- Jeg har hatt kontakt med Reitans folk om planene de har, og jeg ser på denne saken som en positiv utfordring for kulturminnevernet, sier Houen.

Han opplyser at fasaden mot Dronningens gate er vernet, men at Reitan formelt sett står relativt fritt til å gjøre endringer på hotellet. Det er likevel ikke fritt fram.LES OGSÅ:  Kaller hotellet en diamant

- Palmehaven er unik, et helt spesielt rom i Trondheim, og vi forutsetter at Palmen blir behandlet som om den var fredet. Hvis omstendighetene mot formodning skulle gjøre det nødvendig, kan vernemyndighetene ta et initiativ. Da anser jeg det som sannsynlig at den vil bli fredet, sier Houen.

Kan ikke bygge høyere enn i dag

Han mener Speilsalen og Bibliotekbaren ved siden av Palmehaven ikke har den samme verneverdien som selve restauranten.

Inne i kvartalet er situasjonen en annen.

- Jeg tar et forbehold når det gjelder femtitallsbygningen langs Apotekerveita. Ellers er det rom for å gjøre tildels omfattende bygningsmessige endringer sør for Palmehaven.

- Hvilken byggehøyde kan godkjennes inne i kvartalet?

- Byggehøydene i Midtbyen er jo regulert av Midtbyplanen. Jeg kan ikke se for meg at det vil bli godkjent å bygge høyere enn i dag, det vil si cirka fem etasjer høyt.

Bleken lite bekymret

Håkon Bleken, som har vært stamgjest på Britannia i mange år, er også opptatt av at hotellets historiske særpreg blir bevart. Men han er ikke svært bekymret for hva som vil skje med Britannia når Odd Reitans eiendomsselskap skal pusse opp hotellet.

- Historieløsheten brer om seg, og vi har mistet mye i Trondheim de senere årene. Jeg er spent på hva som vil skje, men håper Odd Reitan lever opp til det beste i seg og tar godt vare på hotellet. Han har vist tidligere at han er i stand til det, på Lade Gaard. Samtidig må jeg si at jeg har stor sympati for alle dem som nå er blitt sagt opp, sier Håkon Bleken.

- De ansatte er en skatt

Anne B. Ragde er også svært opptatt av Britannias videre skjebne og sier at hun inderlig håper at det historiske særpreget vil bli tatt vare på. Hun er glad for å høre at byantikvaren sier at Palmehaven er et rom man ikke kan tukle med.

Samtidig er hun opprørt over at 160-200 ansatte mister jobben.

- Mange av de ansatte har viet livet sitt til dette hotellet. Det er deres andre hjem. Mange av de ansatte er like verneverdige som hotellet. Når de nå blir satt på gata, forsvinner alle historiene deres og all kunnskapen de sitter med. De burde heller blitt behandlet som en skatt man skal ta godt vare på, sier hun.

Engasjert: Anne B. Ragde, her på besøk i Palmehaven, er en av mange som er svært opptatt av at Britannias særpreg må tas godt vare på. Foto: Glen Musk