1. Årets trønderske artist

Motorpsycho

Rock-avantgardistene i Motorpsycho har hatt et strålende år. Bejublet plateutgivelse i januar – og skapte magi da hele «Timothy's Monster» ble framført på Øya-festivalen.

Ida Jenshus

Den vanskelige andreplata ble ikke noe problem for den ambisiøse artisten fra Steinkjer. Med «No Guarantees» befestet Jenshus plassen som en av landets beste unge artister.

Hans Rotmo

Sjelden har en oppfølger vært mer etterlengtet, over så lang tid, enn «Vårres Jul 2». Da plata kom innfridde den de fleste forventninger. Rotmo toppet året med en stor juleturne.

2. Årets mest lovende band

Your Headlights Are On

Har det siste året tatt syvmilssteg fra å være et hyggelig, litt snirklete jazzpopband til å bli noe uforutsigbart, lekent og fryktelig spennende. Her kan alt skje!

Departure

Radiovennlig pop med svære refrenger er ikke hverdagskost fra Trondheim. Med låta «Half/Split» viser Departure sikker Killers-klo med et refreng som svever høyere enn Tyholttårnet.

Roll X-Side

Peta P, K-oNe & Spaz seiler opp som trondheims mest spennende hiphop-eksport. Hitrefrengene er kronen på trioens melodisk begavede og velproduserte r&b-verk.

3. Årets norske album

«The Brothel» – Susanne Sundfør

Fra Carole King- disippel til norsk pops mest sjelevrengende gråtekone. Lodder emosjonelle dyp de fleste bare kan drømme om på sakralt og mørkt storverk.

«Kvelertak» – Kvelertak

Blytung og knallhard – men framfor alt vanvittig fengende og inkluderende. Kraft kokt på Turboneger og Satyricon tilsettes store mengder energi, og vips – metall til folket!

«Heavy Metal Fruit» – Motorpsycho

Institusjonen Motorpsycho spiller på hele sitt gedigne register på kanskje det mest helstøpte albumet de har laget siden 90-tallet. Vi må vente enda litt til før vi kan ta dem for gitt.

4. Årets norske låt

«The Brothel» – Susanne Sundfør

Vi visste at Sundfør var begavet, men ingen ventet noe SÅ voldsomt, dystert og vondt. Norge samlet seg rundt kandelabrene med svulmende hjerte og klump i halsen.

«Rett opp og ned» – Lars Vaular

The Brothels rake motsetning, en sprettball av en technobanger som fikk oss til å danse og glise. Kriminiminiminelt fengende for alenemødre som selger noen hekto – og alle oss andre.

«Glow» – Madcon

Fikk tidenes reklamespot da den var lydsporet til flashmob-innslaget fra Eurovision. Utnyttet medvinden og kom høyt på listene over hele Europa.

5. Årets internasjonale album

«Body Talk» - Robyn

Maktdemonstrasjonen på Pstereofestivalen var bare én av mange grunner til at dette var Robyns år. Spredte klubblykken over hele tre plater, vi gjør det enkelt for oss selv og nominerer samleren.

«Suburbs» - Arcade Fire

Det kan nok være tøffe tak i bykjernen også, men det er i forstedene det virkelige mørket finnes. Et storslått oppvekstepos balansert opp mot lettere, luftigere musikk enn på forgjengeren.

«My Beautiful Dark Twisted Fantasy» - Kanye West

A-liste-gjester og -samplinger står i kø på denne mastodonten fra en av popmusikkens største crossover-begavelser. En maksimalistisk fest du ikke blir ferdig med på noen måneder.

6. Årets internasjonale låt

«Dancing on My own» - Robyn

Popmusikk er sjelden bedre enn når den er lyden av lørdagskvelden. Forventning+håp+rus+nederlag+sjalusi = En innertier for Robyn, som mesterlig kombinerer tekstlig tristesse med musikalsk eufori.

«Only Girl in the world» – Rihanna

Stargate tupper Rihanna ut på dansegulvet med denne dødelig effektive og latterlige fengende klubblåta .

