Bruce Willis og et par andre 80-tallstjerner troner i brutalt middels nyinnspilling av den omdiskuterte 70-tallsklassikeren som hadde Charles Bronson i en signaturrolle. Michael Winners film fra 1974 førte til en stor debatt om vold og selvtekt, for historien om mannen i gata som griper til våpen for å hevne drap på kona og voldtekt av datteren.

Winners film(er) med Charles Bronson var sammen med med «Dirty Harry»-filmene til Clint Eastwood de fremste eksemplene på politisk ukorrekt amerikansk actionfilm på 70-tallet. «Nådeløs By» var den norske tittelen på «Death Wish»-filmene, hvor den første fikk 18-årsgrense i Norge og den andre ble totalforbudt.

Action Bronson: I 1974 het «Death Wish» for «Nådeløs By» da den kom på kino i Norge, med Charles Bronson i en av hans signaturroller.

I årets utgave er handlingen flyttet fra New York til Chicago, hovedpersonen er lege i stedet for arkitekt. «Death Wish» anno 2018 fortoner seg som en blanding av ordinært hevndrama og reklame for våpenlobbyen i USA. «Skyt og drep svina» er filmens underliggende budskap. Bronson spilte det bedre ut med sitt ene ansiktsuttrykk enn Willis klarer med to.

Regissør Eli Roth har bakgrunn fra skrekkfilm. Ved å gjøre hevneren til kirurg, fråtser filmen i blod og gørr, med utspekulert tortur som topping. Til lyden av «Back in Black» med AC/DC. «Death Wish» er en film det er lett å sable ned. Samtidig klarer den med primitive virkemidler å skape en viss spenning og rettferdig harme i framstilling av vold, ofre, politi, gjerningsmenn og han som like godt tar loven i egne hender.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av sesong to av «Westworld»