– Du vil ikke finne meg traskende rundt i Trondheim med en ladd riffle i hånda, sier en lattermild Mills som ønsker gjengen i TNT alt godt for fremtiden, hva den enn bringer.

Britiske Tony Mills ble med i TNT etter at han ble brakt inn som erstatning for amerikanske Tony Harnell i 2006. Mills var med på tre album og en rekke turneer før han sluttet i 2013. Det dramatiske «høydepunktet» eller kanskje snarere bunnpunktet i hans tid med bandet var da han i 2010 kollapset på Gardermoen og faktisk var teknisk sett død i flere minutter, før han ble gjenopplivet.

Det var det endelige tegnet på at livet i bandet med base i Birmingham, var for hardt.

– Jeg kunne komme sliten hjem sent på kvelden, bare for å få beskjed neste morgen at jeg måtte rett tilbake for en spillejobb i Lakselv, to nye reisedøgn unna. Det var ekstremt slitsomt, i et band med såpass lite kommunikasjon.

En personlig historie

– Jeg hadde sagt fra tidligere at jeg ønsket å forlate bandet, men stilte meg til rådighet til de fant en erstatning, og det tok noen år. I 2014 var Tony Harnell tilbake igjen. Tony Mills hadde da etablert seg med samboer i Norge, og startet å skrive tekster og låter til en soloplate. «Over My Dead Body» ble utgitt i februar, laget i samarbeid med gitarist Henning Ramseth fra Stange, trommis Anders Nergård fra Stjørdal, TNT-kollega Victor Borge på bass og flere amerikanske musikere. De to førstnevnte er medkomponister, Tony har selv skrevet alle tekster og produsert, mens Neil Kernon har mixet albumet som er i grenselandet mellom metall og melodisk rock og har fått svært god mottagelse i internasjonal metall-presse.

Ut av rutinen

– «10 0000 Lovers» er jo en veldig bra låt, men etter å ha sunget den hver kveld i mange år, kom også ambisjonen om å uttrykke noe som betyr noe mer spesielt for meg selv. Det gjør disse låtene, som handler om min vei tilbake til livet etter et periode som var vanskelig, sier Mills som var plaget av depresjoner etter det nære fatale episoden i 2010. Albumet handler også om gode og mindre gode opplevelser i TNT-tiden.

Hva er det fineste minnet ditt fra TNT?– Jeg kunne valgt mye, men konserten i Trondheim med Trondheim Symfoniorkester var veldig spesiell. Et flott samarbeid, fin atmosfære og et fantastisk publikum.

Hva er det verste minnet fra TNT?– Det må gå generelt på kommunikasjonen innad i bandet. utenforstående kan knapt forestille seg den grunnleggende mangelen på kommunikasjon. Helt enkle praktiske beskjeder ble ikke formidlet. Etter syv år i bandet kunne jeg telle fem innkomne anrop til meg fra bandleder Ronni Tekrø. På turné var jo selvsagt jeg handikappet som den eneste i bandet som ikke var norskspråklig, sier Tony Mills.

Ex-kollega Diesel Dahl humrer i telefonen når han får gjenfortalt antall anrop fra Tekrø til Mills. Han skjønner at Mills kunne oppleve turnélivet som slitsomt, ikke minst mens han bodde i Birmingham.

– Men som Ronni har sagt det. Etter 30 år på veien, drar ikke band som TNT på ferie sammen. Men vi trives når vi er sammen på turné, sier Dahl.

For en utenforstående er vokalistsituasjonen i TNT forvirrende. Rent bortsett fra at vokalisten til enhver tid heter Tony, er det vanskelig å følge med. En oppdatering fra Diesel Dahl gjør ikke situasjon lettere:

Diesel om Tony Harnell:

– Vi skjønner ikke poenget når han sier han har sluttet. Avtalen med Harnell var at han skulle være med på en serie jubileumskonserter for «Intuition» i 2014. De er nå gjennomført, avtalen gikk ikke lenger enn det og TNT som band har ikke planer for 2015. Ronni skal gi ut sin trilogi med soloalbum, jeg har det travelt med en ny besetning av TinDrum, med den faste rytmeseksjonen med Diesel og bassist Sid Ringby, Europes originalgitarist Kee Marcello og Miriam Labreche fra Trondheim som ny vokalist, sier Diesel Dahl.

Diesel om Tony Mills:

– Tony er en flink og hyggelig kar. Jeg ville ikke vært for sikker på at forholdet mellom ham og TNT er over, sier Diesel, som antyder at TNT kan komme til å gå i studio på tampen av året.

Likevel ikke ferdig i TNT? Diesel Dahl (til høyre) mener Tony Mills og TNT ikke nødvendigvis er historie. Foto: Nils H. Toldnes
TNT's tre vokalister: Tony Harnell (nederst fra venstre), Dag Ingebrigsten (bak) og Tony Mills er de tre vokalistene i TNT-historien. Foto: Kim Nygård