Øyvind Skogsholm Hansen var på konserten sammen med sin gravide samboer. De var strålende fornøyde med selve konserten, men følte seg ikke trygge på vei ut av Granåsen.

- Jeg opplevde at arrangøren skapte en farlig situasjon, og at tilfeldighetene gjorde at det hele gikk bra. Det var publikum sin fortjeneste, ikke arrangøren, sier Hansen.

Etter konserten la han igjen en kommentar på Adresseavisens Facebook-side, hvor han blant annet skriver: «Å 'strupe' 35.000 tilskuere gjennom en flaskehals etter konsertslutt kan fort bli livsfarlig.»

Hansen opplevde mye knuffing, og at folk rundt ble frustrerte over mangelen på informasjon.

- Det var verken vakter eller politi der vi sto, og det var derfor jeg reagerte sånn jeg gjorde og skrev innlegget, forklarer han.

Anmeldelse: Bruce satte Granåsen på verdens rockekart

- En god ordning

Hansen er én av mange som har diskutert sikkerheten rundt utslippet fra Granåsen i sosiale medier. Noen mener det tok for lang tid å forlate arenaen i Granåsen, andre påpeker at kø må forventes når nesten 40.000 vil hjem samtidig.

- Jeg synes det virker som en god ordning for å få folk ut av området, sier Linda Strandberg.

Hun og venninnen Erika Rothoff var selv inne i på konsertområdet da sikkerhetspersonalet holdt igjen publikum. Ingen av venninnene syntes det var ubehagelig, men tvert imot godt organisert.

- Mange tusen er allerede skysset til byen mindre enn 60 minutter etter konsertslutt, opplyste Børre Gundersen mens han var på vei hjem med én av shuttlebussene. Han mener folk må regne med litt ventetid når en så stor artist som Springsteen legger turneen til Trondheim.

Lover bedring

- Det er selvfølgelig en utfordring når 37.000 skal hjem samtidig fra en arena som ligger litt utenfor byen. Det var vi klar over på forhånd, men det er også noe som må jobbes med å forbedre til neste gang, sier Rune Lem, daglig leder for den norske avdelingen av Live Nation, verdens ledende konsertarrangør. Live Nation har det overordnede ansvaret for Bruce Springsteens turné, mens Trondheim Concerts er lokal arrangør.

Lem tok flyet sammen med Bruce Springsteen til Oslo rett etter konsertslutt i natt, og opplevde ikke selv trykket ved utslipp. Men han har fått rapporter fra sine folk om problemene og misnøyen som oppsto da alle skulle hjem samtidig.

- Vi så ting som kan og må forbedres, men vi har planer. Blant annet må det bli flere utganger neste gang, sier Lem, som likevel mener hovedinntrykket etter Granåsen-debuten var positivt.

Adresseavisen fulgte konserten direkte , og HER kan du se klipp fra tre av låtene til Springsteen.

- Hadde kontroll

- Sikkerhet var øverst på lista i går. Alle skulle ned på en tofeltsvei hvor det gikk busser, og sikkerheten var årsaken til at det tok litt tid, sier arrangør Stein Vanebo i Trondheim Conserts.

Han har snakket med vaktselskapet, som mente de hadde kontroll på situasjonen. Vanebo anerkjenner likevel at noen kan ha følt seg utrygge i folkemengden.

- Vi hadde mannskap som hadde oversikt, men beklager at noen opplevde det som utrygt, sier han og understreker at det sjeldent er god plass ved utgangene når en arena skal tømmes.

Les ALLE saker i Adresseavisen om Bruce Springsteen her.

Kø for gående og skjermer

Trondheim Conserts sier de ser et forbedringspotensial til neste konsert. Blant annet vil det bli egne køer for shuttlebuss, og for dem som skal gå eller sykle. Informasjonen om veien hjem vil også bli tydeligere kommunisert, lover Vanebo. Blant annet via skjermer på arenaen og i forkant av konsertene.

- Men vi kan ikke åpne flere utganger enn den i retning Kongsvegen. De andre alternativene er backstage-området eller inn mot skogen. Av hensyn til sikkerhet og naboer er det ikke et alternativ. Vi må holde oss til samme utgangsområde, men vi må sluse bedre, sier Vanebo.

Han understreker også at det er vanskelig å finne en fasit på hvor lang ventetid som må påregnes når nærmere 40.000 skal forlate Granåsen arena.

- Det kommer an på hvor man står. På Telenor arena har jeg kommet meg ut og hjem med buss på én time. Jeg har også brukt tre timer, alt etter hvor jeg er. Hva som er riktig antall minutter for å komme seg ut er nesten en umulig problemstilling, sier Vanebo. Han lover likevel at ventetiden vil bli mye kortere ved neste arrangement i Granåsen.

Bussene gikk i to timer

På vei til arenaen gikk transporten smertefritt. Det fortalte konsertgjenger Bjørg Fossum etter at hun ankom med én av shuttlebussene. Gjennom tre timer, fra klokken 16 til 19, kjørte rundt hundre busser publikum fra Midtbyen til Granåsen.

Daniel Kvisten i AtB forteller at deres sjåfører merket seg problemene i køen på kvelden, men at det ikke hadde noe å si for transporteringen av konsertgjestene.

- Når publikummerne kom inn på bussen var de fornøyde med å endelig ha kommet seg ut fra området. Det var der inne frustrasjonen til de fleste oppsto, men ifølge våre sjåfører var det meste av sinne og misnøye borte så fort man kom seg på bussen.

Siste buss fra Granåsen forlot området med de siste publikummerne presis klokken ett i natt. Da hadde bussene gått i over to timer.

- Shuttletrafikken gikk bra, forteller Kvisten.

- Det eneste problemet var at mange steder var skiltingen for bussene feil. Folk endte opp med å gå langs Kongsvegen, og prøve å hoppe på bussen der. Dette skapte noen potensielt farlige situasjoner der folk gikk ut i veien foran bussene, men vi unngikk heldigvis at det ble noen hendelser. Dette er noe vi må ta opp på evalueringsmøtet vi skal ha med Trondheim Concerts etter at de har fått landet litt.

Kvisten anslår at om lag 21.000 publikummere benyttet seg av tilbudet.

- Ting gikk greit for seg. Når siste rutebuss gikk fra byen klokka to i natt sto det ti mennesker og ventet, så jeg tror vi fikk alle trygt hjem, sier han.

- Noen publikummere hadde fått i seg litt mer øl enn andre, og det resulterte i at et par busser trengte en vask, men dette er helt vanlig på større arrangementer. Oppsummert synes vi transporten av folk, med unntak av litt trøbbel i køene og feil skilting, gikk greit.

SE BILDER:  Adresseavisens bilder fra Granåsen

Tre personer bøtelagt

Ole Devle, leder i krimvakta ved sentrum politistasjon i Trondheim, forteller at de ikke har fått inn noen meldinger om problemer ved utslippet i Granåsen.

- Det eneste vi har registrert er tre personer som er bøtelagt for å nekte å forlate stedet etter at politiet har bedt om det, forteller Devle.

Han forteller videre at det virker som at alt har gått på skinner under konserten, til tross for mange observasjoner om fulle folk.

- Fyll vil det alltid være, men ikke noe som har gått over streken. Man kan ikke unngå at folk drar på konsert og drikker.

Øyvind Skogsholm Hansen følte seg utrygg på vei ut fra Granåsen arena. Foto: Privat
Det var delte meninger om logistikken etter Springsteen-konserten. Foto: Kristian Helgesen