Det resulterte i en eventyrlig fottur fra Oslo til Trondheim. Langs veien arrangerte hun elleve konserter med til sammen 160 artister. Fredag 6. juli avsluttes «fotturneen» i Vår Frue kirke.

– Frykten for å dø skremmer mange når man blir alvorlig syk. For meg var det viktig å få tankene bort fra «kreft»- tankene, ta på skoene og gå ut på tur, forteller en noe andpusten Anne Grimstad Fjeld på telefon. Imens vi snakker går hun i solsteiken langs et jorde, fire kilometer fra Skaun sentrum.

I over en måned har hun gått til fots over fjell, langs veier og gjennom by og daler. Hver dag har hun gått cirka 20 kilometer, og på det sprekeste gikk hun 36 kilometer. Fredag ankommer hun endestasjonen Trondheim, der reisen avsluttes med en stemningsfull konsert.

foto
I pilegrimenes fotspor: Trask-ruta til Anne Grimstad Fjeld gikk gjennom den kjente Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Til Leger uten grenser

Gåturen Fjeld har begitt seg ut på er en del av hennes eget Trask-prosjekt, hvor hun går fra Oslo til Trondheim til inntekt for Leger uten grenser. I prosjektet oppfordrer hun også andre til å traske ut på tur og skaffe seg sponsorer som er villig til å donere penger til et veldedig formål. Langs Trask-ruta har hun gjennomført planlagte konserter med mer og mindre landskjente artister. Artistene representerer et bredt spekter av sjangre, med alt fra klassiske utøvere, folkemusikk, til korps og spelemannslag. I tillegg har initiativtakeren selv hatt både spontane «solostunt» og minikonserter med tilfeldige musikanter langs veien, i alt fra gallerier til kafeer.

«Bettan» holdt konsert

Før hun startet reisen 31. mai skaffet hun seg sponsorer som var villig til å gi henne en viss sum med penger for hvert skritt hun gikk. Men mesteparten av inntektene har hun fått gjennom konsertene. Som tidligere tekstforfatter og musiker var det naturlig for Fjeld å inkludere musikk på sin personlige reise.

– Jeg har vært opptatt av at konsertene skal være nære og intime, og ikke bare med kjente artister. Jeg ville også lokale musikktalenter en mulighet til å vise seg frem.

foto
Spellemenn i norgesklasse: Sør-Fron Spelemannslag er et av de beste spelmannslagene i Norge, og er blant de som holdt konsert til inntekt for Leger uten grenser.

På turen har blant annet den folkekjære artisten, Elisabeth «Bettan» Andreassen, stått på scenen, tillegg til en rekke andre artister og band som blant annet popgruppa Songs from the sea, Andreas Bjørkås og Thomas Brøndbo. Artistene opptrer gratis, og noen av konsertene hadde betalt inngang. Men på mange av konsertene har det vært frivillig for publikum å donere penger til Leger uten grenser.

Mange spontane invitasjoner

Reiseruta Fjeld har valgt er en del av den kjente Pilegrimsleden, der mange turglade går i pilegrimenes fotspor på veien fra Oslo til Trondheim. Fjeld har langs veien holdt kontakt med Pilegrimsleden, og har fått hjelp til alt fra sceneopprigg til gratis overnatting.

– Jeg har møtt så mange interessante mennesker på veien, som blant annet en som har gått helt fra Belgia og var på vei til Trondheim. Det dukket opp mange forskjellig invitasjoner også, som blant annet til en odde i Nordmarka, der elever fra en musikkskole inviterte til konsert.

foto
Stemningsfullt: Sverre Stenløkk sammen med Oppdal Musikkforening. Stenløkk spiller også på avslutningskonserten i Vår Frue kirke.

Da hun hadde bursdag for en drøy uke siden, sto det plutselig en hest på døra. Dattera hadde leid den, slik at hun fikk hvile seg på hesteryggen i noen kilometer. Både barna og mannen har vært med henne på enkelte etapper langs ruta, men hun har for det meste gått alene, eller sammen med tilfeldige på veien.

Siste konsert i Vår Frue kirke

Fredag ender den store Trask-reisen med konsert i Vår Frue kirke. Flere av utøverne som opptrer denne kvelden har holdt konsert tidligere på reisen. På scenen møter vi Thomas Brøndbo, Kim Andre Rønningen, kjent fra blant annet The Voice, Sverre Stenløkk, visegruppa Sol i skuggeskog og oppdalingen Vebjørn Moen. Også inntektene fra denne konserten går til Leger uten grenser.

foto
Nyter naturen: Et av mange blinkskudd på den eventyrlige reisen.