– Jeg har brygget dette ølet hver sommer de siste fire årene så jeg hadde stor tro på at det kunne passe til en fiskerett, men at jeg skulle vinne var overraskende.

Det sier Morland som har brygget det beste ølet som kan kombineres til en fiskerett, mens Vidar Andersen fra Bergen hadde det beste ølet til kjøtt. Sammen vant de hver sin hjemmebryggemaskin på 25 liter og en tur til enten Tyskland eller Belgia.

– Det er en premie på over 20 000 så det er veldig gøy. Det er også veldig stas at så flinke folk smaker på ølet og at de likte det, men jeg tror nok ikke det er noe jeg kommer til å satse på videre, sier Morland som til vanlig jobber som webutvikler.

– Jeg har brygget ølet sammen med kameraten min Fredrik Hoen, så han skal også ha en stor del av æren, sier 31-åringen.

Historisk mesterskap

Det er første gang i verden et slikt mesterskap arrangeres, hvor vinner-ølen i et mesterskap skal baseres på matoppskrift. Restauranten Ågot Lian har laget en fiskerett, mens To Rom og Kjøkken har laget en kjøttrett som alle bryggerne har fått bryne seg på.

– Det er en veldig stor interesse for øl og det finnes mange konkurranser for å lage det beste ølet. Men det fantes ikke noen konkurranse som gikk ut på å brygge det beste ølet til en bestemt type matrett, og det var den ideen som var utgangspunkt for dette mesterskapet, sier Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Over 100 hjemmebryggere har deltatt i delfinalene som i løpet av våren har blitt arrangert i Trondheim, Oslo, Bergen, Stavanger, Bodø og Kristiansand. For hver type matrett har det blitt kåret en vinner, og de 12 delfinalistene har nå de siste dagene konkurrert i hovedfinalen under Bryggerifestivalen.

– Høyt faglig nivå

– Fagligheten i denne konkurransen er langt høyere enn det som er normalt i hjemmebrygging. En må ha en forståelse for både mat og smak, i tillegg til teknikk. Vinnerne er begge to erfarne bryggere og har tydelig vist at de kan å kombinere smaken mellom mat og øl, sier Thomas Sjue i Austmann bryggeri.

Det er Austmann bryggeri i Trondheim som er arrangør av mesterskapet sammen med Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Juryen ble ledet av den amerikanske øl-guruen John Palmer, forfatter av boken «How to brew», som er en av de mest solgte bøkene for hjemmebryggere. I tillegg har han hatt med seg Mike Murphy, bryggemester hos Lervig bryggeri, samt Alexander Skjefte fra To Rom og Kjøkken og Eivind Almli fra Ågot Lian.

– Hjemmebrygging er en global og voksende trend. Det som kjennetegner hjemmebryggerne er at de er opptatt av smak, teknikk og fag. De liker å eksperimentere, prøve, feile og dele kunnskap med hverandre. Det er et åpent miljø der bryggerne gir hverandre tips og triks, sier Sjue.

Flere tjener penger på øl

Bryggerifestivalen er en utstillingsarena for spesialøl og håndbrygget øl. 20 bryggerier står bak, men det er likevel en sterk hovedvekt fra Midt-Norge. Formålet med festivalen er å dele kunnskapen om ulike ølstiler og selve prosessen bak. Som et ledd i denne formidlingen blir det også arrangert kurs i både brygging og smaking.

– Det er en trend som har kommet fra USA og det har blitt veldig populært i Norge de siste årene, bare i Trøndelag er det 14 bryggeri. Mange hjemmebryggere har nå blitt profesjonelle og etablert egne bryggeri på grunn av økende popularitet fra deres publikum, sier Rustad.

Øl-guruen John Palmer ble flydd inn fra USA for å lede juryen i NM. Foto: John Inge Seljehaug