- La drømmen leve, la kreativiteten blomstre, sa Arnfinn Solem, kultursjef i Midtre Gauldal, da han åpnet fylkesfinalen i Ungdommens kulturmønstring (UKM) lørdag morgen.

At kreativiteten blomstret, det var det ingen tvil om da nesten 500 sørtrønderske ungdommer møttes på Gauldal skole- og kultursenter og Støren kulturhus lørdag og søndag.

- UKM er en viktig arena for å øve seg på å bli scenevant, uten konkurransepreget fra Idol

Ungdommene viste fram sitt talent i alt fra bildekunst, teater, film og musikk, mens andre hadde praktiske oppgaver som sceneteknikere, arrangører, konferansierer eller nettredaksjon, som streamet hele arrangementet live.

Først ute var vertskommunen Midtre Gauldal. En av de vi fikk se mest på scenen, var gitaristen Per Kristian Rognes (15) som var med på hele fire av de ni innslagene: Med Gauldal Storband (som fremførte «King of the road»), Martin and the crew (som spilte «Vidda») og bandene Twist (med låta «Twisted») og Reloaded (med låta «Guts»).

- Jeg syntes det gikk greit. Det hørtes i alle fall fint ut på scenen, sier 15-åringen som har spilt gitar siden han var sju år og som fortsatt går på kulturskolen.

Viktigst å ha det gøy

Den unge gitaristen sier noe av det viktigste for ham er å ha det artig når han spiller.

- Det er ikke noe jeg satser så gæli på, sier tiendeklassingen, som har vurdert å søke musikklinja, men som tror han kommer til å begynne på elektronikk.

- Musikk er noe jeg kan ha glede av hele livet mitt, men ikke som yrke.

Ingrid Vingelen Digre (13) var også en gjenganger på scenen, som vokalist i Gauldal Storband og med gruppa Reloaded. Hun fremførte også The Beatles-låten «Blackbird» sammen med gitarist Sivert Garli.

- Det gikk veldig fint, stråler Ingrid da hun er ferdig på scenen.

13-åringen forteller hun begynte å synge før hun kunne snakke, og går i dag både i kulturskolen i Midtre Gauldal og i musikalteateret Kari Palari i Trondheim.

- Vi skal sette opp en ny musikal i Olavshallen nå i juni, sier Ingrid, og forteller ivrig om handlingen i forestillingen.

Av musikalske forbilder er Queen og Adele blant de største. Hun har også et veldig klart definert mål for hva hun vil med musikken:

Få til store ting

- Jeg håper jeg kan få lov til å vise frem det jeg kan – og at andre blir glad av det jeg gjør, sier hun, før hun legger til:

- Jeg vil vise folk at det er mulig å få til store ting, selv om man kommer fra et lite sted.

Ingrids venninne Nanette Berge Karlsen (13) imponerte mange da hun både sang og danset til The Script (feat. Will. I. Am.) sin låt «Hall of fame».

Til tross for at hun tråkket kraftig over under et dansearrangement sist helg, synes hun det gikk greit.

- Det kan ta fem til seks uker før skaden blir bra, men jeg hadde lyst til å gjennomføre, sier Nanette.

Hun trekker frem bestefaren sin som et av de store forbildene.

- Han har hjulpet meg med musikken helt fra jeg var liten. Og så sanglæreren min Sara Jacobsen og danselæreren min Hanna Jacobsen.

Sikter mot Broadway

Nanette sier hun fikk blandede reaksjoner da hun fortalte hun både skulle synge og danse under UKM.

- Folk syntes det var rart. Jeg har lyst til å vise at det er mulig å gjøre begge deler, og så har jeg lyst til å komme videre ut i verden.

- Hva er drømmen?

- Jeg har lyst til å begynne på Katedralskolen i Trondheim sammen med Ingrid, sier Nanette og gir venninna en klem.

- Og så jeg lyst til å gå på danseskole i København og i Los Angeles. Målet er å få opptre på Broadway i New York, sier hun.

I tillegg til innslagene fra ungdommene ble det vist en teaterforestilling med tidligere fylkeskunstner Trond Wiger fra Gode Ord Dør Sist.

Landsfinalen UKM-festivalen arrangeres i Olavshallen 24. til 28. juni.