Søndag kveld mottok popartisten Astrid S fra Rennebu prisen «Årets Spellemann», en av de mest ærerike innen norsk musikk.

I den fyldige talen takket Astrid Smeplass, som mange andre, både manager, plateselskap og foreldrene. Men hun sendte også en spesiell takk til sin tidligere musikklærer fra Rennebu barne- og ungdomsskole, Rune Skjolden.

- Musikklæreren min, Rune Skjolden, sitter sikkert hjemme i stua si i Rennebu. Han hadde 50-årslag i går, som jeg hadde veldig lyst til å komme i – er det lov å si at jeg nesten hadde mer lyst til å være der enn her? Tusen takk til Rune Skjolden fordi du alltid har hatt sånn trua på meg, sa Astrid S fra scenen.

- Hun sang steike reint

Kvelden før hadde Skjolden feiret 50-årsdag ved å sette opp konsertversjonen av «Les Misérables» i Rennebuhallen. Etter forestillingen ble han attpåtil overrasket med Rennebu kommunes kulturpris. Mottakeren selv var ute og kjørte utstyr da det Astrids tale ble sendt på direkten, men måtte sjekke hva de var da meldingene begynte å rase inn på telefonen. Han synes det er veldig kjekt å bli nevnt av sin tidligere elev, og hennes suksess har ikke kommet overraskende på ham.

- Astrid var ei jente jeg skjønte hadde et kjempestort potensial. Hun sang så steike reint og hadde et så godt uttrykk – alle sto stille da Astrid sang, forklarer han.

- Har mye mer å komme med

Å skulle slippe «sine» elever ut i verden er ikke bare bare, spesielt ikke når det er snakk om den tidvis nådeløse internasjonale popbransjen. Skjolden har likevel fått et godt inntrykk av Astrids manager Halvor Marstrander.

- Det ser heldigvis ut som om hun blir ivaretatt på rett måte, jeg har jo vært bekymret for at hun kan bli utbrent. Hun må tas vare på og få de riktige utfordringene, hun er altfor god til å gå tom i ung alder. Jeg vet at Astrid har mye mer å komme med, sier læreren, som fortsatt har kontakt med Astrid og gir henne musikalske tilbakemeldinger.

Takketalen søndag kveld er ikke første gang Astrid S passer på å markere sin tilknytning til hjembygda.

- Det er fint, og oppleves helt ekte for oss. Jeg tror vi har skapt et miljø der det er lov å være god, og lov for andre å si det til deg. Vi blir glade og unner hverandre suksess, sier Skjolden.

Musikaler siden 2002

Skjolden har vært ansvarlig for musikalene i Rennebu siden 2002, der hele 10. trinn bidrar. Fram til i dag har de blant annet spilt musikaler som «Grease», «Bør Børson», «Annie», «Trost i taklampa», «Sound of Music» og «Spelemann på taket».

- Gjennom disse årene har vi bygd opp en interesse og en kultur for slike oppsetninger, og siden 2002 har vi involvert 5–600 elever og like mange hjem. Bygda er blitt god til å organisere, og det er ingen jantelov involvert, sier Skjolden. Da han skulle fylle 50, ønsket han å sette opp en musikal helt på sin egen måte.

- Jeg ville prøve å få med tidligere elever som solister. Alle de jeg ringte sa ja tvert, bortsett fra tre som var forhindret på grunn av utenlandsopphold, forteller han. Astrid var en av de første som sa ja, men spillejobber og Spellemann-utdelingen gjorde det etter hvert umulig.

- Ingen var nok mer lei seg eller kjente mer på det savnet enn Astrid selv, men vi fikk til en veldig god backup-løsning, sier Skjolden.

Døråpnere, ikke hovedpersoner

Han er stolt over prisen og mener den henger høyt, da det er mange gode kulturbærere i Rennebu.

- Det vi kanskje har til felles, er at vi ikke er hovedpersoner, men døråpnere. Vi prøver å vise ungdommen inn i en rik verden, om det så handler om musikk, fotball eller skyting. Vi skal legge til rette, ikke stå i veien for ungdommene, forklarer han.

Skjolden snakker nordlandsdialekt, men regner seg først og fremst som fannremsbygg. Han har også bodd i Bergen og Asia, men siden 2001 har Rennebu vært basen for familien.

- Det er et sted med mange muligheter, åpne holdninger og lekne folk. Slike steder er det fint å bo.