Adresseavisen blir dermed den første mediebedriften i Norge som bruker såkalte QR-koder i redaksjonell sammenheng.

Fra og med i dag vil du enkelte steder i papiravisa finne firkantede kodebokser. Dersom du har en Iphone med nyeste programvare, vil du kunne bruke telefonen sammen med kodene for å hente ekstra innhold. En kodeleser er nemlig en integrert del av en splitter ny adressa.no-app for Iphone.

Prosjektleder Christer S. Johnsen forteller at kodene oftest vil brukes til å lenke til videoinnhold relevant for artiklene i papiravisa. Men teoretisk kan kodene lenke til alt fra ren tekst til nettsider, kartreferanser, digitale visittkort, e-post og tekstmeldinger.

– Det handler om å gjøre innholdet vårt så tilgjengelig som mulig. De fleste har telefonen i nærheten når de leser papiravisen, dette gjør veien kortere til relevant innhold på nettet, mener Johnsen.

Test QR-kodene i saken om den ville biljakten på side 6 og 7 og serien «De glemte barna» på sidene 8-11 i tirsdagens papiravis.

–Dette er ei god bro mellom digitale og andre medier, et godt eksempel på at den gamle og nye verden gror sammen, mener digital redaktør i Adresseavisen, Rolf Dyrnes Svendsen. Han forteller at Adresseavisen begynte å se på muligheten for å ta i bruk kodene i fjor høst, da de registrerte at kodene ble brukt i økende grad her hjemme, først og fremst i markedsføringskampanjer.

Bruker telefonens kamera

– Kodelesere på telefoner er ikke noe nytt, men de har vært vanskelig tilgjengelig, sier systemutvikler Paul René Jørgensen.

For å kunne lese kodene, må du først laste ned den nye adressa.no-appen gratis i Itunes. Deretter starter du opp appens kodeleser, som aktiverer mobilens kamerafunksjon. Hold telefonen over koden slik at koden fyller kameravinduet – dermed blir du raskt tatt til ekstrainnholdet.

Å aktivere kodene er gratis, men brukeren må selv betale for datatrafikken når innholdet lastes ned.

– Med tanke på at brukerne har ulik hastighet og betalingsplan for datatrafikk, vil du alltid bli spurt om du vil følge lenken, sier Johnsen.

– Vil brukere uten mulighet til å lese kodene bli stengt ute fra innholdet?

– Nei, for eksempel vil du finne alle videoene i tv-spilleren på adressa.no, men kodeleseren gjør det enklere og mer bekvemt å hente det.

Livesenter og stillingsannonser

Foreløpig finnes adressa.no-appen kun for Iphone. Men brukere av Android og andre mobilplattformer kan også ta i bruk kodene. Det krever i så fall at brukerne selv laster ned sin egen kodeleser dersom den ikke er forhåndsinstallert på telefonen. Johnsen og Jørgensen forteller at Adresseavisen jobber med å utvikle en app også for Android, men at det er usikkert når den vil være klar.

Den nye appen har også andre funksjoner du ikke finner i nettleserutgaven av adressa.no. I tillegg til fortløpende nyhetsoppdatering og den nye kodeleseren, inneholder appen stillingsannonser, en egen seksjon for Tv-Adressa, et livesenter for fotball, en «tips oss»-funksjon for telefon, sms og mms – samt mulighet til å melde ferieflytting av avisa.

Også for annonsører

Rolf Dyrnes Svendsen forteller at Adresseavisen også åpner for muligheten for at annonsører kan bruke koder, slik at annonsene får merinnhold.

– Det er et redskap de kan benytte seg av, og det er opp til dem å se mulighetene, sier han.

– Nå er vi i runde én, og vil jobbe kontinuerlig med videreutvikling. Vi er i oppstartfasen, og innser at folk trenger tid til å lære seg å bruke kodene, sier Johnsen.

– Så håper vi folk vil bruke tilbakemeldingsfunksjonen i Itunes, slik at vi kan ta med oss innspill videre, supplerer Jørgensen.

NB: Sørg for at du har oppdatert programvaren på telefonen.

Brobygger: Les i papir, bruk telefonen for å få mer innhold. Prosjektleder Christer S. Johnsen med kodeleseren som bygger bro mellom redaksjonelt innhold på nett og papir. Foto: JENS PETTER SØRAA
Foto: jens petter søraa