Det har vært knyttet spenning til hvordan lydnivået på storkonserter på Kristiansten festning ville påvirke beboere ved Bakklandet Menighets Omsorgssenter (BMO). Denne sommeren har det vært en rekke konserter og arrangementer på området. Denne helga samlet 20 000 feststemte ungdommer seg for å høre blant annet verdensstjernen Kygo under todagersfestivalen Festningen.

– Jeg har vært en runde på avdelingene i dag og hørt hvordan de har opplevd helga. Det har egentlig vært mer positivt enn vi på forhånd tenkte det skulle bli, sier Kristin Svendsen, styrer ved Bakklandet Menighets Omsorgssenter (BMO).

Kristin Svendsen, styrer Bakklandet Menighets Omsorgssenter (BMO).

Styrerapport

Hun sier institusjonen har hatt et godt samarbeid med arrangør, vaktselskap og firmaet som har hatt ansvar for lydmåling. Arrangøren sørget for at beboerne ved BMO disponerte ti festivalpass. Flere benyttet seg av tilbudet.

– Mange som var der har sagt at syntes det var fint å få se ungdommen, dansingen og miljøet. Det var også noe av musikken som passet for den eldre garde. Flere fikk med seg Postgirobygget på fredag. Det fungerte veldig bra, det var nesten som «Allsang på grensen». På dagtid var det også flere som satt på verandaen sin og hørte og så på folkelivet. Utover kvelden lukket vi dører og vinduer, og jeg har foreløpig ikke fått rapporter om at noen opplevde lyden som ubehagelig, eller at det medførte uro blant våre beboere. Vårt inntrykk er at arrangøren har tatt hensyn til oss som en sårbar gruppe på den andre siden av veien, sier Svendsen, og legger til:

– Men vi må summe oss og gå ned på detaljnivå før vi kan komme med en endelig konklusjon. Styret ved BMO vil komme med en rapport, sier Svendsen.

Kristiansten festning er inne i en prøveperiode, hvor det er tillatt et begrenset antall konserter med maksimalt 14 000 publikummere per dag. Prøveperioden er forlenget til 2019. Det skal foretas lydmålinger på hvert arrangement, og det er satt grenser for lydnivået av hensyn til naboer.

Godt inntrykk

Festningsforvalter Johnny Gylland representerer grunneier Forsvarsbygg. I tråd med kravet fra politikerne har det vært gjennomført lydmålinger på alle arrangement. Fotballfeber, VG-lista, 90-tallsfest og Juba Juba-festivalen overskred ikke grensene som er satt, ifølge Gylland. Nå avventer han rapport om målingene fra blant annet Kygo-konserten fredag.

– Inntrykket så langt er at det gikk veldig bra i helga. Jeg var til stede før, under og etter festivalen og har fått veldig mange positive tilbakemeldinger. Det har ikke vært noen negative hendelser, så vidt jeg vet, sier Gylland.

Publikum jublet for Kygo på festningen fredag kveld. Foto: Håvard Jensen

Vurderer totalpakken

Han sier de nå vil evaluere konserthelga, i samarbeid med Trondheim kommune, City Manager og med innspill fra blant andre BMO. Han vet at flere arrangører ønsker en avklaring på om de får fornyet tillit neste år. Rachel Nordtømme, kommunikasjons- og markedsansvarlig for Festningen, fortalte til Adresseavisen søndag at de har en hovedartist klar for neste år, dersom de får klarsignal til ny festival.

Kommunikasjons- og markedsansvarlig for Festningen, Rachel Nordtømme fotografert i forkant av festivalen.

– Vi er i utgangspunktet positive til mer aktivitet her. Vårt mandat er å skape nytt liv på historisk grunn. Men vi må tenke på naboene og på å bevare området. Det er klart at slike arrangement setter spor på området og vegetasjonen. Det ser veldig bra ut så langt, men vi må vurdere totalpakken og vil komme med vårt syn på saken i løpet av kort tid. I år har vi hatt den mest aktive sommeren her på veldig lang tid og det har vært fantastisk, sier Gylland.

Han har vært festningsforvalter siden 1996, da han kom fra Hegra festning. I helga fikk han med seg blant annet Postgirobygget og Ary.

– Jeg plukket meg ut noen artister, og det ble ikke Kygo. Folk oppførte seg veldig fint på området. Området er såpass stort, at det ikke ble noe trengsel, sier Gylland.

Ola By Rise, kommunaldirektør for kultur og næring, sier at de ennå ikke vet når de får de bearbeidede lydmålingene som er gjort på festningsområdet under alle konsertene i sommer.

– Vi er inne i en toårig prøveperiode, der det ligger strenge lydkrav til grunn. Dialogen med berørte parter har vært et satsingsområde og har, etter mitt skjønn, fungert godt, skriver By Rise i en tekstmelding.

Artisten Kygo holdt sin første konsert i Trondheim fredag kveld, under Festningen. Foto: Håvard Jensen