«When I`m Alone» - Lissie

Årets mest sympatiske gjennombrudd? Så godt det var å høre noe så usminket, varmt og grunnleggende menneskelig! På et jevnt album skinner kanskje denne aller sterkest.

7. Årets mest irriterende låt:

«Baby» - Justin Beaber

405 180 141 Youtube-seere kan ta feil. Denne låta er så (irriterende) catchy at du trues med mentalt sammenbrudd når du på femte dagen våkner med baby, baby, baby uuuuuuuu på hjernen.

«My Heart is Yours» - Didrik Solli-Tangen

Lyden av en oljemett nasjon som tror den har knekt koden for hvordan å vinne Gram Pri. Låta ville passet perfekt som filmmusikken til Titanic 2 - der skipet ikke går på et isfjell, men seiler trygt i havn.

«Alejandro» - Lady Gaga

Hun er kul, lager fete videoer og er årets største popstjerne. Men denne låta blir litt for utspekulert. Ladyen vet at det å gjenta guttenavn med latino-inspirert uttale vil passe bra på verdens dansegulv. Holder ikke.

Jury musikkpriser: Vegard Enlid, Ole Jacob Hoel, Kai Kristiansen, Magne Gisvold, Per Jørgen Olsen, Veronika Soum og Stian Wallum.

8. Årets konsertsted

Blæst

I sitt tiende år fyller Blæst seg selv fra topp til tå og er akkurat stor nok for seg selv. Klubbkonserter blir ikke stort bedre enn på Blæst, bare spør Lissie.

Byscenen

Nykommeren i Prinsenkrysset har på kort tid blitt en storstue for musikk med bred appell. Med kreftene bak Pstereo-festivalen i kulissene er konsertgodbitene aldri langt unna.

Dokkhuset

Jazzfolket har blitt skjemt bort på verste vis av Dokkhuset i år. Chick Korea toppet tidenes jazzhøst i Trondheim og den brun-grønne boksen på Nedre Elvehavn er blitt en av landets beste jazzscener.

Jury: Musikk- og utelivsjuryen.

9. Årets nattklubb

Brukbar/Supa

Har hatt et godt år, med internasjonalt og kredibelt DJ-program, høy hipster-faktor og livsfarlige shots av typen «Brune Ratzeth». Det er trangt i baren og basstungt i kjelleren – og fryktelig kjedelig i køen utenfor.

Vega Club

Om du slipper forbi de selektive dørvaktene, har du en eksklusiv kjellerfest i vente. Her er vakre mennesker, cava på kjøl og øl i småglass. Bak baren står byens flotteste jenter – og rytmene lokker deg ut i lett dans.

Club Gossip

Nordre gates definitive Partysted – med stor p og lav selvkontroll – over tre etasjer. Her er hemningsløs bardiskdans, våte t-skjorter, solbrun hud og svært rause doser av rein moro. Nevnte vi den høye kjendisfaktoren?

10. Årets café

Somma

Italia holder til øverst i Nordre og over døra står det Somma. Mortadella, mozzarella, parmis og parma mellom gjærbakst du ikke finner nord for Verona. Ikke gå derfra uten å ha prøvd en dolce.

Dromedar

Den lille, gode kafeen som brått ble en kjede – i stadig ekspansjon ut fra arnestedet på Bakklandet. De har focaccia med pålegg og tapas på bestilling, men først og fremst kaffe. Der er de også best. Men tåler de å bli større nå?

Bari

Anstendig skinnmøblement og gode viner – kafétrondheims ekvivalent til klesbutikken Zara skuffer sjelden. Er du rundt de 40, og har en økonomi på plussiden, finnes det knapt et bedre sted for lørdagslunsj i denne byen.

11. Årets restaurant

Credo

Et matsted med skyhøye ambisjoner, som etterleves mer enn sjelden. Credo har gått seirende ut av sin kategori i år etter år – og tviholder fortsatt på nivået, selv om enkelte kritikere har gitt seg til kjenne. Har de smakt foie gras-en?

Fem bord

Byens minste restaurant er den med størst ambisjoner. Går inn i sitt fjerde år med kamp om de få sitteplassene ved de enda færre bordene, og med original kvalitet på fatene.

