- Å drive både en scene og servering i et av de beste lokalene i Trondheim har vist seg å være svært vanskelig, sier Anne Koppang.

Koppang har vært involvert i Solsiden helt siden starten høsten 2000, og var en av dem sørget for å få Blæst inn i restaurantrekka i utgangspunktet. Siden den gang har hun vært med på mange opp- og nedturer. Dessverre mest av det siste.

- Helt siden vi begynte planleggingen av området, var vi opptatt at det skulle være kultur representert. Jeg har selv drevet Blæst i noen år, og har sørget for å få inn nye drivere flere ganger. Jeg bisto den siste driveren de to siste årene, men siden i fjor høst har vi vært aktivt ute i markedet for å finne noen andre til å overta, forteller Koppang.

Dansing på bordet

Etter at Brukbar/Blæst gikk konkurs tidlig i oktober, og Familien tidligere i år, har mange kulturinteresserte vært bekymret for at Trondheim nå står uten en mellomstor rockescene. Trondheim Concerts Stein Vanebo med flere la i siste liten inn et bud for å overta scenen, men vant ikke fram.

Denne uka ble det kjent at det er Heidi’s Bier Bar som flytter inn i lokalene på Solsiden. Ifølge sine nettsider tilbyr den danske kjeden «ekte atmosfære av oktoberfest og afterskiparty», med bord som tåler at du danser på dem.

Det provoserte mange av byens kulturpersonligheter, blant dem Kristoffer Lo fra Highasakite:

- Det er kjempetrist at man erstatter en så viktig del av Trondheim med sirkus og konsept-ræl, sa han til Adresseavisen mandag.

Ba om forslag til drift

Det er Anne Koppang som i dag sitter på framleiekontrakten og som har ansvar for å leie ut lokalet. Etter å ha tapt penger på Blæst over mange år, var hun nødt til å finne en mer kommersiell driver, sier hun.

- Det er vanskelig å forene det å drive en scene med servering, spesielt i vintermånedene. Da må man stille seg spørsmålet: Trenger man å være i et av de beste lokalene i byen, eller kan man finne en scene der man slipper å drive kafé i tillegg? Blæst har vært drevet i 16 år, og det har nesten ikke vært tjent penger. Vår konklusjon er at det ikke er mulig å forene kafé og restaurant i disse lokalene, sier hun.

I fjor høst gikk Koppang bredt ut og inviterte mange til å komme med forslag til hvordan Blæst best kunne drives.

Krevende lokale å leie ut

- Vi var ikke i kontakt med Vanebo direkte, men en av kollegaene hans. Det var ingen som kom med forslag til hvordan dette kunne løses, og vi så ikke for oss at noen skulle greie å få det til. Det var årsaken til at det kom andre konstellasjoner på banen, sier hun.

Stein Vanebo har to nye alternativer for ny mellomstor rockescene i Trondheim

Selv om lokalet har en fin beliggenhet, er det krevende å leie ut, sier hun.

- Det skyldes blant annet mye betong i andre etasje, som har gått på lydisolering. Jeg tror ikke det er mulig å drive et slikt kultursted uten noen form for støtte. Vi har gjort vårt beste for å få det til. Det var også de nye leietakerne opptatt av, sier hun.

- At det kommer noen på banen etter at konkursen er et faktum, uten et kommersielt forslag på plass – da er det dessverre for sent, sier Anne Koppang.

Les alle våre saker knyttet til Brukbar/Blæst her