Denne uka er det 30 år siden Adresseavisen sist trykket dette bildet av Linn Ullmann i tidstypisk 80-tallsdrakt i Roma. I helsides reportasje skildret avisen Linn UIlmanns opphold i Den evige stad. Anledningen var at hennes mor, Liv Ullmann skulle gifte seg med Donald Saunders. Linn skulle både holde utdrikkingslag for, og «gi bort» sin mor, som Adresseavisens reporter Gerd Isern uttrykte det.

Selv uttrykte Linn Ullmann sitt forhold til begivenheten slik: «Mest gleder jeg meg til å gi bort mamma. Ikke misforstå, jeg ønsker ikke å bli kvitt henne. Men jeg gleder meg til å følge henne opp kirkegulvet og gi henne til en så fin mann som Donald».

Aller helst ville hun snakke med avisen om andre ting enn moras bryllup. Linn Ullmann var nemlig norsk representant for FNs Ungdomsår, og dessuten aktuell som konferansier for tv-underholdning fra Bergen uka før. Mens Adresseavisen ville snakke om bryllup og utdrikkingslag, ville Linn Ullmann snakke om «natthjemmet for gatebarn og vanskeligstilt ungdom i Oslo», som politikerne truet med å legge ned i Ungdomsåret. Hun trakk også fram Skole Aid og Operasjon Dagsverk, samt arbeid for UNICEF som hadde brakt henne til Mali og Filippinene.

Les også Adressa+: Linns bok frister Liv til ny regioppgave

Linn Ullmann fortalte at engasjementet for Ungdomsåret hadde endret henne og manges syn på henne: «Jeg føler at den skepsis folk hadde overfor meg før er vekk. Årsaken til skepsisen var en blanding av at jeg var mammas datter og ung fotomodell. Dette er vekk, tror jeg. Etter at jeg begynte som ungdomsårsrepresentant, opplever jeg at andre unge sier hei til meg på gaten og kommer bort og begynner å snakke om politikk og ting som er viktige».

Reporter Isern fikk etter hvert lokket unge Ullmann til å fortelle litt om hvordan det var å arrangere utdrikkingslag for sin berømte mor. «Jeg har invitert 17–18 jenter som har vært mammas venninner i mange år, og jeg har ordnet med bord på kinarestaurant i Roma, fordi mamma er så glad i kinamat. Jeg har sendt ut en hyggelig skriftlig innbydelse til alle som skal komme. Så håper jeg de klarer resten selv», sa unge Ullmann, som ville bli den yngste i et utdrikkingslag sammen med folk som Wenche Foss, Eva Henning og Vibeke Falk, alle fra foreningen Damebrog.

På spørsmål om hvilken kjole hun skulle ha på seg i bryllupet, svarte Linn Ullmann:«Det aner jeg ikke. Ingen ny kjole, jeg tar noe jeg har i kofferten. Det er mamma som skal være prinsesse den dagen. Hun skal være i grønt, så det blir nok rosa eller fersken på meg», sa Linn Ullmann i 1985.

Les også: Danskene liker Linn

Hun fortalte dessuten at hun hadde skrinlagt planene om en karriere som skuespiller, etter en periode på teaterskole ved universitetet i New York. «Jeg følte meg ikke vel på scenen», sa hun, tydelig fornøyd med å ha skiftet til litteraturstudier, hvor hun hadde fått ros for en novelle hun hadde skrevet. «Jeg har skrevet to noveller. De ligger i skuffen. Det jeg helst skriver om er forholdet mellom mennesker», sa Linn Ullmann for 30 år siden.