«Vi sees igjen om 25 år» var Laura Palmers siste linje med dialog i den aller siste episoden av «Twin Peaks» som ble vist på norsk TV for et kvart århundre siden.

Og nøyaktig 25 år skulle det også ta. For den 22. mai er det klart for sesong 3 av denne prisbelønte, innovative og surrealistiske TV-serien som innledet «The New Golden Age of Television» som en amerikansk TV-kritiker så profetisk skrev.

Vi tipper mange av de som vil benke seg ned foran TV-en om en drøy uke ikke engang var født da Twin Peaks gikk sin seiersgang over TV-skjermer verden over i 1990 og 1991. Men TV-serien har hele tiden vært tilgjengelig. Først på VHS, deretter på DVD og Blu-Ray og nå siste via de mange strømmetjenestene ( De to første sesongen er i skrivend stund tilgjengelig på HBO Nordic.).

Men hvor mange av oss husker karakterene og historien fra en TV-serie som er 25 år gammel? Neppe særlig mange med mindre du er en ihuga David Lynch -fanatiker. Så hva er vel bedre å starte nedtellingen til sesong 3 med enn en gjennomgang av hvem er hvem i dette bisarre fiksjons-universet.

Så gjør som Special Agent Dale Cooper og brygg deg en kopp sterk kaffe og sett deg til rette. Dette er Twin Peaks.

NB! Og ja, spoilert alert, men planlegger du å se sesong 3 av Twin Peaks 22. mai så trenger du å vite hva som hendte i de to første sesongene.

foto

Special Agent Dale Cooper

Spilt av Kyle Maclachlan. Hovedpersonen i serien. Cooper ble opprinnelig sendt til Twin Peaks, en liten by langt nord i staten Washington, for å løse mordet på Laura Palmer. Cooper liker kaffen sin svart og er en metodisk og pragmatisk etterforsker som samtidig har stor tro på drømmetydning. På slutten av siste episode av sesong 2 var det mange ting som tydet på en stor personlighetsforvandling fant sted i The Black Lodge og at Coopers dobbeltgjenger nå er besatt av en mann som heter Bob. Cooper selv er antatt å fortsatt være fanget i The Black Lodge.

Maclachlan vil i likhet med de to foregående sesongene ha hovedrollen i sesong 3.

foto

Laura Palmer / Maddy Ferguson

Spilt av Sheryl Lee. Til å være død så har Laura Palmer en stor rolle i Twin Peaks. Ikke minst på grunn av at skuespiller Sheryl Lee spilte både Laura (i The Black Lodge,  i tilbakeblikk og i filmen «Twin Peaks: Fire Walk With Me») og hennes kusine Maddy. I sesong 2 kom det fram at Laura hadde blitt drept av sin far, Leland Palmer mens denne igjen var besatt av karakteren Bob ( en demonisk karakter fra The Black Lodge).

Laura / Maddy er med i sesong 3 ( hvordan dette er mulig fra et logisk standpunkt gjenstår å se).

Forvirret? Vi har så vidt begynt.

foto

Bob / Leland Palmer

Spilt av Frank Silva / Ray Wise. En demon / person ( stryk det som ikke passer) fra The Black Lodge som lever av frykt og nytelse. Bob besetter mennesker og får disse til å begå kriminelle handlinger som voldtekt og drap. Fram til episode 7 i sesong 2 så er det hovedsakelig Leland Palmer ( Lauras far) som har blitt besatt av Bob. I samme episode får vi også vite at det er Bob / Leland som er drapsmannen bak både Laura Palmer, Maddy Ferguson og Teresa Banks.

Bob / Leland vil være med i sesong 3.

foto

Sarah Palmer

Spilt av Grace Zabriskie. Laura Palmer mor. En synsk kvinne med visjoner om Bob. Sarah Palmer vil være med i sesong 3.

foto

The Black Lodge

Ikke en karakter per definisjon, men et parallelt univers  hvor hvor alle naturlover oppheves. The Black Lodge kan også tolkes som en drøm der hendelsene i drømmen får konsekvenser i virkeligheten. The Black Lodge beskrives som et senter for ondskap, men har også en motsats, The White Lodge, et annet alternativt univers vi hører mindre om i serien.

Det er ennå uvisst om The Black Lodge vil være et mulig scenario i sesong 3, men med tanke på at den «virkelige» Cooper fortsatt er fanget der inne så utelukker vi ikke muligheten til nok et besøk i det røde venterommet.

foto

Audrey Horn

Spilt av Sherilyn Fenn. Benjamin Horns opprørske tenåringsdatter. Sist sett lenket til et bankhvelv da en bombe gikk av. Fenn er bekreftet å være med i sesong 3 så vi kan med stor sikkerhet anta at hun ikke ble drept av bombeeksplosjonen.

foto

Benjamin Horne

Spilt av Richar Beymer. Den mest sleske og usympatiske av alle karakteren i Twin Peaks. Benjamin Horne eier The Great Northern Hotel, samt bordellet og kasinoet One Eyed Jacks på den canadiske siden av grensen.  Ben er tilbake for sesong 3.

foto

Donna Hayward

Spilt av Lara Flynn Boyle. Lauras bestevenn og en av de få karakterene i Twin Peaks som ikke hadde en skuffe fult av mørke hemmeligheter. Lara Flynn Boyle ble ikke invitert tilbake for  rollen som Donna i sesong 3.

foto

James Hurley

Spilt av James Marshall. Laura Palmers hemmelige kjærlighet. James var gutten på motorsykkelen som hadde følelsene utenpå huden. Etter kjærlighetforhold med både Laura, Donna og Maddy forlot James Twin Peaks på jakt etter nye knuste drømmer. James vil være tilbake for sesong 3.

foto

Sheriff Harry S. Truman

Spilt av Michael Ontkean. Om Agent Cooper er Sherlock Holmes så er Sheriff Truman hans Holmes. Tvers gjennom godhjertet og loyal. Michael Ontkean pensjonerte seg fra skuespilleryrket og vil ikke ha en rolle i sesong 3.

foto

Dr. Jacoby

Spilt av Russ Tamblyn. Hvilken rolle Laura Palmers eksentriske Hawaii-besatte psykolog hadde i etterforskningen / drapet på Laura kom aldri fram i de to første sesongene. Dr. Jacoby var alltid en karakter som kunne anes i periferien av historien. Russ Tamblyn er tilbake for sesong 3.

foto

Albert Rosenfield

Spilt av Miguel Ferrer. Skuespilleren døde den 19. januar i år, men rakk å spille inn alle sine scener i sesong 3 før dette.  Albert var den sylfrekke og sarkastiske FBI-agenten som alltid gjorde sitt ytterste for å fornærme alle han møtte i  Twin Peaks.

foto

FBI Agent Gordon Cole

Spilt av David Lynch. Den stokk døve FBI-sjefen er tilbake.

Twin Peaks sesong 3 har premiere på HBO Nordic 22. mai. Første episode vil være en på omlag to og en halv time. Sesongen vil ha totalt 18 episoder.