Nordmenn flest husker neppe Bernie Madoff. Desto større grunn til å se den utrolige historien om mannen som ble et slags symbol på finanskrise og amerikansk rovdyrkapitalisme på sitt mest groteske. HBO-filmen som hovedsakelig utspiller seg i 2008–9 er stødig spilt og fortalt, selv om historien er vel så sterk som filmen.

I 2009 sa den nå 79-årige finansmannen seg skyldig på alle punkter og ble dømt til lovens strengeste straff. Han soner en dom på 150 års fengsel, for den største økonomiske svindelen gjennomført av en enkeltperson i USA.

Les også anmeldelsen av dokumentaren «I Skyggen av Oljeeventyret»

I rettssaken ble Madoff anklaget for å ha svindlet til seg og bort svimlende 65 milliarder dollar. Filmen er blant annet basert på intervjuer med Madoff, gjort av New York Times-journalist Diana Henriques, som var den første som fikk intervjue Madoff i fengsel.

Robert De Niro og Michelle Pfeiffer spiller Madoff og hans kone Ruth, i et mørkt drama som etterlater mange spørsmål. Samtidig illustrerer filmen ganske godt hvordan mennesker lar seg blende av makt og autoritet. Likevel er det helt utrolig at Madoff og hans investeringsselskap kunne svindle så mange mennesker for så store summer over så lang tid.

Filmen går inn i historien omtrent når det viser seg at Madoffs respekterte finansimperium viser seg å være bygget på en bløff. Forretningsmannen hadde vært styreformann for Nasdaq og ledet et investeringsselskap hvor både hans bror og hans to sønner hadde sentrale posisjoner. Der drev han i realiteten med avansert pyramidespill i milliardklassen i år etter år, inntil finanskrisen rev teppet under svindeloperasjonen på Wall Street.

«The Wizard Of Lies» er regissert av veteranen Barry Levinson. På 80-tallet var han en av USAs fineste brede filmskapere, med blant annet «Rainman» (1988) og «Diner» (1982). De siste åra har han jobbet med b-filmer og tv. Her gjør han en anstendig jobb, særlig i scenen hvor han kobler Madoff på desperat jakt etter investorer med energisk jazz på lydsiden.

foto
Pfeiffer som kona: Michelle Pfeiffer spiller Ruth Madoff, kona til verdens største svindler i HBO-filmen «The Wizard Of Lies».

Som kona blir Michelle Pfeiffer en fjern biperson, men hun er ganske god som akkurat det, som finansfrueutgaven av rollen hennes i «Scarface», 34 år etter. Det lå mange tragedier igjen etter Madoffs gigantiske svindel. Filmen går bare inn på dem som rammet hans nærmeste.

Historien om Bernie Madoff er så utrolig at den fortjener et stort publikum, til skrekk og advarsel. Det er lenge mellom de gode rollene til Robert De Niro for tida. Dette er blant de mer interessante. I en historie om hvordan autoritet og en overflate av luksus kan få folk til å tro det de vil tro.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les anmeldelsen av kinoaktuelle «The Mummy» med Tom Cruise