To Rom og Kjøkken

Det nærmeste en kommer atmosfæren av ekte fransk bistro i Trondheim. Inntrykket fortaper seg ikke når maten er på bordet.

Jury utelivspriser: Ole Jacob Hoel, Jonas Skybakmoen, Audun Hoem Hagen, Ulf Dalheim og Stian Wallum.

12. Årets norske film

En ganske snill mann

Off-beat folkekomedie fra Oslos småshabby underverden. Norske toppskuespillere gjør at Stellan Skarsgård aldri har hatt bedre konkurranse i en norsk film.

Trolljegeren

Det beste som har skjedd troll på film siden Ivo Caprino. Overraskende vellykket kombinasjon av skrekk og humor.

Limbo

Det er lenge mellom norske debutfilmer som ser så lekre ut. Voksent, ambisiøst drama med gode kvinneroller.

13. Årets internasjonale film

Inception

Årets minst forutsigbare storfilm og en av tidenes mest avanserte sommerslagere på kino. Strålende skuespillere løfter Christopher Nolans drømmespill.

The Social Network

Begavet skrevet og regissert om vår tids største mediefenomen. Emenint amerikansk drama om den forsmådde nerden som skapte Facebook.

Armadillo

En slags «Apokalypse Nå» med nordisk ungdom i kamp mot Taliban. Sterk dokumentar klarer på rystende vis å formidle soldater og sivilbefolknings møte med krigens galskap.

14. Årets norske skuespiller

Ask van der HagenKeeperen til Liverpool . Som den fryktsomme, 13-årige Jo gir Ask van der Hagen den fomlete norske nerden endelig et godt ansikt på film.

Ingar Helge Gimle - En helt vanlig dag på jobben. Et makeløst portrett av Sven O.Høiby og godt norsk eksempel på at noen ganger kan birollen stjele hele showet.

Agnes Kittelsen - Sykt lykkelig. Som kompleksfylt, seksuelt understimulert småbarnsmor viser hun at effektiv pinlighetshumor ikke bare er noe for gutta eller Linn Skåber.

Jury filmpriser: Terje Eidsvåg, Martin Nordvik, Annemona Grann og Heidi Wollamo.

15. Årets teaterforestilling

Lang dags ferd mot natt

En rystende godt spilt kammerdrama med Norges beste skuespillere i hovedrollene som dysfunksjonell familie med mørke hemmeligheter. Liv Ullmanns avskjed med scenen ble en verdig sorti.

Spring Awakening

Pessimisme og kåtskap preget årets storsatsing på Trøndelag Teater. De unge stjerneskuddene ved teateret sørget for rosende anmeldelser landet over - og godt besøk.

Pseudonymet

Jo Strømgrens farse med sprengkåte forlagsdamer og en velvillig ung forfatter fikk latterkulene til å runge på studioscenen. Fint at en av våre favoritt-trøndere er innom av og til!

16. Årets trønderske skuespiller

Liv Ullmann

Ullmann viser hvorfor hun har legendestatus når hun briljerer på scenen som den narkomane Mary Tyrone i «Lang dags ferd mot natt». Ødelagt av rus prøver hun å holde på fasaden. Mørkt, mørkt.

Hermann Sabado

Trøndelags teaters største stjerne tok for seg av hovedroller i fjor. Han var sterk i Spring Awakening og toppet teaterkarrieren som selveste Romeo. Nå står Oslo for tur.

Hans Petter Nilsen

Årets største kvalitetssteg er det blitt sagt om Nilsens innsatser på scenen i år. Fra klassisk tragedie i Ifigeneia til samtidstragedie i Alle tiders julebord. Begge rollene med bravur.

Jury teaterpriser: Ole Jacob Hoel, Martin Nordvik, Frida Holsten Gullestad og Heidi Wollamo.

17. Årets radioprogram

Radiodokumentaren «Tonjes versjon» - NRK P2

Knausgårds eks-kone slo tilbake på en reflektert, stilren og lyttbar måte mot sin eks-manns utleveringer i Min Kamp-bøkene. Sjeldent nær og sår dokumentar – akkurat som Min Kamp-bøkene, faktisk.

