- Jeg er jo så glad i jobben min, ler Silje.

2. januar fikk hun og musikermannen Fritz Eidsvaag (35) trillinger – Felix, Anton og William. Fra før av har de sønnen Edvard (5 1/2).

Smittet av bakterie

Trillingene ble født på St. Olavs Hospital med keisersnitt i uke 28, og var derfor ørsmå nøster da de kom til verden. Mens Anton og William veide henholdsvis 1100 og 1245 gram, viste vektskålen bare 825 gram for knøttet Felix.

- Du kan trygt si at det har vært mange opp- og nedturer, mye spenning, bekymring og stress er knyttet til om det går bra med alle tre. Både under svangerskapet og etter fødselen.

Som følge av bakterieutbrudd på nyfødt intensivavdelingen, ble trioen på et tidspunkt smittet av bakterien klebsilla. Felix fikk blodforgiftning og de var nær ved å miste minstemann. Men så gikk det heldigvis bra, forteller firebarnsmoren.

- Strålende St. Olav

Silje og Fritz minnes beskjeden fra jordmoren første gang de var på ultralyd. Det var ganske så livat i magen, kunne jordmoren opplyse. Ultralydbildet avslørte nemlig tre fostre.

- Vi fikk faktisk ikke sjokk. I stedet begynte vi å diskutere ny bil. Men det var altså før vi skjønte at trillingfødsler er utfordrende, at det ikke nødvendigvis går bra, minnes Silje.

Men foreløpig er det bare babylykke, og foreldrene kan ikke få skrytt nok av fagpersonene ved St. Olav. En av dem er barnesykepleier Dorthe Relling som har vært en viktig støttespiller.

- Dorthe og mange andre er hverdagshelter som gjør en helt fantastisk jobb. I tillegg til å ta vare på babyene, skal de også håndtere oss foreldre som er i en svært presset situasjon. Vi er veldig takknemlige.

Hadde pakket for Oslo

Dagen etter intervjuet skal familien hjem til rekkehuset på Hammersborg i Trondheim. Men paret hadde egentlig pakket flyttelasset for å flytte til Oslo. Silje var allerede på plass i hovedstaden, som også er hjembyen hennes, og rakk så vidt å spille i musikalen "Tenk om" (hvor hun nylig ble nominert til musikkteaterprisen for rollen som Liv) og "Kvitebjørn kong Valemon" på Det Norske Teatret før svangerskapet sa stopp for krevende roller. Samtidig fikk Fritz drømmejobben som musikklærer ved NTNU, og dermed ble det Trondheim likevel. Karusellen fortsatte likevel med boligkjøp.

- Vi innså tidlig at vi måtte ha større plass, og vi har kjøpt enebolig et steinkast unna der vi bor i dag. Med på kjøpet får vi en stor hage, og det kan komme godt med i årene framover. Vi kan jo ikke reise noe sted med det første. Men vi må pusse litt opp da, sier Silje.

- Men den oppussingen skal vi ikke gjøre selv, presiserer Fritz tørt.

Hjemme-hos-reportasje

Frøyværingen spiller i band ved siden av NTNU-jobben. Hvert semester er han også tre uker på turné med den kulturelle skolesekken.

- Men slike turneer utgår med høye kneløft nå. Det er temmelig kaotisk når trillingene skal mates og stelles nesten samtidig. Det er en umulig oppgave for en person.

Silje er klar på at hun skal tilbake på Trøndelag Teater etter permisjonen – noe som innebærer prøver på dagtid og forestillinger på kveldstid.

- Skuespilleryrket er ikke akkurat familievennlig, men jeg elsker teatret og vil tilbake i jobben min. Jeg ser ikke for meg noe annet.

For seks år siden var Adresseavisen på besøk hjemme hos kjæresteparet Lundblad/Eidsvaag som ventet sitt første barn, Edvard. De vordende foreldrene var litt spente på hvordan en hektisk hverdag med barn og hund skulle fortone seg for to ustrukturerte kulturarbeidere. De hadde imidlertid skaffet seg en kalender der de skrev opp ukens aktiviteter og gjøremål.

- Haha, det er jo litt morsomt å tenke på nå. Vi er innstilt på at det blir flere hakk mer kaotisk med trillinger, og vi vet at de neste årene kommer til å by på svarte hull i hukommelsen. Det er i hvert fall det de sier, trillingforeldre, at det er såpass heftig at man ikke husker.

Ansiktslammelse

- Hvordan skal dere ivareta forholdet med et såpass heftig hverdagsliv?

- Det blir selvsagt en utfordring. Det er jo ikke bare å be venner om å være barnevakt for tre babyer for at vi skal komme oss ut og spise middag. Men fødselen viser at vi er et fint team. Og for å si det sånn; Fritz har opplevd meg på det mest ufine og sårbare i løpet av de siste månedene, forteller Silje.

Blant annet fikk hun et lite sammenbrudd da hun plutselig ble lam i halve ansiktet. Diagnosen var Bells parese, en ansiktslammelse hvor helbredelsesprosenten er 80 prosent.

- Men som stresset og sliten trillingmor på sykehus, var jeg selvsagt overbevist om at jeg ikke var i 80-prosentgruppa. Og det er ikke akkurat gode utsikter for en skuespiller å ha et halvt ansikt uten mimikk. Jeg kan jo ikke spille slagpasient resten av livet heller. Men lykkeligvis gikk også det bra.

Skuespiller Silje Lundblad, ansatt ved Trøndelag Teater, så verken for seg en barte-trønder til mann eller fire barn da hun var ungdom. - Men her er jeg, firebarnsmoren, ler Silje. Rett over nyttår fikk hun og musikermannen Fritz Eidsvaag trillingene Anton, Felix og William. Fra før av har de sønnen Edvard. I midten barnesykepleier Dorthe Relling som de ikke kan få fullrost nok. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Takknemlige: - Vi er så takknemlige for behandlingen vi har fått på St. Olav, sier Silje Lundblad som drar hjem til Byåsen etter tre måneder på sykehus med trillinger. Her med Anton. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Ventet sitt første barn: Skuespiller Silje Lundblad og musiker Fritz Eidsvaag (med engelsksetteren Stella) ble intervjuet av Adresseavisen da de ventet førstefødte Edvard i 2011 og Silje spilte i «Et dukkehjem». De vordende foreldrene var bittelitt bekymret for hvordan to ustrukterte kulturarbeiderne skulle håndtere en ny hverdag med barn. Foto: Lena Knutli, Adresseavisen
Sanger: Silje Lundblad har hatt en rekke store roller i musikaler, og ble nominert til teaterprisen Hedda for sin tolkning av Maria Rainer i «Sound of music» på Trøndelag Teater i 2015. Foto: Kjell A. Olsen