Festivalene. Det er der folk møtes, i all slags vær. Folk i alle aldre. De fleste kler seg nok ganske praktisk på en festival, samtidig er det et lite kostymeball med utallige stilvarianter, ifølge stylisten

- Skinnjakka kan du la ligge igjen i år, det blir varmt og fint. Ta heller med deg en strikkejakke eller en flanellsskjorte til å ha over skuldrene når det blir litt kjølig utpå kvelden. Det er på tide å gi skinnjakka en liten avløsning, sier stylist og moteekspert El Ri som sverger til store, flotte sjal eller en kimono.

Ser til Skam-jentene

- Vi ser hvordan serien «Skam» påvirker klesmoten ved at særlig unge jenter adopterer klesstilen fra de ulike karakterene der. Og der er det en del av de lange, oversized skjortene og lange jakker, Dette er den litt avslappede stilen med plagg du bare rasker med deg i vesken på vei ut og slenger på deg over en smal kjole.

Boho-chic

- Litt mer pyntet festivalmote i år?

- Ja, det er hyppigere innslag av etnisitet, men mer i form av boho-chicstilen, en mildere variant av hippie-stilen. Da har man kanskje en skinny jeans, en magekort topp og en ransel med indisk print. Det er en slags glamrock-stil, eller minimalistisk hipsterstil. Videre har du en litt mer snobbete stil med dem som velger dyre merkeklær à la Paradise hotel-deltagerne, sier El Ri. Hun har også merket seg at mange av gutta har oldschool-stil med stylet hår og fint, klippet skjegg.

- Gutta kan gjerne ha på seg en trekvartlang shorts og en tunika, eller en løs krageløs skjorte. Du kan lettere skape din egen stil og identitet i dag. Hele spekteret av interesser kan avspeiles i klesstilen din, hvem du vanker med og hva du hører på. Alle krysskoblingene mellom artistene bidrar til en rekke subsjangre som også fører til en blanding av en rekke ulike stiler, ifølge El Ri.

LES OGSÅ. Siste sjanse til å holde kjeft

Kroppsnært, men ikke vulgært

Dongeribuksa har fått langt høyere liv, men skal fortsatt være skinny. Du skal vise kroppsfasong igjen. Kropp er i skuddet, men du skal pakke deg inn på en ordentlig måte. Det er mye av magekorte topper og halterneck. Blonder, hotpants og gjennomsiktige skjørt.

Lek med stil og farger

- Du skal se pyntet ut, men ikke vulgær. Prøv å sette et større personlig preg på det du har på deg. Instagram, Pinterest, Twitter og utallige bloggere gjør at folk er ekstremt opptatt av detaljer i motebildet. Og vi trenger å slå ut håret litt som et motsvar til den tidsklemma vi lever i. Lek litt mer, sier El Ri som sverger til gode, flate sko under Pstereofestivalen med sitt myke underlag på Marinen.

- Velg praktiske sko, kanskje tresko eller ballerinasko. Solbriller er viktig. Det blir nesten som et smykke til antrekket, og med en hatt på hodet er du åpenbart klar for livet på festival, sier El Ri.

Siren Therese Thorsen, Marie Oppgård og Katarina Berthelsen er på Pstereofestivalen for første gang og har satset friskt på shorts, skjørt og sommerlige antrekk.

- I Trondheim er fint vær mangelvare så vi måtte bare slå til med dette i dag, men vi kler oss først og fremst praktsik på festival, men det skal selvsagt være litt fint også, sier Oppgård som har valgt å knyte en flanellskjorte rundt livet.

Sommerlig og avslappet

Sidsel Kristiansen og Therese Myhre har vært på Pstereo en rekke ganger tidligere. I år har de pyntet seg med sommerlige kjoler og skjørt.

- Etter forrige uke med litt høstlig vær var det godt å kunne finne frem sommerantrekkene igjen med litt farger og blomsterprint, sier Myhre.

Therese Stenersen, Silje Stenersen, Marie Nerland og Brit Gjerstad har vært på Pstereo hvert eneste år og har ofte oppleved at akkurat denne festivalen har hatt mye fint vær. Alle har tatt på seg sommerlige antrekk for anledningen.

- Det er litt vanskelig å kle seg på Pstereo i år, for selv om det er varmt og fint nå, blir det jo kjølig utover kvelden. Men det er bra vi ikke bor i telt. Det at vi bor i byen gjør det lettere å pynte seg litt ekstra, sier Nerland.

Boho-chic på Pstereo: El Ri er stylist og moteekspert og mener du bør leke litt med mønster og farger, fremfor å velge dongeri og hvit t-skjorte når du skal på festival. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen