Det er regn i lufta og blåser litt surt når hurtigbåten fra Kristiansund klapper til kai ved Pir 2, fredag ettermiddag. Vi har fått ti minutter til rådighet i møtet med «trollmannen ved klaveret». Været kunne med fordel vist seg litt mer gjestmildt når vi skal ta imot verdensstjernen, men ettersom han faktisk velger sjøveien, er det kanskje ikke så farlig? Dessuten er han født på Karmøy, og - om jeg må be - faktisk halvt namdaling. Leif Ove Andsnes bodde i Namsos fra han var to til fire år, og har hatt mange somre hos bestemor på Otterøya i barndommen. Og der dukker han opp i mengden, nedlesset i bagasje, men ved godt mot.

Avstressende tur

- Vi har lagt opp til en behagelig og litt «langsom» reiseform under turneen, sier manager Kjell Wernøe i Pro Art. Det skal ikke være noe stress. Men vi utnytter tida, forsikrer han. Leif Ove er kunstnerisk ansvarlig for Risør Musikkfestival, og får gjort mye på transportetappene langs kysten.

I løpet av året har pianisten om lag 250 reisedøgn på kryss og tvers over hele verden, og det var ikke så helt enkelt å planlegge en sammenhengende soloturné i Norge.

- Vi har faktisk brukt tre år for å finne nok ledig tid til denne turneen, sier Wernøe og gjør plass til Andsnes. (han har nettopp møtt en barndomskamerat som er blitt hotelldirektør i Trondheim.)

- Det har vært viktig å legge konsertene i denne turneen til steder som normalt kanskje ikke får denne type konserter, sier pianisten. Og jeg liker å komme litt tettere på publikum; prate litt med dem, fortelle litt om musikken og få kontakt med dem.

- Ja, for det er vel litt annerledes å spille på relativt små steder, både i forhold til konsertlokaler, publikum og standard på intrumentene?

- Vi har vår egen utsendte til å ta seg av stemmejobben. Eller, Thron Irby fra Steinway & Sun, reiser i forveien for å kvalitetssikre instrumentene - og han har jeg stor tro på, sier Andsnes bestemt. Når det gjelder publikum, så er det ikke så stor forskjell, men det har vel hendt at jeg har gått inn på scenen og følt at stemningen er vel spent og andektig.... nesten så jeg har lyst til å si: «Slapp av, det går bra!», ler han hjertelig og avslappet. Men klart, de er vel gjerne litt mer sofistikerte utenlands.

Finnmark i fly

- Jeg synes det er helt greit, så får jeg sett litt av kysten vår - men fra Tromsø til Alta tar jeg fly, forteller han og er litt usikker på om han er det vi kaller sjøsterk. . .

Men la det være sagt; den kroppen er vant med utfordringer. Sist han spilte på Røros f.eks. reiste han videre til Sidney, og opplevde at minus 30 ble til 30 graderpluss, en temperaturforskjell på 60 grader i løpet av flyturen på halvannet døgn.

- Det var helt ekstremt og jeg kjente det godt i hele kroppen, sier han og rister på hodet.

Vi krysser fingrene for godt vær, og håper bestemor på Otterøya har «klenneng» (uten gomme) klar til søndag!

Og for den som lurer, det er fremdeles billetter til kveldens konsert i Olavshallen.

Født på Karmøy (Norge) i 1970.

Studert ved Musikkonservatoriet i Bergen, under professor Jiri Hlinka.Ble i mai 2002 utnevnt til Kommandør av den den Kgl.Sanct Olavs Orden.

Andsnes har mottatt en rekke priser: Hindemith-prisen, (Frankfurt, 1987), Levin-prisen (Bergen, 1988) Den norske musikk-kritikerprisen (Oslo 1988) Grieg Prisen (Bergen 1990). Deutschen Schallplattenkritik priser (1997 og 2000) Dorothy B. Chandler Performing Arts Award (1992) Gilmore Prize (USA 1997), «Choc du Monde de la Musique» (1998) for sin innspilling av Brahms med Sir Simon Rattle. Royal Philharmonic Society award (Mai 2000) som beste instrumentalist, for usedvanlige bidrag i musikk.Langsom reiseform: Leif Ove Andsnes reiser sjøveien på sin turné.

På farten. Leif Ove Andsnes bruker sjøveien når han er på turné. Foto: GLEN MUSK