Et enklere NRK – NRKP3

«Det e med damerne som med Ut-Awards: fest bare en gang i året – og da e det fullt. Åsså e det godt å vær inni det». Kompisen til Lars og andre lo fi-stunts har gjort Torkil Risan og co til en latterlig liten radiosuksess.

Banden – NRKP3

De har kåret Norges verste hybel, har fint driv med ønsk-deg-en-sak-spalten og må være det beste radioprogrammet på nett. Banden er kødd og Banden er alvor. Og Banden bor på Tyholt!

18. Årets tv-program

Hjernevask

Hvor var du da Harald Eia brakk kjønnsforskerne? Sjelden har et tv-program vakt større debatt. DNA, kromosomer og hormoner samlet seerne og på landets kantiner gikk praten høylytt.

Trekant

Trekant satte sinnene i kok og delte opinionen i to. Noen mente varme og kjærlighet var erstattet med juksemus, dildo og sædsmak. Andre mente at ungdommelig sex aldri er blitt belyst bedre på tv. Fin-fin gjeng var det åkkesom.

På Tro & Are

Ateisten og komikeren Are Sende Osen viste at han har et større register å spille på gjennom denne flotte serien om religion. En halv million seere ville se hvordan Are taklet guder, skikker og påbud i norske familier.

Jury mediapriser: Ole Jacob Hoel, Jonas Skybakmoen, Kari Hovde, Terje Eidsvåg og Stian Wallum.

19. Årets spill

Call of Duty: Black Ops

Multiplayer vil sørge for fulle servere fram til neste kapittel blir lansert i 2011 og singleplayer-delen er alt vi noensinne har ønsket oss av et FPS-spill. Det beste i COD-serien så langt?

Red Dead Redemtion

Rockstar Games kan liksom ikke gjøre noe feil. Og ville vesten er så definitivt ikke som før i denne ville sandkasseverdenene satt til grensetraktene mellom USA og Mexico.

Super Mario Galaxy 2

Hvordan gjøre det perfekte enda bedre? Nintendo har svaret på dette i dette fargesprakende overflødighetshornet av en oppfølger.

Jury spillpriser: Frode Singsaas

20. Årets trønderske forfatter

Carl Frode Tiller for boka «Innsirkling 2»

En av Nordens fremste forfattere mente Adresseavisen. Nominasjonen til Nordisk Råds Litteraturpris underbygger dette. Rystende om nære relasjoner og lynneproblemer på bygda.

Johan Mjønes for boka «Orkanger»

Orkdalingen Mjønes leverte en sjeldent velskrevet roman om mobbing og satte Orkanger på kartet, som det så dumt heter. Med sin andre bok viser Mjønes at han er i gang med et spennende forfatterskap.

Nina Lykke for boka «Orgien, og andre fortellinger»

Bokdebutanten går rett på sak og forteller poengtert, ujålete og humoristisk om kvinner, menn og par som er fanget av hverdagen og drømmene sine. Gjenkjennelig om det mellommenneskelige spillet.

21. Årets norske bok

«Innsirkling 2» – Carl Frode Tiller

Mesterlig roman som sakte sirkler inn hvem David er – og samtidig sier hva livet er. Eller har blitt. Og hvorfor det er blitt sånn. Otterøya blir ikke grimmere enn dette.

«Min Kamp 5» – Karl Ove Knausgård

Etter jevnt litt synkende form etter bok 2 tar Knausgård skikkelig fatt igjen i femmeren. Side etter side med uverdig oppførsel, samlivsbrudd og hardkjøpt forfattersuksess.

«Før jeg brenner ned» – Gaute Heivoll

«Nervepirrende og suggererende roman preget av uhygge og menneskets mørke sider. «Før jeg brenner ned» er stor fortellerkunst», skrev Brage-juryen og ga Heivoll prisen.

Jury bokpriser: Kari Hovde, Terje Eidsvåg, Ole Jacob Hoel og Stein Roll.

22. Årets trønderske kunstutstilling

Meta Morf 2010 «New.Brave.World!», Gråmølna, Babel og TSSK

På finurlige måter undersøkte kunsten brennaktuelle samfunnsmessige problemstillinger i Meta.Morf. Biennalen for kunst og teknologi bringer internasjonal samtidskunst av svært høyt nivå til Trondheim!

