- Vi er verken på klassiske konserter, lytter til klassisk eller spiller instrumenter, vi har lite peiling for å si det rett ut, men vi synes det er veldig kult å ha en konsert hjemme, sier Marte Ibsen.

Denne uka arrangerer Trondheim kammermusikkfestival en serie med hjemme-hos-konserter der festivalartister spiller en intimkonsert hjemme i stua hos folk. Først ute er familien Ibsen på Valentinlyst, og tirsdag kveld hadde et femtitalls publikummere benket seg i stua og på kjøkkenet for å nyte Beethoven, Strauss og Dvořák.

Arvet flygel

Publikum fikk dessuten mulighet til å oppleve det gamle flygelet til trondheimspianisten Ragnhild Stenstadvold, et flygel familien Ibsen har arvet.

- Vi vet at flygelet etter tanta mi er veldig bra, men det er ingen av oss som spiller. Men Thomas Brøndbo, Hans Bollandsås og Randi Tvete Vik har spilt på flygelet som vi anser som et klenodium. Nå blir det spennende å høre toppmusikere traktere instrumentet, sier Marte Ibsen i forkant av konserten som var utsolgt.

Sammen med mannen Peter Ibsen, som opprinnelig er fra Hjørring i Danmark, serverte hun sjampanje og brus til alle publikummere på trappa.

- Sånn er det hver uke her på Valentinlyst, kvitrer vertinnen.

Imponert over musikerne

Det var den danske stjernepianisten Katrine Gislinge og kroaten Radovan Vlatkovic på horn som først spilte en Beethoven-sonate før andante av Richard Strauss. Danske Trio con Brio Copenhagen, en av verdens ledende klavertrioer, avsluttet med klavertrio «Dumky» av Antonín Dvořák.

Publikummer Joar Welde er venn med familien Ibsen og var en av dem som satte pris på kortreist kultur.

- Dette var en fantastisk opplevelse. Kona og jeg går aldri på klassiske konserter, men denne hjemme-hos-konserten er et supert «lavterskeltilbud» for oss som nok aldri ville ha gått på en kammermusikkfestival. Ikke minst var det imponerende både å se og høre toppskolerte musikere, sier Welde.

foto
På kammerset: Publikum kom tett på musikere i verdensklasse som spiller på årets utgave av Trondheim kammermusikkfestival. Foto: Rune Petter Ness
foto
Har ikke peiling: - Vi har lite peiling på klassisk musikk og føler oss litt overkultiverte som har en kammerkonsert i stua, men det er både kult og en ære, sier ekteparet Peter og Marte Ibsen som bød på sprudlevann før konserten. Foto: Rune Petter Ness