Det var i år over 1900 søkere til det som regnes for å være Norges viktigste scene for samtidskunst. 110 verk har fått plass ved Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, som er en kunstnerjuryert gruppeutstilling basert på fri innsendelse. Alle kunstnere som bor i Norge, og norske kunstnere som bor i utlandet, kan søke. Kunstneren Julie Ebbing (33) fra Bangsund debuterer på Høstutstillingen i år med et tresnitt hun har kalt «Ikke kunst». Matilde Westavik Gaustad (31) fra Trondheim debuterer med håndvevet tekstil.

Les også: Trøndersk kunstnerkomet trakk fulle hus i Oslo

- Gir kunstnere en stemme

- Høstutstillingen blir på en måte et bevis på at du som kunstner har en stemme. Jeg tror den er en viktig bit på CV`n fordi den gjør deg synlig mot et bredere publikum, sier Kalle Eriksson, styreleder for Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK).

Kunstneren Per Formo har blitt antatt på Høstutstillingen flere ganger, første gang som student, og det var da han oppdaget at flere i kunstmiljøet visste hvem han var.

- Det er kanskje noe av det viktigste, at folk blir mer oppmerksomme på at du finnes. Du blir mer synlig, rett og slett, sier Formo, og trekker frem betydningen av å få en bekreftelse på at man som kunstner er inne på noe.

- Det gir kraft og energi til å fortsette, sier Formo.

Morsomt for publikum

- Hva slags betydning har Høstutstillingen i dag, sammenlignet med hva den hadde for noen år tilbake?

- Rent kunstnerisk er kanskje ikke Høstutstillingen så interessant i dag som tidligere, men det er morsomt å gå der som publikummer. Og den har absolutt sin berettigelse fordi man får så mage forskjellige uttrykk samlet på ett sted. Det blir ikke så striglet og kuratert, sier Formo.

- Og akkurat det er en befrielse. Her er det snakk om en fri innsendelse der man ikke må svare på en bestemt oppgave, sier Eriksson og fortsetter:

- Dagens kunstuttrykk er så annerledes, det har en annen form. I dag brukes hele rommet og det er ofte snakk om en «happening», det er ikke bare et enkelt objekt som stilles ut. Dette er kanskje den største forskjellen på Høstutstillingen før og nå, sier Eriksson.

Høstutstillingen, Kunstnernes Hus i Oslo, 8.september - 14.oktober.