«Credo» er latin for «jeg tror» - og Credo-gjengen tror tydeligvis på et rikt liv etter at restauranten om to uker legges død i midtbyen.

Heidi Bjerkan har jobbet syvdagersuker i flere måneder nå. Hun har etablert suksessen Vippa på Vippetangen i Oslo, samtidig med drift av Credo og Jossa i midtbyen og prosjektering av det nye anlegget på Lilleby.

Symbolikken er upåklagelig: Mens Credo er inne i sine siste uker i Ørjaveita, spirer og gror det i grønnsaks- og urtekassene i Lilleby.

Gatefest 1. juli

- Vi gleder oss enormt til å sette i gang her ute. Men inntil videre er hovedfokuset vårt Credo og Jossa mat og drikke inne i byen, sier Heidi Bjerkan. Siste tradisjonelle åpningsdag er 30. juni. 19 år i disse lokalene skal avsluttes med gatefest med grilling 1. juli.

- Klart det bli vemodig å forlate de gamle lokalene. Beslutningen om å flytte satt langt inne. Men sorgprosessen er unnagjort. Nå ser vi på alle mulighetene de nye lokalene gir, sier Bjerkan.

Fant 120 bedehusstoler

Det fredede skallet av verkstedhallene som før huset Berg maskin, er en tydelig ramme for det nye. Mye skal skje i bygget før Credo og Jossa mat og drikke på hver sin side og et felles barområde i midten, skal redefinere bygningen. Åpning blir på senhøsten.

Men allerede i løpet av sommeren vil den foreløpig navnløse kafeen komme på plass i jugendbygget som huset Finnes barnehjem fra 1907 til 1974.

Det generelle oppussingsarbeidet er nesten ferdig, og Heidi er lykkelig for scoopet fra Budal bedehus: 120 gamle rørstoler. Juvelen i innredningen er en gynge-rørstol hun fant på Fretex Møllenberg.

Eget bakeri

Fortsatt mangler en av de viktigste ingrediensene. En bakerovn som skal gjøre restaurantkomplekset selvforsynt med surdeigsbaserte bakervarer.

Foruten bakervarene og tradisjonelle og sikkert noen mer utradisjonelle kaféretter vil kafeen by på etablerte Credo-favoritter som hjemmelaget brus og softis.

I plantekasser ute bugner det av krydder- og grønnsakplanter. Credo samarbeider med det nyopprettede Lilleby plantelag om dette.

- Kassene er foreløpige, under byggeprosessen. Etter hvert blir det dyrking i bedd både i hagen her og langs verkstedbygget, sier Heidi.

På urteslang i kjøkkenhagen?

- Fortsatt skal gården Skjølberg Søndre forsyne Credo med grønnsaker. Det vi gjør her blir prikken over i-en, brukt som garnityr i rettene, og som vil vise hvordan vi tenker og jobber, sier Heidi Bjerkan. Hun ønsker å etablere Credo som et matkultursenter i samarbeid med nærmiljøet, og drive kursvirksomhet i kafébygget og kjøkkenhagen. Allerede har flere barnehager vært her og barna har plantet jordbær de senere vil få spise.

Et parkanlegg med en scene, benker, lekeapparater og griller er på plass mellom byggene som kommer til å huse kafeen, bistroen og restauranten. Det vil gi folk mulighet til å sitte utenfor Credo, grille egen mat, og kanskje gå på urteslang i Credo-hagen...

Må regne med svinn

- Litt svinn må vi regne med. Det tåler vi, noe må vi gi tilbake for å ha fått lov til å etablere oss i et område så rikt på historie og muligheter, sier Bjerkan.

- Barnehjem assosieres gjerne ikke bare med gode opplevelser?

- Jeg tror barna hadde det fint på Finnes barnehjem. Men det har nok skjedd grusomme ting her, det var fangeleir for russere her under krigen, sier Heidi Bjerkan.

Det går mot lysere tider for området nå. Lilleby er et av de største byutviklingsprosjekter i Trondheim, i løpet av noen år vil 2000 boliger komme til.

To av nordens beste restauranter i Lilleby

Til denne nye «lille byen» vil i løpet av året to av Nordens beste restauranter etablere seg. Både Credo og Jossa mat og drikke har fått plass i den nye White Guide-oversikten over Nordens beste restauranter, av i alt fem trondheimsrestauranter.

- Tanken på at også Jossa skulle få plass i guiden, hadde ikke slått oss. Det er en enorm inspirasjon i arbeidet fremover, sier Heidi - som er spent på hvilke plassering på oversikten de to får. Rekkefølgen blir presentert 26. juni, bare dager før de to restaurantene blir lagt på is et lite halvår.

Dermed er 19 år i krysset Ørjaveita/Credoveita over.

Konkurranse er av det gode

- Vi har en fortid å være stolt av. Credo har gått foran både i ambisjonsnivå og råvarebevissthet i Trondheim. Da jeg flyttet til byen var det bare frossenfisk å få. Byfisker Jarle var vår faste leverandør de første årene, siden har kontaktnettet vokst betraktelig, og en rekke andre restauranter jobber svært godt.

- Dere få konkurranse også fra Fagn som overtar lokalene i Ørjaveita?

- De er tøffe i trynet, de ønsker å ta rotta på oss. Jeg elsker den holdningen, jeg mener all konkurranse er av det gode, sier Heidi - som nå skal jobbe aktivt for å profilere «nye Credo».

Michelin-stjerne neste?

- Det er allerede mange som er oppmerksomme på det vi bygger opp her, også internasjonalt, sier hun.

- Og nå er Michelin-stjerne det neste målet?

- Vi tenker absolutt ikke Michelin når vi bygger opp restauranten. Vi baserer oss på vår egen ideologi og profil. Men det er klart det hadde vært stas med Michelin-stjerne, både for oss selv og for byen, sier Heidi Bjerkan.

Bonde i byen: Det spirer og gror i kjøkkenhagen som Credo står bak, i samarbeid med Lilleby hagelag. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Grønn bydel: Gamle Finnes barnehjem blir kafé og matkultursenter, mens det bugner i kjøkkenhagen utenfor. Foto: jens petter søraa
Kuriositet: - Jeg har aldri sett en gynge-rørstol før, sier Heidi Bjerkan om juvelen i rørstolsamlingen, som hun fant på Fretex. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Utekafé: Kafeen på Lilleby vil også ha uteservering. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Store forhold: I produksjonslokalene på Finnes barnehjem vil det også bli bakeri. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
120 rørstoler: Sentral i kaféinnredning blir rørstoler Heidi Bjerkan fant på Budal bedehus. Foto: jens petter søraa
Maskinverksted blir restaurant: Disse fredede verkstedlokalene skal innen jul huse to av nordens beste restauranter. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Gammelt og nytt: Til en ellers moderne innredning har Heidi Bjerkan hentet inn 120 rørstoler som har gjort tjeneste i Budal bedehus. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen