Lydprøver på Fornebu. Mørk hangar. Det er snart klart for femte runde av Stjernekamp på NRK for de seks artistene som har «overlevd» så langt. Marian Aas Hansen sitter på venterommet, skravler med produsenten og spiser kalde karbonader. Programleder Kåre Magnus Bergh hiver innpå kaffe og kjeks. Og der kommer Jonas, verken sulten eller tørst. Det går i snus.

Nervepirrende styrkeprøve

- Jeg blir så nervøs at jeg blir helt utladet. Særlig på torsdager. Jeg blir nervøs etter at jeg har sunget også, for da skal vi jo stemmes ut. Det tar jo «et kvarter» før Kåre Magnus forteller hvem som er videre og hvem som må ut. Men det er sykt artig og jeg har lært utrolig mye, sier Jonas om styrkeprøven han er med på, direkte-tv i beste sendetid og 600 i salen. Han troppet opp på danseøving allerede søndag. Litt sliten. Måtte nullstille seg for hiphop, kun timer etter at han gikk av scenen med beskjed om at han er videre i Stjernekamp.

- Mye dans denne gang?

- Ja, masse, sier han, flirer rått og legger til.

- Jeg har øvd så mye at det nesten er litt flaut. I hvert fall fire timer hver dag, gjennombløt av svette. Og jeg har filmet meg selv, for jeg vil gjøre min egen versjon av denne låta. Dessuten har jeg et sterkt ønske om å ikke drite meg ut, at det ikke blir helt flause. Jeg har jo fått masse trinn på danseøvinga, og da følte jeg meg veldig gammel etterpå. Jeg ble så stiv i korsryggen, sier 36-åringen og understreker at hiphop blir den største prøven hittil. De fire første sjangrene var noe beslektet, men nå blir det noe helt annet.

Ikke noe karaoke-show

- Det er ingen av oss som har sunget hiphop. Og det er så mange ord å lære seg. Så mye tekst, sier pønkrockeren som har hørt mye på hiphop og ønsket å gjøre en låt med masse energi. Han landet på «Black skinhead» av Kanye West, en litt pønkete, knallhard låt med nesten bare trommer og bass.

- Det ga meg en idé om at jeg kanskje kan gjøre den til min egen. Det må for all del ikke bli karaoke. Jeg må få til å gå inn i låta, det er jo det som er artig.

Og det er akkurat det han har fått mye skryt for av både dommerne og avis-anmelderne. Han går alltid inn i hver eneste oppgave med hele seg, både hud, hår og sjel, ifølge Mirja Julia Minjares som er produsent for Stjernekamp

- Jonas har hjertet utenpå, du tviler aldri på om han mener det han synger om og det merkes på scenen. Han vrenger sjela si, jobber hardt og får uttelling for det, sier Minjares og understreker at han også er en humørspreder for alle. En likandes kar.

- Hva har vært Jonas sine utfordringer?

- Han kom kjapt opp på et godt nivå, men vi har av og til sagt at han må holde litt tilbake så det ikke skal tippe over. Noen ganger kommer rockedyret ut og da glemmer han at han må begrense seg, så det handler om å temme rockedyret noe, sier Minjares.

Proft rigget

- Vi har fått massiv støtte fra produksjonsapparatet hele veien, de hjelper oss med alt og kommer med konstruktive tilbakemeldinger. Det er egne folk som henter oss til sminken, til scenen osv. Jeg er bare med, jeg. Det er et kjempeprivilegium å få være med på dette, sier Jonas om det å ha et 100-talls støttespillere rundt seg, øve masse og stikke opp på kostymeavdelinga til NRK for å prøve klær.

- Det var også en av de tingene jeg var nervøs for, at det skulle bli karneval. At du med hiphop må ha caps bak fram og solbriller, men det er heldigvis ikke sånn. De pusher meg litt for at jeg skal ha bar overkropp, men det er jeg veldig usikker på. Stilen er litt søppelmann og catwalk i ett. Det er ikke standard hiphop, det er mer avantgarde-stil.

- Hvordan har du det mens du forbereder deg?

- Det pleier å være sånn noen dager før at jeg tenker; himmel og hav - nå skjer det igjen, det er 800.000 tv-seere, og dette må være bra. Jeg har fått en uvane at jeg går ut på onsdager og tar meg en øl for å roe ned litt. Jeg må bare tenke på noe annet. Møte folk.

- Blir du gjenkjent nå, som en kjendis?

- Hehe, to ganger har jeg opplevd det. Sist søndag var jeg på en fotballpub på Bislet for å se Premier League. Og da kom det en litt eldre mann bort til meg, og sa: «Jeg så deg ikke i går, men jeg våknet i kjempebakrus i dag, så deg på Youtube, og du reddet dagen min». Deretter gikk han, satte seg ned med en øl, og så fotball han også. Det var veldig hyggelig.

Dyktig sanger og god på small talk

Programleder Kåre Magnus Bergh er imponert over arbeidsinnsatsen til rockeren fra Trondheim og fremhever at han er en det er lett prate med på scenen.

- Det går av seg selv med Jonas og det er alltid hyggelig. Jeg er jo fra Hedmark, og hedmarkinger og trøndere har noe av det samme lynnet, sier Bergh.

Marian Aas Hansen beskriver Jonas som en prins hun har blitt veldig fan av.

- Han jobber hardt og er supersøt, morsom, ydmyk og kjempeflink. Jonas er en topp fyr som er veldig dyktig, sier Hansen.

Det er en fast gjeng som sitter i salen og heier på ham hver lørdag. De har egne plasser. Kona er der. Foreldrene hans har vært der flere ganger og svigermoren er der nesten hver gang.

- Jeg tror de liker å sette meg ut også, for de kommer med litt villere plakater for hver gang. Og t-skjorter med bokstavene mine på, sier Jonas smilende mens han høflig forklarer at han må spytte ut snusen før vi skal ta bilder.

Må ha snus

- Blir det mye snus for tiden?

- Helt sykt mye. Det går halvannen boks om dagen. I hvert fall. Jeg tør nesten ikke snakke om det. Det er for flaut. Jeg hadde en idé om at jeg skulle slutte med snus før Stjernekamp satte i gang. Men hun som er artistansvarlig her sa at det måtte jeg ikke finne på. Det går ikke. Jeg skal slutte når jeg blir stemt ut av Stjernekamp. Da er det over.

- Hva gjør du på vei hjem til hotellet etter Stjernekamp og direktesending?

- Vi drar alltid på et utested etter sending og har en liten fest. Det er både morsomt og nødvendig for alle oss som har vært med, og det er en helt super artistgjeng. Så tusler jeg hjem, kjøper en kebab på veien og tenker at nå har jeg gjort mitt i dag. Det er nydelig det.

Jonas Skybakmoen har valgt å synge "Black skinhead" av Kanye West denne gang, en låt med masse energi og et pønkete uttrykk, i følge Stjernekamp-artisten. Foto: foto Kristin Svorte
En svært fornøyd Stjernekamp-produsent Mirja Julia Minjares følger med på Jonas Skybakmoens gjennomgang av hiphop-låta. Foto: foto Kristin Svorte
Jonas Skybakmoen synger "Black skinhead" av Kanye West i lørdagens Stjernekamp NRK Foto: foto Kristin Svorte
Kåre Magnus Bergh, Marian Aas Hansen og Jonas Skybakmoen backstage under lydprøvene på Stjernekamp i hangaren på Forenbu. Foto: foto Kristin Svorte