5. august er det fem år siden Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk, åpnet dørene. I løpet av disse årene har en halv million besøkende vært innom museet.

Les Rocksagt fra åpningen: Rockheim er en vinner

Bursdagen ble markert internt av de ansatte ved Rockheim, men den offentlige feiringen blir først i september.

– Vi ansatte har kost oss og hatt barneselskap med jordbær, is og ballonger. Men på grunn av arbeidet med Hall of Fame, valgte vi allerede i vår å utsette femårsfeiringen til september, forteller direktør Sissel Guttormsen på Rockheim.

Konsert med Vazelina

11.-13. september inviterer museet til en jubileumshelg, som skal vise fram bredden av arrangementer Rockheim tilbyr og har holdt på med de siste fem årene.

Helga innledes med rockheimkunnskap der Vazelina bilopphøggers er gjester fredag kveld. De vil bli intervjuet før de holder konsert.

– Vi knytter Vazelina bilopphøggers opp mot den temporære utstillingen om humor. Det blir slutten for utstillingen, før vi skal opp med en spennende utstilling om Motorpsycho i oktober. Vi vil knytte flere arrangementer opp mot utstillinger vi har, sier Guttormsen.

Les også: Gir ut eksklusive essays om Motorpsycho

Yogutter og allsang

Lørdag blir det flere arrangementer for både liten og stor, med Knutsen og Ludvigsen-teater, spesialomvisning, og plakatutstilling over alle utstillingene som har vært på Rockheim så langt. Det er nesten 30.

Lørdag kveld blir det konsert med Yoguttene fra Bergen. Søndag blir det allsangarrangement i samarbeid med Den kulturelle spaserstokken, med Helge Ottesen som gjest.

Direktøren og resten av staben er for øyeblikket mest opptatt av neste ukes store arrangement, Hall of Fame. Torsdag 13. august innlemmes fire nye artister i det celebre selskapet. Showet ledes av Haddy N'jie og blir sendt på NRK 21. august.

Les også: I «svigerbyen» for å lede Hall of Fame

Tar ned instrumentveggen

Gjesteartistene som skal hylle Mari Boine, Jan Garbarek, Ole Paus og Inger Lise Rypdal er en overraskelse både for publikum og de utkårede, men Guttormsen garanterer at det blir bra.

– Jeg kan virkelig love at det blir et fabelaktig show med fantastiske artister, forteller Guttormsen.

I tillegg til arrangementer jobber de ansatte ved museet med å forbedre utstillingen. Instrumentveggen og det såkalte akvariet i hovedutstillingen skal fjernes, og erstattes av en sammenhengende monter.

– Det blir en monter som kan bygges om og endres, slik at vi kan bytte ut utstillingen hvert tredje eller fjerde år. Det blir interaktiv utstilling med skjermer og tema som baserer seg på hva lyd er, hva som skjer med lyd når man spiller inn og er aktiv på en scene, forklarer Sissel Guttormsen.