- Vi fikk passet vårt påskrevet med svært tydelige ord fra ledelsen ved Byscenen, sier Stein Vanebo.

- Personlig følte jeg meg veldig gammel i noen sekunder. Siden har det eskalert i sosiale medier.

Sammen med Børre Johnsen presenterte Vanebo forrige lørdag planene for et lite kulturhus på Solsiden. Det nye huset vil bli liggende rett ved Dokkhuset og vil ha en hovedscene med plass til 300 publikummere, barscene, kontorer og backstage.

Mens politikere fra Arbeiderpartiet, Venstre, Høyre og Pensjonistpartiet var svært positive til initiativet, kalte Pstereo-sjef og styreleder for Byscenen Bård Flikke huset for et «luftslott» byen ikke trenger:

- Trondheim trenger en arena til de unge musikerne der de kan utvikle seg til morgendagens stjerner. Det tror jeg de gjør best på egenvalgt arena, ikke i et konstruert «rockehus» på Solsiden, sa han til Adresseavisen.

KOMMENTAR: Motstanden fra politiker og rockmiljø mot nytt klubblokale ved Dokkhuset er merkelig

- Misforstår med vilje

Tidligere bookingsjef på Familien Ida Vie er blant dem som har uttalt seg negativt om planene: «Gubbene drømmer om å bygge rockehus. Gleder meg til å ta på meg blå poser på føttene når jeg skal på konsert i det nye påkostede rockehuset på Solsiden», skrev hun på Facebook tirsdag.

Skeptisk var også Per Olav Hopsø (Ap), leder av kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, som i et leserinnlegg og et intervju med Adresseavisen ga uttrykk for at han var usikker på om et nytt bygg kan fylle vakuumet etter Blæst og Familien.

- Både Johnsen og Vanebo er ressurspersoner med et stort engasjement for Trondheim. Jeg er kjempefornøyd med at de kommer på banen. Det er fullt mulig at et slikt hus finner sin plass, jeg er bare uenig i at et nytt hus vil fylle tomrommet etter Blæst, utdyper Hopsø.

- De tverrpolitiske tilbakemeldingene var veldig gode. Men jeg er svært forundret over kritikken fra den etablerte musikkbransjen i byen, sier Børre Johnsen.

- Jeg er usikker på om de misforstår med vilje, men et av argumentene som brukes er at vi ikke kan erstatte Blæst. Det er det ikke snakk om. Blæst er død og begravet, dette er noe annet. Men en del av det er at vi planlegger en scene med samme kapasitet som Blæst, sier Vanebo.

Et levende kulturhus

Johnsen og Vanebo beskriver det nye huset som et lite kulturhus som skal romme flere kulturformer tilknyttet management- og rådgivningsselskapet Dora 3.

- Rock er en del av dette, men også kunst, litteratur, standup og akustiske konserter. Vi ser for oss et kulturhus som er levende også på dag- og ettermiddagstid, sier Johnsen, som i januar slutter i toppjobben i Universal Music for å bli daglig leder i Dora 3.

De to tror at arbeidsnavnet «Rockhuset» også kan ha provosert enkelte i rockmiljøet.

- Vi har fått svært mye støtte i innboksene våre, både fra artister og restauranter. Det er det viktigste, det er publikum det handler om, sier Vanebo, som understreker at de ikke har bedt om offentlige støtte for å realisere planene.

- Vi har presentert en idé som vi ønsker tilbakemeldinger på. Vi har eventuell privat finansiering på plass. Å få så mange tomler opp, men også utspillene til våre såkalte konkurrenter, motiverer oss. Vi skal ikke ødelegge for Byscenen, vi går dit jevnlig selv. Det er innholdet det kommer an på, ikke huset.

Vil ta tid

Samtidig innser både Vanebo og Johnsen at å få på plass et nytt hus vil være en prosess som tar tid.

- Politikerne synes det er interessant og vi er innkalt til tre møter på kommunalt og fylkeskommunalt plan. Vi har så vidt startet den byråkratiske biten av dette, der vi skal legge frem tankene våre. Får vi positive signaler, går vi videre med tegninger og søknader, sier Vanebo.

- Hvis dette blir en realitet er vi interessert i å samarbeide med alle i musikkbransjen i Trondheim i forhold til å fylle den nye scenen, sier Johnsen.

foto
Slik kan det nye kulturhuset på Solsiden bli seende ut. Foto: Thor Walter Andersen, Arc arkitekter/Dora 3