En fotballkamp mellom primitive huleboere fra steinalderen og godt betalte stjerner fra bronsealderen, om retten til kontroll over en mineralrik dal. Det er rammen for årets andre strålende animerte familiefilm på kino så langt.

«Første Mann» står ikke mye tilbake for Pixars kinoaktuelle meksikanske eventyr «Coco». Begge har aldersgrense på seks år, med britisk «Første Mann» som den morsomste, minst skumle og mest tøysete av de to. Samtidig er det mulig å finne underliggende alvor, i budskap om grådig utnyttelse av naturressurser og bevis for at jenter kan være svært gode i fotball.

Som Pixar har løftet amerikansk animasjon til nye høyder, har britiske Aardmann Animations i Bristol satt den moderne standarden for bruk av såkalt stop-motion-animasjon. En klassisk, god gammeldags og arbeidskrevende teknikk som innebærer at dukker får liv på lerretet gjennom fotografering bilde for bilde. Det gir et ganske annet uttrykk enn dataanimasjon. Det lar seg dessuten lettere dubbe godt, så savnet av toppskuespillere som Tom Hiddleston, Eddie Redmayne og Maisie Williams ikke blir overveldende i den norsk versjonen.

Britiske Nick Park er sannsynligvis den eneste filmskaperen som har vunnet tre Oscar-priser for filmer om de samme typene, Wallace & Gromit. Først til kortfilmene «The Wrong Trousers» (1993) og «A Close Shave» (1995), så for spillefilmen «Wallace & Gromit og varulvkaninens forbannelse» (2005). Sistnevnte var hans forrige spillefilm som regissør. 13 år senere er omsider «Første Mann» klar. Heldigvis har Park og hans team brukt tida godt.

Filmen starter på slutten av istiden, utenfor Manchester. Det er ofte en egen britisk tone over humoren i filmene til Park. Denne starter like godt med at tidlige steinaldermennesker finner opp fotball som idrett. Filmen starter for alvor mange generasjoner senere, da bronsealderen og mer moderne mennesker fordriver steinalderfolkene i jakt på mineraler i dalen deres.

Bronsealderbyen som mye av handlingen foregår i, ser ut som en animert variant av «Game of Thrones». Det er mye artig å hente i detaljene, som matboder som tilbyr «Jurassic Pork» og en fotgjengerovergang som rett og slett er en flatklemt sebra.

Den grådige Lord Nooth (som har blitt Lord Behn på norsk), arrangerer en fotballkamp mellom sitt stjernelag Real Bronzia og steinaldergjengen, om retten til naturressursene. Steinalderlaget får hjelp av et villsvin og ei ung jente fra bronsealderen som ikke får spille med gutta der.

«Første mann» er herlig animert. Særlig scenene på fotballstadion har en detaljrikdom som gjør filmen til en fryd å se på. Historikere vil neppe gå god for skildringen av steinaldermennesker på oppdagelsesferd i bronsealderen. Som animert familiefilm har den mye å glede seg over for små som store.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av Pixars kinoaktuelle «Coco»