Anne-Karin Furunes, «Dialogue with light» TKM.

Store, svarte lerreter der perforerte hull danner motivene, har blitt denne hyllede kunstnerens varemerke. Furunes’ første separatutstilling i et norsk kunstmuseum fremsto både alvorlig og særegent vakker.

Håkon Bleken «Dødsfordriv», TKM

Bleken er i sin maleriske gullalder med store, fargesterke komposisjoner som slår gnister. Blant disse var portrettene av en dement Arne Nordheim. Serien demonstrerte at kunstneren fortsatt evner å fornye sitt formspråk.

Jury kunstpris: Solveig Lønmo og Kai Kristiansen.

23. Årets mest sexy trønder

Rachel Nordtømme

Hekkeløperen kom hoppende fram i rampelyset i sommer – og siden har hun vært der med ungdommelig sjarm og utstråling. Har holdt høy profil med blogging, tv-serie på adressa.no og bildereportasje i Mann.

Thomas Albertsen Dahlen

Trekant-Thomas har smeltet hjertene våre denne høsten. Det brede smilet, det sjokka blikket og Ekne-dialekten har ført ham uskadd gjennom all verdens pinligheter i Trekant.

Hermann Sabado

Teaterets førsteelsker de siste årene – og Norges mest sexy mann i 2009 i følge Elle (niendeplass i år; Knausgård, vet du.). Sterke følelser og hete scener i «Romeo og Julie» trekker ikke ned det heller.

24. Årets flopp

Follo-Rosenborg 3-2 e-e-o

Som Ut-Awards programleder Thomas Seltzer (fra Follo) sa det: «å se rosakledde Follo slå Rosenborg var som å se homsepatruljen banke SS.»

Regjeringen

Sjøkabel eller monstermaster? Partistøtte eller prosjektstøtte? Hyggelige gaver eller korrupsjon? Ivrig ambassade i Drammensveien eller CIA-kontor i Oslo? Mye rusk i maskineriet for The Stoltenbergs i år.

Norsk humor

Det skulle bli tidenes humorhøst med Radio Resepsjonen på TV, Storbynatt og Påpp og Råkk. Noe er topp, men hvorfor sitter vi på kantina og diskuterer hva som er feil? Og hvorfor ler vi ikke?

25. Årets øyeblikk

Rockheims åpning

Etter motvind i tre år åpnet Rockheim på ordentlig 5. august – og jaggu ble det værskifte! Nå er det vind i seilene og selv de største skeptikerne har tatt av seg hatten for Rockheim. Publikum er det der òg!

Robyn på Pstereo

En verdensstjerne, midt i sitt endelige gjennombrudd, midt i Trondheim! Kan vi ønske mer? Pstereos innertier på bookingfronten manifesterte seg som sommerens konsertøyeblikk i Midt-Norge.

Da hele Norge mintes Gustav

Et dødsfall er ikke noe øyeblikk å hylle. Likevel vil vi trekke fram dagene etter Gustav Lorentzens død som utrolig sterke øyeblikk. Hans kunst hadde preget oss alle – og alle ville vi vise det fram for å hylle Ludvigsen og den varme rause Gustav.

Jury åpen klasse-priser: Kari Hovde, Ole Jacob Hoel, Jonas Skybakmoen og Stian Wallum.

26. Årets RBK-er

Anthony Annan

Biting og kliping kunne veltet alt for kruttønna Annan. Men det blir småpirk etter en sesong der gahneseren har taklet i hjel motstanderne og hatt den største aksjen i årets RBK-gull.

Markus Henriksen

Snakker om stjerneskudd – i flere av ordets betydninger. Tenåringen har scoret perle etter perle denne sesongen og er for tiden Norges største talent på matta. Landslagsdebuten kom også i høst.

Daniel Örlund

Bunnsolid sisteskanse som har holdt jevnt høyt nivå og reddet spektakulært hele sesongen. Sendte Jarstein til Viking og var heldigvis sterk når Eggen åpnet opp bakover.

Jury RBK-pris: Kjetil Krokster og Kjernen.