Tre dager før Dahls Arena åpner for Trondheims første rockefestival, er det full aktivitet inne på området. Inngangspartiet, som Stein Vanebo i Trondheim Concerts tegnet på en serviett i Granåsen under utslipp på Bruce Springsteen for ett par år siden, er snart oppe. To lange, hvite telt står også klare, og ved siden av holder scenene på å ta form. I alt 40 menn er i sving med riggingen, drevet fram av ei dame med stål i ben og armer.

- Den dama er rå, se på Anneli!

Stein Vanebo er ørlite imponert. På toppen av konstruksjonen står ei solbrun dame i hjelm og svart singlett, med et flere meter langt stålrør i hendene. Annelii Nanji, som er sjef for riggegjengen, har ikke tid til smalltalk, hun må få montert de siste rørene, slik at scenetaket kan heves på plass.

38 000 i helga

Lørdag og søndag skal 19 000 mennesker inn og ut av festivalområdet lørdag og søndag, og sikkerhet er alfa og omega.

- Vi startet planleggingen for mange måneder siden, og har hatt et nært samarbeid med politiet i forhold til bemanning og sikkerhet. Vi har et sikkerhetsvakter med rutine på slike arrangement, i tillegg til alle de som jobber her på dugnad fra idrettslagene vi samarbeider med, sier Birger Henriksen, som er sikkerhetsansvarlig for Trondheim Rocks.

Verken han eller politiet ønsker å gå nærmere inn på hvor omfattende bemanning det er snakk om.

- Vi har utfordringer her, med jernbanen som går bak oss, havna som ligger nedenfor og generell trafikk. Vi ønsker å sette så få fotavtrykk som mulig, men alle som blir berørt er informert. Det er svært viktig for oss at alt fungerer som det skal, sier Mård Askim, styreleder i Trondheim Concerts.

- Vi har hatt et tett og godt samarbeid med arrangørene. De er profesjonelle og stiller godt bemannet, det kan jeg bekrefte, sier innsatsleder Anders Sjøtrø i Trøndelag politidistrikt. Han skal være til stede som innsatsleder på festivalen gjennom hele helga, og nødetatene kommer til å ha et eget såkal Il.Ko. (koordingeringspunkt for alle nødetater).

- Ettersom festivalen arrangeres i nærhet til havna, har vi også valgt å sette inn en båt i beredskap. Den ligger i havnebassenget, sier Sjøtrø.

- Best om alle går

I forbindelse med festivalen kommer Stiklestadveien, som går forbi inngangsportalen til arenaen, til å være stengt for trafikk. Maskinistgata og Strandveien holdes åpne av hensyn til beboere i området, men kan bli stengt på kort varsel. Jarleveien, som går fra Lade kirke og over i Mellomveien ved Lamoparken, er redusert med ett kjørefelt et stykke ned i bakken. Dersom biler stopper for å slippe av folk her, kan det lett bli kaos.

- Vi ber folk tenke smart og strekke seg litt for å unngå kø og kork. Slipp av folk ved Lade kirke f.eks., eller ved Dora. Alle må ikke kjøres til «døra». Det finnes ikke parkering i området, og vi oppfordrer alle om å gå hit, sier Mård Askim, styreleder i Trondheim Concerts.

Alternativt kan man ta buss eller ta lokaltog.

- Hvordan er dere rigget for å sluse alle inn?

- Alle som skal inn på festivalområdet må bytte billettene sine mot bånd. Dette kan man gjør på forhånd torsdag og fredag, mellom klokka 15-20, ved Trondheim Torg, City Syd og City Lade. Velger man å vente med dette er det stoppunkt for bytte til bånd fra begge sider av Stiklestadveien - før man kommer til inngangsportalen, sier Vanebo.

- Ta ansvar for hverandre

De som har vært på festival, konsert eller større arrangement, er kjent med sikkerhetsrutinene. Ingen alkohol medbrakt, ingen paraplyer og ingen klappstoler, er noen av restriksjonene.

Inne på Dahls Arena vil det stå flere telt, hvor publikum får kjøpt mat og drikke. Og er man litt framsynt kan man også bestille bord for «fine dining», ved To rom og kjøkken.

- Vi vet ganske mye om de som kommer hit, de fleste er mellom 30-50 år. De kommer for å ta en øl og høre musikk, men selvfølgelig vil det også være første gang på festival for mange, sier Vanebo.

- Har dere tatt høyde for at mange drar til byen når festivalområdet stenger klokka 23.00?

- Vi har satt inn ekstra mannskap gjennom hele helga, også i byen, forsikrer innsatsleder Sjøtrø.

- Men samtidig kan det ikke være slik at politiet skal ta alt ansvar, folk har også et selvstendig ansvar. Både for å passe på seg selv, og hjelpe andre som trenger hjelp. Så vil jeg også si at folk skal kose seg, og jeg synes det er flott for byen vår at vi får denne festivalen.

Stålkontroll: Anneli Nanji er sjef for 40 mann, og sørger for at scenene er rigget til festivalen starter lørdag. Foto: Rune Petter Ness
Stålkontroll: Anneli Nanji er sjef for 40 mann, og sørger for at scenene er rigget til festivalen starter lørdag. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Tegnet på serviett: Denne portalen sørger for at folk sluses letter inn og ut av festivalområdet. - Jeg tegnet det på en serviett etter Springsteen-konserten i Granåsen, forteller Stein Vanebo i Trondheim Concerts. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Rune Petter Ness
Rune Petter Ness