- Ambisjonen om dette har jeg hatt i sikkert fem år. Men tanken har hatt behov for modning, sier Skybakmoen.

37-åringen har vært kjent som frontmann i Johndoe siden debuten i 2003. Men bandet startet lenge før det. Jonas har spilt med den samme gjengen siden 12-årsalderen, og aldri med noen andre.

Fra Johndoe til «Stjernekamp-Jonas»

Da Skybakmoen ble «Stjernekamp-Jonas» høsten 2016 ble soloambisjonene styrket. Han tok sluttpakke fra journalistjobben her i avisa, og hev seg uti et frilansliv, basert på journalistikk og musikk.

- Jeg har opptrådt mye i det siste året, mest med events. Jeg har opptrådt for mange, og mange typer publikum. Det har vært bra, og det har også føltes bra å faktisk tjene penger på musikk. Det har jeg aldri gjort før, smiler Jonas, som presiserer at Johndoe ikke er oppløst.

- Men hva er forskjellen på Jonas solo og Johndoe?

Fra punk til pop

- Jeg har lyst til å jobbe med popmusikk, ikke være begrenset til trommer, bass og gitar. I Johndoe er det behov for én type låter. Utgangspunktet mitt var å lete blant gamle låter som ikke passet til bandet, forteller Jonas.

Han har likevel endt opp stort sett med nyskrevne låter. Han har vært mye alene i studio i det siste halvåret. Delvis på Marienborg i Trondheim, delvis i Kvadraturen studio midt i Oslo.

Eberson fra Highasakite i konsertbandet

Bandet til de to konsertene under Trondheim Calling begynner å bli klart. Den mest kjente medmusikeren er Marte Eberson fra Highasakite, i tillegg til David Aleksander Sjølie (gitar) og Martin Morland (bass) og en ikke avklart trommeslager. Dessuten håper Jonas at søsteren Anja Skybakmoen blir med og korer.

Må gjemme seg bak mikrofonstativet

Selv skal han for første gang bare synge, med bare et mikrofonstativ å gjemme seg bak.

- Det tok flere runder med Stjernekamp før jeg ble i nærheten av bekvem med å synge uten å «ha på» gitaren, sier Jonas – som gruer seg grundig og gleder seg mer til scenedebuten med det nye repertoaret. – Men det er fint å få et push nå, sier Jonas, som ikke har flere planlagte konserter enn disse to. Men han skal i studio og spille inn låter med tanke på en utgivelse i løpet av året.

Johndoe hadde utgangspunkt i punk, med referanse til band som Clash og Ebba Grön, og fortsatte i samme inderlige, og gjerne sinte stil – selv om Bruce Springsteen etter hvert ble en like relevant sammenligning. Når Skybakmoen beveger seg i retning popmusikk, betyr det ikke at han mister energien eller kaster gitarene; mer at han åpner for elementer av både lek og humor i musikken. Han oppsummerer tekstene med at de favner utrolige nederlag, noen oppturer og flere merkelige hendelser i eget liv gjennom 20 år.

Starter og avslutter festivalen

Akkurat hvor han skal, er det nok likevel ikke lett andre å forestille seg før han faktisk står på scenen og fremfører musikken.

Den første konserten på Trondheim Calling er også festivalens første konsert, på intime Moskus torsdag 1. februar. Så er han tilbake med den siste konserten i Olavshallens Lille sal på avslutningskvelden lørdag 3. februar.

Trondheim Calling 2018 vil på kveldstid foregå på tre kjerneområder: Tre scener i Studentersamfundet, fire på Torget (to på Byscenen, en i Vår frue kirke, en i Kunsthallen – og dessuten et eget litteraturprogram i biblioteket) og fem scener i det utvidede Olavskvartalet (medregnet Diskoteket, Moskus og Good Omens). Hele spilleplanen til festivalen er nå offentliggjort.

Jonas som Jonas: Etter å ha spilt sammen med gjengen i Johndoe i nærmere 25 år, skal Jonas Skybakmoen i februar debutere som soloartist. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen