I dag sparkes den årlige UKM-festivalen i gang i Trondheim. 600 ungdommer mellom 13 og 20 år fra hele landet skal vise seg frem innen en rekke ulike kultursjangere.

Ungdommene bidrar også til gjennomføringen av arrangementet, som arrangører, teknikere, konferansierer, teknikere og journalister i UKM-redaksjonen.

Journalistspirene kommer til å dekke store og små begivenheter under festivalen, på nettsiden ukm.no og med egne live tv-sendinger gjennom helga. De beste sakene blir publisert på adressa.no.

Fanger opp snakkisene

- Dette er deltakere innen tekst, foto eller video som har meldt seg på i sine respektive kommuner, kommet videre til fylkesfinalene, for så å bli plukket til landsfinalen i Trondheim, forklarer Stine Granly, prosjektleder UKM-Media.

Granly sier redaksjonen kommer til å dekke det som skjer, og ikke minst snakkisene under arrangementet.

- Vi ønsker å dekke det alle snakker om. Slik kan de som ikke er der få et inntrykk av hva som skjer. Vi kommer også til å intervjue mange av deltakerne, sier hun.

Bygger nettverk

Granly jobbet selv i UKM-redaksjonen i 2010. Hun tror erfaringene ungdommene får gjennom UKM-deltakelsen er gull verdt.

- Det betyr veldig mye for de som deltar. Man lærer å jobbe opp mot en deadline og å gjøre et grundig forarbeid. Vi legger stor vekt på gode titler og innganger på sakene, for å øke delingseffekten i sosiale medier, sier hun.

Ikke minst er det nyttig for deltakerne å møte folk med samme interesse, tror Granly. På den måten får ungdommene et ordentlig nettverk.

- Redaksjonen forbedrer festivalopplevelsen for deltakerne, sier hun.

Jubileumskonsert lørdag

UKM feirer 30-årsjubileum i år. Siden starten har om lag en halv million ungdommer deltatt.

SNAKK UT: UKM fyller 30 år!

Festivalens hovedbase er Olavskvartalet, der hele huset vil bli tatt i bruk. Over 100 ulike sceneinnslag vil bli fremført fordelt på seks store forestillinger i store sal. Lille sal er bygd om til et galleri der 80 verk av kunstspirer fra hele landet stilles ut.

I de tomme butikklokalene vil det blant annet arrangeres workshops.

Konserten på Solsiden lørdag ettermiddag blir UKMs offisielle markering av 30-årsjubileet.

Kick off for arrangementet finner sted i Trondheim Spektrum i kveld klokken 23.

- Redaksjonen forbedrer festivalopplevelsen for deltakerne, tror Stine Granly, prosjektleder UKM-Media. Foto: PRIVAT