Håkan Hellstrøm, men gir det samtidig sitt eget preg, her ofte med en bestemt 80-tallsfølelse. Også uten gitar har han en gudegitt autoritet på scenen.

Tekstene er åpenbart personlige og tilbakeskuende, med referanser til Hans Petter Molands film «Aberdeen» og Patricia Arquette, og med onelinere som gjerne setter seg.

- Det var jævlig å være 16 år. Men det er ikke så lett å være 37, heller, sa Skybakmoen, mens han balanserte oppe på høyttalerracket, ruvende i lokalet.

Men en debutkonsert er sjelden perfekt. Det harket litt i kompet av og til. Kanskje var de tidvis litt tunge på labben. Kanskje kan Skybakmoen bli enda bedre på å porsjonere ut energien han legger i låtene. Det er ingenting en 20–30 konserter på rappen ikke kan fikse.

Lørdag spiller bandet i Olavshallens lille sal. Vær der.

P.S: Anmelder og Jonas var kolleger i Adresseavisen frem til 2017.

Fikk du med deg denne? Det blir stadig vanskeligere å leve av musikken. At hun har klart å gjøre det i ti år, tar Anne Judith Stokke Wik som en stor personlig seier