- Det er mange som tror at dette er en musikal om Åge Aleksandersen, men det er det ikke. Dette handler om mennesker. Jeg har lett etter tekster som kan forme seg etter en historie der hovedtema er samvittighet, sier Haga om den nye teatermusikalen som har urpremiere fjerde juledag (28.desember) i aualen ved Verdal videregående skole. Det er Verdal Teaterlag og Teaterselskapet InnSpæll som står bak prosjektet, og Haga fikk helt frie tøyler til å gjøre hva han ville med Aleksandersens musikk-og tekstunivers.

LES OGSÅ : Se bildene fra Åges konsert i Royal Albert Hall

Fikk frie tøyler

– Det er både interessant og spennende for meg dette. Jeg har sluppet fra meg sangene mine, og så får dem arrangere, styre og herje med dem som dem vil, sier Aleksandersen som søndag tok turen til Verdal for å overvære lydprøver med solister, kor og orkester.

- Hvordan oppleves det at andre tar tak i sangene dine og lager en teatermusikal basert på din musikk?

- Det er mye bra med dette, synes jeg. For det første kjenner jeg godt til Verdal og miljøet her, og jeg er fasinert av alt de får til. Dessuten er det litt læring for meg dette, siden jeg er med som nissen på lasset. Jeg kommer inn i en verden som jeg vet relativt lite om, men jeg registrerer hvordan de jobber, hva de snakker om og hva slags innstilling de har. Og ikke minst hva slags tolkninger de har. Jeg hører jo allerede fortolkninger av hva man tror teksten handler om som er helt annerledes enn hva jeg trdde det var, sier Aleksandersen humrende og legger til at han liker det godt. Han føler seg helt trygg på prosjektet. Det er stas å få være en del av dette.

Har ikke skjønt tekstene

- Jeg liker ikke å si så mye om hva tekstene handler om, men jeg hører på Arnulf Haga at han har jo ikke skjønt noe som helst, sier Aleksandersen og flirer rått.

- Har du sagt det til ham?

- Nei, haha. Samtidig er jeg jo helt åpen for at tekstene kan tolkes sånn. Det er overhodet ikke noe jeg synes er gæli eller rart. Det er helt i orden, sier trønderrockeren.

Han har opplevd flere teateroppsetninger med sin musikk, både ved Trøndelag Teater og i Namsos, men aldri i et format som dette. Over 40 mennesker er involvert i forestillingen "Levva livet" i Verdal.

Les reportasjen fra festen: Samfunnshusfestene er borte, og nykonfirmantene slipper ikke inn. Men i Verdal lever den trønderske festkulturen i beste velgående

Ingen biografi

- Dette er ingen biografi, men et nytt teaterstykke ut fra min tekst og musikk. Jeg har jobbet med Arnulf før, og det er fasinerende å være på sidelinjen av en som så til de grader er "tatt" av teater. Jeg stoler veldig på dem, men hadde det ikke vært for Arnulf så er det ikke sikkert jeg hadde vært med på disse premissene. Jeg er helt perifer i dette og de har fått velge helt fritt, sier Aleksandersen.

- Hva hører du etter på prøvene?

- Det er jo stort dette med kor, strykere og blåsere og alt mulig, så jeg bare hører. Det er ikke noe spesielt jeg hører etter. Det er ingen plateinnspilling dette, og derfor lener jeg meg litt tilbake og må bare vente til de står på scenen, sier musikeren og tilføyer at han hadde et ønske om at gitarakkordene i musikken hans skulle bevares.

- Jeg føler at jeg hører naturlig inn under en type musikk med en form som jeg synes skal få være slik. At akkurat det uttrykket kan høres. Og så har jeg laget en ny sang til dem der jeg fikk et lite innblikk i handlingen. Det ligger kanskje an til å bli noe i nærheten av en sluttscene, sier Aleksandersen.

Spenningsdrama

"Levva livet" er et spenningsdrama om to menn som har blitt fiender, og om livets harde realiteter. Handlingen spinner rundt samvittighet og en følelse av avmakt og overmakt.

- Det må være en komplisert historie for det er så mye på det psykologiske planet i tekstene til Åge. Han skriver jo nesten bare funderende, filosoferende og søkende tekster. Hver eneste sang må ha et motiv i seg, og da er det nødvendig å hente inn ulike aktører for å få en variasjon i dette, sier Haga, og trekker frem duetten "Tenk om" som et eksempel.

- Jeg skriver rammehistorien først og har valgt ut 25 sanger som stemmer med tekstgrunnlaget. Åge skriver lange sanger, derfor er det bare fragmenter av noen av sagene, mens andre er som en libretto, sier manusforfatteren og tilføyer at det er en helt selvstendig teatermusikal som settes inn i helt nye historier. Forestillingen er bygd opp på samme måte som fjorårets forestilling fra Verdal Teaterlag, "Vinsjan på kaia", basert på tekst og musikk av DDE. Men "Levva livet" har vært mer krevende på grunn av det filosofiske tekstgrunnlaget fra Åge, i følge Haga.

Om liv og død

- Dette er en historie om liv og død. Det handler om kriminell virksomhet, om fortiden som innhenter oss, og om hvor vi skal være som anstendige mennesker. Og her er det mye å hente ut ifra Åges funderinger om tvil og tro. Åge er dybde per definisjon, sier Haga som har skrevet på stykket gjennom hele året, og ble ferdig med manuskriptet i forrige uke. Prøvene har pågått siden oktober og 30 forestillinger står for tur, hvorav to spilles i Olavshallen i Trondheim i februar.

Jens Petter Olsen (32) har bakgrunn som musikalartist, kommer fra Steinkjer og har hovedrollen som "Abel Mathisen" og synger flest sanger i løpet av musikalen.

- Det er utrolig artig, og i går var jeg på et julebord der jeg sang Åge-sanger, og folk er jo helt med. De kan jo Åge, sier Olsen.

Hilde Haga (31) har den kvinnelige hovedrollen som "Selma Willinger", kommer fra Verdal og har studert musikkteater.

- Det er fantastisk å være med på dette, og det er veldig artig å høre koret og musikerne sammen i dag. Jeg har festet mye til Åge-musikk, og vi har spilt mye Åge-plater i min ungdomstid, sier Haga, straks klar for neste sangnummer, "Rio de Janeiro" denne gang. Med låtskriveren som tilskuer. Åge er på plass.

foto
Tok turen til Verdal: Åge Aleksandersen var til stede under prøvene på teatermusikalen "Levva livet" søndag. Foto: Terje Svaan
foto
Tolker annerledes: - Jeg liker ikke å si så mye om hva tekstene handler om, men jeg hører på Arnulf Haga at han har jo ikke skjønt noe som helst, sier Åge Aleksandersen humrende. Foto: Terje Svaan
foto
Øving med kor og blåsere: Søndag var det lydprøve på teatermusikalen "Levva livet" med fullt kor, blåsere, strykere og solister. Foto: Terje Svaan
foto
"Abel Mathisen": Jens Petter Olsen har hovedrollen i teatermusikalen "Levva livet"som har urpremiere 28.desember Foto: Terje Svaan
foto
Prøvetid: Verdal Teaterlag og Teaterselskapet InnSpæll øver på "Leva livet", med Åge Aleksandersen til stede. Foto: Terje Svaan
foto
Spiller "Selma": Helga Haga har den kvinnelige hovedrollen som Selma Willinger i teatermusikalen "Levva livet". Foto: Terje Svaan