- Man blir like overrasket hver gang. Jeg fikk nyheten på julaften, og ble glad, stolt og kry på en helt spesiell måte, sier Kristoffer Lo.

Mandag kom nyheten om at Kristoffer Lo og Trondheim Jazzorkesters album «Savages» var nominert til spellemannpris i kategorien Årets album. Kategorien er helt fersk, og han konkurrerer med artister som Ane Brun, Lars Vaular, Sondre Justad og Susanne Sundfør.

- Det hadde vært mulig å se for seg å bli nominert i Åpen klasse eller Jazz, men det er enda gøyere å bli nominert til Årets Album. Selv om det er rimelig knallhard konkurranse. Det er en ære å få være i selskap med disse artistene, sier Lo.

«Savages» var opprinnelig et bestillingsverk til Moldejazz og ble urfremfør under festivalen i 2014. Vår anmelder beskrev musikken som vakker, var, sår og sint, i grenselandet mellom rock, jazz og andre sjangere. Høsten etter spilte de to konserter, i Dokkhuset i Trondheim og på Nasjonal Jazzscene i Oslo. Den siste konserten ble grunnlaget for platen som nå er nominert.

Sammen med Marius Neset var Trondheim Jazzorkester nominert også i fjor med albumet «Lion».

- Vi ble også booket til Øya- og Pstereofestivalen, og skal gjøre fire konserter nå i februar, i Kongsberg, Stavanger, Kristiansand og Oslo.

Forsgren dobbeltnominert

Allerede i 2010 ble Lo nominert sammen med gruppa Pelbo i Åpen klasse. I 2012 ble Highasakite nominert som Årets nykommere, og året etter spilte de på selve prisutdelingen. I fjor var Highasakite nominert i tre kategorier, og fikk priser i to av dem, for Beste komponist og Årets popgruppe.

- Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Jeg begynte å ta opp prisutdelingen på video da jeg var seks år gammel. Da jeg var hjemme nå fant jeg en VHS med prisutdelingen i 1997. Det å få komme dit og spille, og selv bli nominert, er stort for meg, sier han.

Marcus Forsgren fra Klæbu er dobbeltnominert i år. Hans soloalbum som Bror Forsgren, «Narcissus», er nominert i kategorien Indie. Samtidig er Jaga Jazzist, der Forsgren spiller gitar, nominert i Åpen klasse for albumet «Starfire».

- Jeg er utrolig stolt. Jeg tar det som en anerkjennelse på at det jeg lager er okei. Jeg forventer ikke at det plutselig skal gjøre meg kjempepopulær. Men det er fin ting å ha på cv-en og vise fram til barnebarna, når den tid kommer, ler Forsgren.

Spilte inn Sundfør

I tillegg til å være musiker driver Forsgren et studio i Oslo sammen med Christian Engfelt og Jan Vardøen. Flere av årets nominerte plater er spilt inn og/eller produsert i studioet: Gard Nilssen’s Acoustic Unitys «Firehouse», Beglo Megs «Eurokrjem», Band Of Golds «Band Of Gold» og Kjersti Kvelis «No e tida».

Forsgren har også spilt inn deler av Susanne Sundførs «Ten Love Songs» i studioet. Albumet er nominert i hele fire kategorier, og er også favoritt til å få den gjeveste prisen av alle, Årets Spellemann.

I kategorien Jazz stiller Trondheim spesielt sterkt, med hele tre av fem nominerte: Team Hegdal («Vol. 3»), Møster med Motorpsycho-gitarist Hans Magnus Ryan («When you cut into the present») og Megalodon Collective (Megalodon).

Sistnevnte er et ferskt band med jazzstudenter fra Trondheim som debuterte i september.

- Det er helt vanvittig. Det er litt surrealistisk, og vi føler oss litt underlegne. Men det er veldig stort å få slik oppmerksomhet. Det er til veldig hjelp i fremtiden, sier Henrik Lødøen, som spiller trommer og sag i det sju mann sterke bandet.

Jenshus kan få sin fjerde pris

Kristoffer Lo forteller at Highasakite nettopp har gjort ferdig sitt nye album, som blir utgitt i løpet av året. I februar slipper han sin nye soloplate, og fremover blir det en del konserter med gruppa Yodok.

- I utgangspunktet har jeg tenkt å ha en del fri til våren. Være i Trondheim og øve og gå på konserter, rett og slett roe ned litt. Det har gått i ett ganske lenge nå, sier Lo.

På selve Spellemannprisutdelingen skal han opptre sammen Trondheim Jazzorkester som også har fått med seg bandet Bendik.

- Jazzorkesteret skal spille en av mine låter, og en av Bendiks låter. Det blir en eksklusiv variant av både Bendik og Jazzorkesteret, sier Lo.

Andre trøndere som er nominert i år er Ida Jenshus, Astrid S, Meg og Kammeraten Min og Gluntan.

Jenshus har tidligere mottatt Spellemann for alle sine tre forrige album, og kan i år få for sitt fjerde, «Starting over again».

Spellemann 2015 arrangeres i Oslo Spektrum 30. januar 2016.