– Åge Aleksandersen har komponert noen av de mest kjente poplåtene i norsk musikkhistorie, og må nærmest regnes som en nasjonalskald på linje med Alf Prøysen. Arkivet hans er en viktig del av den norske kulturarven. Vi setter stor pris på at Åge donerer det til Nasjonalbiblioteket. Her vil det være tilgjengelig for forskere og andre interesserte og bevares trygt for ettertida, sier direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre i en pressemelding, skriver Namdalsavisa.

Innholdsrikt

Det innholdsrike arkivet omfatter alt fra tekstbøker, sangskisser, avisklipp og korrespondanser til oversikter over konserter, dokumentasjon fra utgivelser, demokassetter, liveopptak og fotografier.

Åge Aleksandersen ble først kjent som musiker i bandet Prudence, som i årene 1969 til1975 turnerte over hele landet og ga ut plater som Tomorrow may be vanished (1972). Gjennom 1980-tallet etablerte Aleksandersen seg som en av landets mest populære artister og låtskrivere med bl.a. Levva Livet (1984) og sanger som «Lys og varme». Gjennom hele 2000-tallet har Åge og Sambandet vært på omfattende norgesturneer hvert eneste år. Åge samler flere generasjoner publikum rundt sine konserter og utgivelser av musikk. Under eget navn har Åge Aleksandersen så langt gitt ut over 22 studioalbum. Samlinga Det e langt å gå til Royal Albert Hall (2016) er det foreløpig siste.

Gjort tilgjengelig

Nasjonalbiblioteket arbeider med sikringen av arkiver og annen dokumentasjon fra norsk kultur- og kunnskapshistorie, herunder norsk musikkhistorie. Materialet fra Åge Aleksandersen vil nå bli ordnet, katalogisert og gjort tilgjengelig for forskere og andre interesserte på Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Ukjent hva som skjer med «Verdensrommet»

Aleksandersens skrivestue, den ombygde garasjen kalt «Verdensrommet» hvor han skrev mange av de gamle hitlåtene, har i flere år vært stilt ut på Rock City i artistens barndomsby, Namsos. Adresseavisen har vært i kontakt med daglig leder Bård Jørgen Iversen ved Rock City som sier det ennå er uvisst hva som vil skje med «Verdensrommet».