Det blir første gang den nordirske legenden holder konsert i Trondheim.

Men det har ikke manglet planer og ambisjoner om å få Van the Man til byen. En kan nærmest snakke om flere generasjoner trønderske konsertarrangører som har prøvd, men feilet opp gjennom tiårene.

Flere ganger «nesten»

- Det har aldri villet seg før, og vi har vært svært spesielt nær i de to siste årene. Endelig har vi lyktes, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts som arrangerer konserten på Sverresborg.

Van Morrison er ikke på turné på dette tidspunktet. Han kommer på grunn av en konkret forespørsel som ble sendt fra Trondheim og Bergen. Bergen er fortsatt ikke avklart, mens Trondheim altså nå er i boks.

Internasjonal stjerne i 40 år

Van Morrison ble internasjonal rockestjerne allerede som tenåring i front for Belfast-bandet Them som var en av de mange halvstore i skyggen av the Beatles og the Rolling Stones i de store britiske årene 1964–66.

Etter Them fikk Van solosuksess med «Brown Eyed Girl», før han ga ut det banebrytende albumet «Astral weeks» sammen med ledende jazzmusikere mens hans fortsatt bare var 23 år. «Astral weeks» blir fortsatt en av de faste innslagene når tidenes beste album skal kåres.

Celtic soul

Det store kommersielle gjennombruddet som seriøs albumartist kom med «Moondance» i 1970. Senere rendyrket Van Morrison sin «celtic soul», en inderlig og spirituell musikk i krysningspunktet mellom soul, rock, blues, country, jazz, gospel og irsk folkemusikk, med to spesielle storhetstider tidlig på 70- og andre halvdel av 80-tallet.

Van Morrison er helt grei på saksofon, men er først og fremst en stor og særegen vokalist; og er på sitt største når han borer gradvis dypere ned i kjernen av en låt.

Storhetstiden som liveartist hadde «The Belfast Gypsy» på 70-tallet, da han var en av de største liveattraksjonene i rocken. Men han har vært stor også etter det. Men utenfor scenen har han rykte på seg som en ganske gretten herremann.

Ble adlet i vinter

I fjor fylte veteranen 70 år, tidligere i år ble han adlet med den høythengende utmerkelsen Order of British Empire (OBE).

Det siste året har han hatt slags best of-repertoar fra hele karrieren, i spillelistene fra hans forrige turné i USA rundt nyttår var det med en rekke av de mest kjente låtene opp fra Them-tiden og fremover, men han spilte ikke alle de mest kjente låtene hver kveld. hans datter Shania Morrison var gjestevokalist på et par låter. Og Thems signaturlåt «Gloria» var, som alltid, fast og eneste ekstranummer.

Forsalget starter fredag

- Vi har foreløpig ikke fått konkret informasjon om band, repertoar og eventuelle gjesteartister på konserten, og skal selv skaffe en lokal oppvarmingsartist, forteller Stein Vanebo. 10. august er onsdag før Åge Aleksandersen og Sambandets sommerkonsert på samme arena. Forsalget starter fredag morgen.